Всеки четвърти у нас е с респираторна алергия

Акарите са главният виновник за нея, предупреди алерголог
16 окт 2014 15:45, Анисия Иванова
1
Всеки четвърти у нас е с респираторна алергия
Снимка: Reuters, архив

Всеки четвърти българин е засегнат от респираторна алергия - алергичен ринит или астма, каза пред журналисти проф. Васил Димитров, началник на Клиника по алергология и астма към Александровска болница.

По думите му пет години минават, докато болните потърсят адекватно лечение, а всеки трети българин има алергичен ринит, като броят им се увеличава.

Почти всеки втори с алергичен ринит в някакъв момент от живота си ще "отключи" астма, обясни доц. Мария Стаевска, главен асистент в клиниката. Тя посочи, че причините за появата на алергии се дължат на наследственост, на замърсена околна среда, на излагане на тютюнев дим, на начин на живот.

Тя посочи, че единственият метод за лечение е алергичната имунотерапия. Тя се състои в добре пречистени и стандартизирани алергични екстракти, чиято доза се увеличава с течение на времето, за да може организмът да достигне толеранс към алергията.

Доц. Стаевска разясни, че тази алергична имунотерапия продължава от 3 до 5 години. След завършването й пациентът разполага със 7-8 години, в които алергичните симптоми не се проявяват.

Водеща причина за появата на алергии са микрокърлежите (акарите), посочи д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в клиниката.

Изследване, проведено от института за медицински изследвания "The Woolcock", показва, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента, в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им - висока влажност, поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.

Акарите обитават всякакви повърхности, но най-често се откриват в матраци, в пухени завивки, във възглавници с естествен пълнеж, по килими, дрехи и др. В един матрак живеят около 1.5 милиона микрокърлежа, посочи лекарят.

„При такова силно разпространение няма как човек да не се алергизира към дадена протеинова субстанция. За имунната система те всъщност представляват повишена съставка на протеин, който се съдържа в домашния прах”, обясни д-р Мустаков.

Симптомите на алергия към домашните микрокърлежи са кихане, хрема, запушване на носа и сърбеж на очите и гърлото. Много често те могат да се объркат с тези на остра вирусна инфекция, грип и настинка, поясни алергологът.

„За да се предпазим от такава алергия трябва да проветряваме често стаите си, да сменяме спалното си бельо редовно, да перем пердетата и възглавниците си на температура от 60 градуса”, препоръча още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: здраведанниалергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е защото всеки четвърти е ястреб с фалшив ТЕЛК. Астмата е предпочитана фалшива диагноза от престъпниците с бели престилки.