Лекарите настояват здравните ни вноски да се увеличат

С 1% от 2015 г. и след това плавно до достигане на 12%, обясни Райчинов
Обновена: 31 окт 2014 19:20 | 31 окт 2014 19:18, Камелия Цветанова
115
 Лекарите настояват здравните ни вноски да се увеличат
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Снимка: Булфото, архив

Лекарите настояват в следващите години парите, които се отделят за здраве от заплатите ни, да се увеличат от сегашните 8 до 12%. От Лекарския съюз смятат, че непопулярната мярка трябва да е едно от първите решения на новия кабинет.

По-високата здравна вноска трябва да ни гарантира добро здравеопазване на европейско ниво, обясняват от Лекарския съюз.

„Смятам, че не трябва да има резки повишения. Може би на първо време с 1%, след година- две с още един и така... Докато се достигне оптималния вариант от около 12 %", каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред Нова телевизия.

Освен това БЛС иска държавата да поема пълния размер на вноските за ученици, пенсионери и въобще всички, за чието здравеопазването плаща.

3.23 милиарда лева бюджет за здраве през 2015-а минимум - под тази сума лекарите няма да преговорят по новия Национален рамков договор. Също и парите за болници и за клинични пътеки да не се определят едностранно от Здравната каса.

Преговорите за новия рамков договор за 2015 година ще започнат след 15 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: здравни вноскиБЛС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направете го и ще видите тогава власт на куково лято!
64
11
 
7
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Да се вместиш в бюджет 8-10% от БВП.Но да се опитваш да оцеляваш в бюджет3.8%.Просто няма как .Лекаря трябва да лекува,работи ,и да е запознат с нововъведенията но за това трябват пари.Даже в албания отделят 7.7 %от БВП.за здравеопазване.В Кения 2.8%Така че исканията са сптраведливи и доста закъсняли.
63
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато отиват по общи полици никакво увеличение. Помня как стана от 6на 8%. С нищо не се подобри здравеопазването, освен да се увеличи краденето!
62
4
 
10
 
! Отговори
vip преди 9 години
Преди да се вдигат %-те трябва да се събират вземанията. Голяма част от хората просто не си внасят вноските. Там трябва да се погледне не може някой който никога не плащал осигуровки да внесе за няколко месеца на зад и да ползва системата защото му се налага да използва за скъпа операция и когато му се помогне да престане да плаща. По този начин редовните платци са будали и прости.
61
8
 
14
 
! Отговори
Лили преди 9 години
от 8% на 12 % е увеличение с цели 50% ! Откъде накъде ?? ! Не може тези наглеци да ни рекетират като се има предвид, че те не могат да предложат съответното качествено обслужване (за съжаление!)Освен това колкото и пари да им наливат тук, в момента в който им се отвори парашута на Запад, вмигом забравят за ългария
60
7
 
13
 
! Отговори
SS преди 9 години
ние пък ще настояваме глобите за некачествена работа на лекарите и медицинските работници да се увеличат драстично. И да можем да ги съдим (дано не се налага !) по съкратена процедура
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кога този *** и пед........ ще ни дава акъли.Недай си боже той да ме лекува.Увеличение на вноската само след реформа в системата.Никакво отстъпление хора, вижте в Унгария какво става!
58
8
 
25
 
! Отговори
Одран пациент преди 9 години
А какво получаваме срещу тия 8% бе, ГАДОВЕ ТАКИВА, какво получаваме срещу тия 8% ???????? Нищо и половина! И 800% да ви дадем, пак ще ни дерете живи, като ви паднем в лапите! Да ни пази Господ от болести, че на доктори и болници като им паднеш в ръцете, по-малко от 1000-2000 лв не ти вземат и те изпращат още по-болен, отколкото си отишъл.
57
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази страна всички са зле платени освен властимащи, мутри и банкери.
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 60 Нещата зависят от политиците. Но с политика се занимават хора които с друго не могат или не искат, защото най-високите доходи са в политиката и без никаква отговорност. Има една хубава поговорка " Сития на гладен не вярва". Та така е и с нашите политици. Все няма пари в бюджета, ама за някои неща все се намират. Без коментар.
55
5
 
11
 
! Отговори
Потърпешт преди 9 години
До АнонименРаботил си ,купил си 2 панелни апартамента,пенсионирал си се и Държавата ти дава 300 лв ,пенсия,изнемогваш и даваш единия апартамент под наем и хоп държавата ти взема 50 %.Най големите вили са на доктори в Марково,парите в здравната каса потъват само от кражби и всеки го знае,здравни пътеки ама не здравни булеварди са за кражби
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен55Защо не можем да сме като тях?! Някой пречи ли? И ако пречи КОЙ е той?Не съм лекар...
53
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех кога в България най-накрая ще бъде въведен национален данък върху недвижимите имоти.Навсякъде в нормалния данък от нетрудов доход на наем на имот е поне 50% от прихода, у нас държавата даже не си прави труда да си събере 10%. Във всички бели държави приходите от този данък се ползват за субсидиране на дефицита в здравната система. У нас кога??
52
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лекар завършил след 2000 година почти винаги не става за нищо...Някои не правят разлика между Калий и Калций-самата истина е това...Както и да е....Те първо да си оправят своята къщичка и тогава да искат още пари-тази Здравна Грабна Каса се превърна в черна дупка направо-милиарди изчезнаха там...
51
3
 
13
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
170 евро за здр. осигуровка при 3 000 евро заплата.
50
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до всички плюещиДо 49 , Не ми давай пример с белите държави. Ние не можем да бъдем като тях. На вас, колкото и пари да ви дават, все ще са ви малко и медицинското обслужване ще е все по-лошо. Медицинското обслужване е бизнес и вашият интерес е хората да са болни, за да имате повече работа и по-високи доходи. Същото е и с фармацията. Вече никой не ви вярва.
49
10
 
9
 
! Отговори
откритие преди 9 години
Така трябваше да стане, но правителствата след Костов се опитваха да съсипят реформата. Ако за тези 14 години се повишаваше с 0,5 %, сега щяхме да имаме 12-13% нещо съвсем приемливо.
48
8
 
11
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
До до 49Дефинирайте "хубави"...5000 евро лекар специалист, 3000 евро за строител - "белите"600 лв. лекар специалист, 1000 лв. строител- туки т.н
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 51Много фрешиш приятел.В Германия МЕСЕЧНАТА вноска , която осигурява що-годе СНОСЕН ПАКЕТ здравни услуги е 170 евро!
46
7
 
19
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
Ами нека погледнем ''белите държави'',ами там лекарите взимат хубави заплати,но и всички други взимат хубави заплати.Аз поне не знам за човек от тези бели държави ако влезе в болница и лекарите да го натискат да плаща за еди си какво.В нашата мила родина това се случва,при положение,че си плащаш здравна осигуровка.Другото,което е абсурд в абсурдистан,безработен да дължи здравни осигуровки.Запиши се на трудовата борса като безработен,без помощи и доходи и виж изненада,дължиш здравни