Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата

"Няма значение дали се е случила на 10-и, 11-и, 12-и или 18-и"
Обновена: 12 ное 2014 20:33 | 12 ное 2014 20:31,
205
Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БТА

По повод разказаната си лична история в началото на демократичните промени държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че приема 10-и ноември не като конкретна, а като символична дата и начало на прехода в България.

„Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10-и, или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение. А тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам", коментира президентът, цитиран от прессекретариата си.

Още по темата
Вчера той носталгично сподели с журналисти своя тайна. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга", разказа президентът.  "Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата", допълни държавният глава.

По думите му с приятеля са се присъединили към протеста пред парламента. Носили и ръчно нарисувани плакати. На единия пишело "Съд за виновниците", а на другия "Дворците на БКП да станат болници и училища".

В социалните мрежи веднага хванаха грешка, тъй като първият свободен протест в България се състои 8 дни по-късно и е пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна". Така се наложи президентът да отговори на коментарите.

"Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10-и ноември и моята лична история, за която бях попитан“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава призова общественият дебат да се фокусира върху личните истории на милиони българи по времето на комунизма и в годините на прехода. „Така ще стане и по-ясно, и по-разбираемо за всички какво се случи точно тогава“, добави президентът, който участва в международната конференция „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“ заедно с унгарския си колега Янош Адер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
turchin преди 9 години
Vasilev eyvalla ve aga
21
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами всички които се пишат дисиденти и борци против "онова" време са били лапачи по същото това време.Та така е и *** и семейството му.
20
0
 
42
 
! Отговори
Еми преди 9 години
Пак изби рибата
19
0
 
35
 
! Отговори
Бременната преди 9 години
и аз бях там, носех чували с бюлетини
18
0
 
51
 
! Отговори
смях преди 9 години
Този уникат трябва задължително да влезе в учебниците по психология.
17
0
 
1
 
! Отговори
neuk преди 9 години
E ivinen si .ti nesi vinoven toy.....
16
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***! Казва категорично и точно, че на 10.11.89. бил на митинг, не на друга дата! После в типичния си стил на повлекана се извърта - еееее, ама аз таковата... Абе мъЖ с главно Ж.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E te zifrite ne sa vajmi 1 2 10 100 miliona lv ili evro
14
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо му обръщате внимание на приказките. Нима досега е казал нещо смислено.
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде е бил, къде е бил....? Ми пак под някой чехъл! Ся го докарва мъжката, че бил на митинг! Айде де! Не си знаеме стоката, збираш ли!
12
3
 
60
 
! Отговори
КОШМАРА- АТАКА преди 9 години
ПОМНИТЕ ЛИ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ГОД. КОГАТО БЯХА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ КАК ПРЕДИ 1 НЕГОВ ПЛАКАТ ВОЛЕН СИДЕРОВ ГО СОЧЕШЕ С ДЪРВЕН УЧИТЕЛСКИ ПОКАЗАЛЕЦ И КАЗВАШЕ - "ВИЖТЕ ГО,ТОЗИ КОЙТО Е ИЗДИГНАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ Е ПОДИГРАВКА С ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ"ПАК ЛИ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ СИДЕРОВ,ТОЕСТ ЗА КОЕ НЕ Е БИЛ ПРАВ ДОСЕГА! КАКТО И С НАЦИОНАЛНИЯ ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БУДА/НФСБ/ И ЗА .ВСИЧКО!
11
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росен е влюбен,раздвоен е между Обама и Жозеф Дол,не го винете,даже вече със Данчето Фандъкова са във открита война за дясната ръка на Дол,тоя пие повече от Цецкаа Бойко е в чдо
10
0
 
52
 
! Отговори
ИЗВИНИ СЕ БЕ преди 9 години
ИЗВИНИ СЕ БЕ!ИЗВИНИ СЕ БЕ!ИЗВИНИ СЕ БЕ!
9
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ПАК ПИТАМ ТОЯ СРЕЩУ БАЩА СИ ЛИ Е ПРОТЕСТИРАЛ ИЛИ СРЕЩУ НА БОЙКО БАЩА МУ ? ВИЖДАТЕ ЛИ ОТ КОГА Е ПРЕДАТЕЛ ?ТИ МУ ПОДАВАШ ПРЪСТ ТО ЩИ ОТХАПЕ РЪКАТА
8
0
 
39
 
! Отговори
Росен преди 9 години
хайде де,PR-ът на президента бързо отреагира май :)
7
0
 
39
 
! Отговори
смях преди 9 години
Не надминат е номер 1 ръси умност след умност!
6
2
 
65
 
! Отговори
КОШМАРА- АТАКА преди 9 години
ВСИЧКИ ВИЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ЩЕ СЕ ИЗВИНИТЕ ЛИ НА НАРОДА!?Мътна и кървава. Плевнелиев не бива да се надява, че ще се измъкне току-така, както например при случая със Скалистите планини. Едно е да променяш географията, друго да подменяш историята, за да се изкараш герой.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S EDNA GIGULA NA ZAPAD I STAVASH MILIONER.BRAVO G-N PREMIER NAMERIL SI SE V TOCNOTO VREME I PROSTRANSTVOTO.A POPITAL LI SI ONEZI HORA V GERMANIA BEZ ZAPLATI KAK SA SE PRIBRALI V BALGARIA.
4
1
 
37
 
! Отговори
MP преди 9 години
имало събиране в НС .... и това го казва Президент??? май има друг термин ...
3
3
 
91
 
! Отговори
КОШМАРА-АТАКА преди 9 години
Росен Асенов Плевнелиев вчера каза че на 10-ти ноември е бил на митинга и е носел 2 плаката. Никой не се бил престрашил да ги поеме от страх от репресии и единствен той и колегата му студент 5-ти курс воювали с БКП. Днес по всички медии излизат въпросните плакати които са носени от други съвсем обикновени отрудени хорица. преди 3 дни Плевнъо е видял плакатите от архивни кадри и е решил да си припише че той ги е развявал.СРАМ,СРАМ,СРАМ. ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТ- ЛЪЖЕЦ.