39% от учениците знаят буквите, но не разбират какво четат

Само Колумбия е по-зле от нас, сочи статистика на Световната банка
14 ное 2014 07:19, Красимир Ангелов
80
39% от учениците знаят буквите, но не разбират какво четат
Снимка: Булфото, архив

39% от учениците у нас на 15-годишна възраст разпознават буквите, но не разбират, не могат да обяснят и да анализират какво са прочели, съобщава "Преса", позовавайки се на изследване на Световната банка. Още по-зле изглеждат нещата по математика, където тийнейджърите разпознават цифри, но на практика не могат да решават задачи.

Тези неприятни резултати отреждат на България 43-то място от 44 страни, включени в проучването за грамотност.

След нас остава само Колумбия, а пред нас са съседните ни държави - Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, както и Кипър, съобщава изданоието.

За сметка на това обаче сме лидери в друго - неравенството в познанията между децата от различните групи. Според Световната банка учениците с майчин език български имат знания като за между 1 и 3 учебни години повече в сравнение с връстниците си, които говорят у дома ромски или турски език.

Освен това обучението в селските райони е с много по-лошо качество в сравнение с това в градовете.

От банката са подготвили и списък с 6 препоръки за подобряване на нивото на родните ученици. Една от тях е младежите да не се разделят още след седми клас на елитни и по-малко елитни класове, а това да се случва на по-късен етап - например след десети клас.

Сред препоръките е и осигуряването на по-продължително предучилищно образование за децата в неравностойно положение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: неравенствоученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Децата стават все по-глупави, защото сега се интересуват повече от това, което става във виртуалното пространство, отколкото в училище. Дори първокласници вече имат 'смартфони', когато реално им е необходима само раницата на гърба и да залягат на учебниците. Аз бях дете през 90-те години и тогава се учеше здраво, защото нямахме разни глупости, които да ни разсейват. В свободното време се играеше на футбол, гоненици, народна топка, на топчета и т.н. Днешните дечурлига ще си и останат глупави...
32
3
 
13
 
! Отговори
luftkastel преди 9 години
Следното:1. Както вече казаха, спиране на детските за незаслужилите; 2. Централно блокиране на Facebook, защото е една масивна времева черна дупка;3. Забрана на чалгата (измества фокуса от важните неща и го поставя върху маловажните, като по този начин оформя ценностната система на индивида в негативна посока);4. Въвеждане на униформи за всички училища.Done.Done.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бяха само учениците ........... но и възрастните са същите.Уникално *** народ бИе гИе.
30
7
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До 45 А ти познаваш ли много "*и" за да знаеш че до 99 % са глупави и задръстенИ ? Няма глупави-лоши деца има лоши учители ,но като във всяко правило то има и изклечение - падна нивото на образованието и всичко е оставено на самотек и затова се получава неграмотни -щото учителите и държават допринясат за това -едните на държат децата на улицата а другите им все тая-главно парите да си взимат и да не отсанат без работа . Трябва да се въведе бой с пръчка ))и ще се вдигне нивото !)
29
2
 
11
 
! Отговори
КОРУПЦИЯ !!! преди 9 години
Както навсякъде тук и в " образованието " вилнее тази черна чума ! " Тати дава пари и мога да вляза, където поискам, нищо че съм *** и ***- за това не съм виновен, такъв ми е генът ! " Какво да се прави, след като парите са в тъпите и простите бивши комунистически функционери ! Нещата ще стават от лоши , по- лоши ! Вие сте обречени да бъдете роби !!!
28
2
 
7
 
! Отговори
787 преди 9 години
Ами погледнете кой е министъра и заместниците му в сегашния кабинет!Хал-хабер си нямат от урок,обучение,учебен процес,възпитание...Какво добро очаквате!?Все едно да учиш другите на хирургия,без да оперираш и т.н.
27
8
 
3
 
! Отговори
учител преди 9 години
това е така, защото и приомите на обучение са остарели. много от страните, които са напред в класациите преподават по електронни учебници и тетрадки, защото вървят успоредно със съвременните технологии. децата имат вече по-различно възприятие на информацията отпреди 15-20 години, а методите на обучение и преподаване са като преди 40 години. учебниците са написани зле и материалът е поднесен объркващо. учат се един куп излишни неща и настъпва някакъв хаос. не търсете проблема само в децата.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 33,Никой никъде не ги праща да живеят, къде си го прочел това?! Ти или живееш в накоя истински цивилизована държава далеч от България, или в собствен "град на мечтите" и не забелязваш какво става около теб. А примерът ти за Калифорния е "много полезен и силно приложим в наши условия". Защото, както и при нас, съотношението грамотни/неграмотни е същото. Особено в Силициевата долина, където се привличат да работят мозъци от цял свят. А, забравих да спомена, че доходите там са същите
25
2
 
20
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
25 години преход -до какви висоти доведе България ! И онзи ден Росен хвали тези 25 години !!
24
2
 
10
 
! Отговори
БКП преди 9 години
Световната банка очерня всичко, нищо че в САЩ 75 % от населението е без елементарна обща култура,целта е да бъдеме гастарбаитери и да изгубим идентичноста си като народ.Искат да преварнат България в гето,това е самата истина.Народ който е дал азбука и компютъра на света,няма самочуствие,а някакви еврейски манипулатори ни мачкат със статистики и ни карат да бъдеме горди че сме техни слуги.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хе, видяхме един "народен" представител от ТВ Алфа, как говореше от трибуната та не може да ме очуди тази неграмотност!
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не разбират какво четат защото майчиният им език не е български. такива са над половината от новородените. при населението до 16 год възраст българите са малцинство
21
0
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Демокрация(свободия), корупция, занижен контрол и БЕЗХАБЕРИ и сага жънем плодовете.
20
3
 
5
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До ПукЯвно и ти си от тези дето четат но не разбират. Нито стотинка от данъците ти няма да отиде даром в КТБ. Но милиарди, точно от данъците ни се харчат за образувание от което излизат неграмотни безработни. И за пенсиите на малкото останали работещи пак ще се бръкне от данъците ни, щото просто неграмотните не произвеждат принадена стойност и не плащат данъци.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27Е къде ще отидат, та да си живееш по-добре. Защо ли посвета не мислят като теб. Не ми се мисли какво ще стане ако в Калифорния някой изрази подобно мнение. Образование му е майката, но няма кой да го разбере.
18
12
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
То затова БГ пламна от путинофили. Защото расте безмозъчно поколение.
17
1
 
20
 
! Отговори
Ха преди 9 години
Знаели буквите, ама не можели да четат! Айде бе! Че за какво им е? Нали могат да си пуснат чалгичка в тубата!А и какво очаквате от образователната система, в която до четвърти клас се преминава задължително, независимо от знанията, щото ако детето повтаря класа, ще му останат душевни рани...От учениците се иска само да присъстват, не и да учат, а ако отсъстват, учителите не им пишат отсъствия, защото си режат клона - ще останат без заплати.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименв обръщението си до "Глупав Ристу",България не е нормална държава, само тези, чийто майчин език не е български, зависят от нас, българите. Ние не зависим от тях, напротив, без тях ще си живеем много по-добре. А те без нас не могат, защото ние им площаме социалните помощи, те паразитират на наш гръб, не са никак малко и това е осезаемо. Така че в България за "общество" може да се говори с много условности, дори съвсем приблизително. Това понятие е силно деформирано, за съжаление...
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБудни деца има останали,ама за интелигентни не съм много сигурен....Минавал ли си скоро покрай някое училище?Мини и си направи изводи.....това си е просто изтървана работа и това нещо с препоръки на световната банка няма да се оправи,та ако ще и цели фермани с препоръки да ни драснат.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бабаа ти наскоро докосвал ли си учебник да видиш за какво идва реч като информация ,като съдържание.Това не са учебници на разбираем език съотвестващ детско-юношеското развитие ,това е резюме за студенти.Имам три деца и да ви кажа отвратена съм от учебното съдържание и от начина му на излагане.Да не говорим че има и грешки вътре.Преди 30 години учебниците не бяха по-добре написани ,но и нещата в технологично отношение не се развиваха с такова бясно темпо.