Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден

Вярва се, че от този ден започва нарастването на деня
30 ное 2014 07:34, Елка Василева
12
Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича се първозван, защото пръв от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Името на Св. Андрей Първозвани често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и с две риби.

Този ден се свързва и с разбирането, че започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че денят започва да наедрява колкото едно просено зърно.

Според народното вярване Андреевден се нарича още и Мечкинден.

Вярва се, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на зърното. Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в огъня, за да растат високо всички житни растения.

На този ден се вари жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андреа, Адриана, Храбър, Силен, Дешка, Първан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ЕДНА ЖЕНА преди 9 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ! БЪДЕТЕ ЖИВИ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ. НЕКА ВИ ОБИЧАТ И ВИ СЕ РАДВАТ БЛИЗКИТЕ ВИ , А И ВИЕ ТЯХ. НАЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ ВИ.
10
1
 
1
 
! Отговори
karty преди 9 години
v orthodox cherkvite e palno s shareni risunki na islamistite ot pazardjik - te sa sveti hora.
9
0
 
8
 
! Отговори
маринов преди 9 години
От заглавието се подразбира, че църквата и народа са две различини неща. Едните са с Христа, другите езичници и с някакви мечки се разправят
8
0
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 9 години
Да хвърля малко светлина - > когато се е създало поверието ,ч е от Андреевден, денят започва да нараства, тогава сме били по Юлианския календар , тоест Андреевден е било на 13-ти декември , затова ,ч е не разбирам , какво учудващо има в това Честит празник
7
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
В крайна сметка започва ли да нараства деня от днеска-утре? Какво казва църквата по този наболял въпрос?
6
1
 
26
 
! Отговори
Йоги мечока преди 9 години
Честит, Имен ден на всички носещи това хубаво име и честит празник на всички християни по случай Андреев ден! Господ напред и ние след него!..............:)
5
1
 
30
 
! Отговори
Теди преди 9 години
Честито на именниците и сладък зимен сън на всички мечки :)
4
1
 
19
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Шаран, а това съм го чувала още от баба си, че денят започва да нараства с едно зрънце.А по времето на баба ми не е имало интернет.Честит празник на всички с името Андрей!Да са здрави и щастливи !
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник на всички мечки и мечета, както и на техните любими!
2
15
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
За да има някакво" вярване" нужно е и някакво проповядване. Въпреки всички минуси, които се приписват на православните свещенници / и те са хора/ наймалкото са неграмотни и невежи, както се опитват да ги преставят по вицове и хуморескси. Такава глупост, че деня започва да расте от01.декември, сефте чувам и чета!! Хвала тебе, Интернет!
1
4
 
11
 
! Отговори
Глас Господен преди 9 години
Нека едни празнуват Андреевден, а други Мечкин ден, но и нека вярващите не забравяме кой е истинската светлина в живота ни - pentecost.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/10/26/isus-e-sam-svetlinata.1308005