Няма друга страна в ЕС, която да продаде талантите си за 500 евро

По-интересните теми от печата на 10 декември
Обновена: 10 дек 2014 07:05 | 10 дек 2014 07:00, Камелия Цветанова
94
Няма друга страна в ЕС, която да продаде талантите си за 500 евро
Снимка: Ройтерс, архив

"Как станахме Индия на Балканите", коментира "Сега". България попада в Топ 10 на световната класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации. В публичното пространство новината за челното класиране предизвика положителен отзвук.

Никой обаче не зададе въпроса защо в Топ 10 не намираме друга европейска държава? Истината е, че няма друга страна в ЕС, която да е готова да продаде най-талантливите си млади хора за 500 евро на месец. Данните за потока на капитали към България очертават няколко ясни тенденции. Инвестициите в производството заплашително намаляват,а тези в сектора на услугите се фокусират предимно върху бизнеси, които не изискват висока квалификация. За четвърт век пазарна икономика България не излъчи приоритетни области, към които да насочи чуждите капитали и по този начин да тръгне по пътя на устойчивото развитие. По отношение на чуждестранните инвестиции, а и в много други отношения България няма нито ясни цели, нито ясни амбиции.

"Не на парламентарния туризъм, да на дипломацията", казва в интервю за "Монитор" председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Според нея крайно време е да има оценка за въздействието на вече приет, обнародван и прилагащ се закон. В момента няма институция, която да държи сметка за това, с изключение може би на някои неправителствени организации. А е много важно да има информация за целите на един закон, заради които той е приет, дали се постигат и дали се оправдава цялата законотворческа дейност.

Това ще се случи със структурна промяна в администрацията на НС. В момента се подготвя концепция и в началото на следващата сесия ще е ясно как ще работи това структурно звено. Цачева ще изисква повече мотиви за всяка командировка в чужбина на депутатите. "Колегите, които ще бъдат част от парламентарните делегации, имат много важни задачи в различни международни организации. Важно е за България в тези организации да се чува гласът на нашето Народно събрание", отбелязва Цачева.

"24 часа" коментира изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов под заглавие "Защо за хора като Сертов няма охрана?". Като шеф на ДАНС той е имал много и важна информация - за личности, за властови структури, за състоянието на държавата и за нейните институции. Само заради един процент от тази суперважна информация той може да стане обект на натиск, на шантаж и рекет. Второто съществено обстоятелство е, че хора, заемали подобни високи позиции като него, и след уволнението им от поста не трябва да бъдат изхвърляни с лека ръка на "другия" бряг, защото държавата би трябвало да има определени ангажименти към тях и тяхната сигурност.

ДПС призова здравния министър Петър Москов да подаде оставка. Причината за това е разпореждането на министъра линейки да не ходят до ромските махали без осигурена защита, обясни заместник-председателят на ПГ Тунчер Кърджалиев. Пред "Стандарт" той допълва: Здравният министър Москов наруши поне 6 демократични норми. Една от тях е конституцията, в която се казва, че държавата закриля здравето на гражданите. Другата е Законът за здравето, в който се казва, че всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ. И не на последно място - Хипократовта клетва. Това изказване е политическо харакири на база убийствени за демокрацията думи.

Ако министърът не приема правовия ред - няма право на обществена длъжност и поемането на отговорността за публични решения.

Когато си представител на цивилизована политическа сила и власт, си длъжен да говориш политически коректно и да решаваш проблемите. Отношение към тези слова дължат и излъчилата го партия и премиерът. Призоваваме ги да се разграничат от представителя си.

"За какво са този патос и етикети? За мен е чест ДПС да ми иска оставката", цитира "24 часа" Петър Москов. Той повтори, че ще направи всичко, за да защити екипите на спешната помощ.

"Изкарват те расист, ако спазваш закона", казва пред "Стандарт" ген. Стоян Тонев, председател на здравната комисия в парламента. Според него искането на оставката на министър Москов е по-скоро опит на ДПС да засили своето влияние в ромската общност. Според Тонев думите на Москов, че ще се оказва спешна помощ само ако е безопасно, са извадени от контекста на неговото изказване. А то е, че при заплаха над лекарски екипи е невъзможно да се окаже помощта. Но всяко крайно решение е временно, то е само за да отговори на реалната обстановка в България. У нас няма осъдени ефективно насилници над медици.

Защото се създаде едно отношение, че който спазва законите спрямо ромската общност, той е расист.

"В здравеопазването пътят от красивите послания до проклятието е кратък", казва в интервю за "Труд" д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС, член на здравната и председател на социалната комисия в 43-тото НС. Той изразява своите притеснения, че заложените приходи от осигурителни вноски в проектобюджета на НЗОК са с 220 млн. лева повече в сравнение с проекта на бюджета за 2014 г. и със 150 млн. лева повече в сравнение с изпълнението на приходите за тази година. За Адамов този подход на разчети е изключително странен за дясно по философия правителство - то се определя за такова, а прилага леви мерки, защото никъде в програмите на управляващата коалиция не е записано, че трябва да се "мачка" бизнесът. На практика със записаното в проектобюджета се прави точно това. Няма как и от кого правителството да събере 150 млн. лева повече. Адемов коментира и изявленията на здравния министър Петър Москов: Нито един министър досега сам, без подкрепата на парламентарните групи, на опозицията, на съсловните организации и на социалните партньори не е успял да свърши каквото и да е. Защото пътят от красивите и умни послания до проклятието в сектор здравеопозване
е много кратък.

"Да се вкараш във филм с реформатори и патриоти", коментира "Труд". При резултати като тези от последните избори най-логичното беше коалиция да формират най-големият десен (ГЕРБ) с най-големия ляв (БСП) плюс един по-малък десен (РБ) и един по-малък ляв (АБВ). Пак щяхме да се нагледаме на абсурдни отстъпки и компромиси. Но поне ползата за участващите партии щеше да е ясна. В подобна ситуация БСП щеше да е принудена от обстоятелствата да се реформира. Реформаторският блок пак щяха да се оплакват от необходимостта от гъвкавост, но поне щяха да я проявяват пред лицето на доказала се през годините сила, а не
пред второстепенни самодейни актьори с националистически претенции. АБВ нямаше да търсят от девет кладенеца вода, за да доказват, че са леви. И може би без участието на Патриотичния фронт във властта все някоя парламентарна партия щеше да се сети да осъди официално опитите за дивашко насилие над цветнокожи в центъра на София.

"Каспийски газ сменя проекта "Южен поток", пише на първа страница "Преса". Европейската комисия няма да моли Русия за възраждането на проекта "Южен поток". Новият приоритет на ЕС е изграждането на Южния газов коридор. Това е система от тръбопроводи за пренос на газ от Каспийския регион през Турция до Гърция и от там към Западна Европа. Първите количества по Южния газов коридор ще постъпят в страните от ЕС към 2019 г. - обяви еврокомисарят Марош Шефчович след заседанието на Европейския съвет на ниво министри на енергетиката. С предимство ще се ползват тръбите на България, Румъния, Гърция и Турция, е едно от решенията на срещата.

Реформите започват с отмяна на излишната бюрокрация.Ще сложим край на порочното приемане на закони и правила без оценка на ефекта, твърди заместник-министърът на икономиката Любен Петров в интервю за "Сега". "Правим обширно проучване по отношение на регулациите и лицензите. Става въпрос за това къде може да минем от разрешителен към уведомителен режим. Аз съм за реиндустриализацията, но е важно кой как разбира понятието.

Това, което се коментира - приоритетни сектори - електроника, машиностроене - добре. Но за мен не може държавата да казва какво ще бъде реиндустриализирано. Ние трябва да създадем условията, а бизнесът сам ще я направи."

Най-масовият бензин А95 е поевтинял с 30 стотинки и в момента се продава за около 2,20 лева за литър, докато през по-голямата част от годината цената се движеше около 2,50 лева, съобщава "Дума". В средносрочен план цените на горивата ще продължат да намаляват, заяви изпълнителният директор на ОМВ-България Петър Величков вчера. Ако цените на суровия петрол продължат да падат, горивата ще поевтинеят още, прогнозира и Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация. По думите му очакванията са за цени около 2,10-2,15 лева за бензин и 2,15-2,20 лева за дизеловите горива. Само за ноември цените на масовите горива са спаднали с 8-10 стотинки, отбелязва експертът. Той допълва, че е важно да бъде отбелязан и фактът, че цените на горивата у нас зависят и от курса на долара, чиято стойност е нараснала с 15 на сто от юни насам,
което компенсира до известна степен сриващия се курс на суровия петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
3
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Знаете ли братя и сестри от сферите на услугите... съжалявам ви, съжалявам и поколението, което ще оставите... с уредените животи на едно бездарно дете в семейството не готово да се труди. Съжалявам също, че не разбрахте, че за да има държава, трябва да има производство - готов продукт, оцапани и изморени хора... Смейте ни се, ние взимаме доста по-малко пари от вас и все повече бягаме за чужбина и държавата ще остане на вас мили мой, ама от офисите няма да можете да я съживите, защото тя умира.
51
3
 
2
 
! Отговори
А? преди 9 години
Вижте, ...нещата, ..ние, ...не може, ...криза,...напредък, ...успехи!
50
3
 
8
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
До ЧиновникИндия отдавна вече не е "тъмна".Отдавна вече е просперираща икономика.
49
2
 
5
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
До ЧиновникИндия отдавна вече не е "тъмна".Отдавна вече е просперираща икономика.
48
7
 
8
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
Какво говорите?Те ги продават скъпо...Само преди помалко от месец Плевнелиев и др.участници в българската делегация за участие в срещата на НАТО на високо равнище харизаха българския суверенитет на САЩ и НАТО.Тези тъпоуми управляващи са готови и майките си да продадат,ако са живи за няколко долара.500 евро?Получили са "добра"цена,затова са ги продали.
47
6
 
1
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
Какво говорите?Те ги продават скъпо...Само преди помалко от месец Плевнелиев и др.участници в българската делегация за участие в срещата на НАТО на високо равнище харизаха българския суверенитет на САЩ и НАТО.Тези тъпоуми управляващи са готови и майките си да продадат,ако са живи за няколко долара.500 евро?Получили са "добра"цена,затова са ги продали.
46
2
 
12
 
! Отговори
менте държава преди 9 години
По обявите заплатите, ако се обявяват изобщо, са за 500 лева а не за 500 евро.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нещастници, вие 1.6 ше земете, ама думарно за 6 месеца хахххаххаха бастуни бездарни, яжте бахур, от по-евтиния и ни оставете заблудените да работим по кол центровете, а вие, умните и знаещите работете за 500 бруто на месец хахаххахахахахха
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... държавата закриля здравето на гражданите" - точно така е, господа от ДПС.Според вас, екипите на "Спешна помощ" не са ли български граждани? А онези, които стриктно си плащат здравните осигуровки? Те също разчитат на "Спешна помощ" и звънят там само тогава, когато наистина и неочаквано се случва нещо страшно. И какво им отговаря гласът по телефона - "Няма свободна линейка, ще изчакате." Няма, защото в някои махали викат само "Спешна помощ", нали не са осигурени, макар да имат доходи!
43
2
 
17
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
По кол центровете само таланти бачкат. Най- големите. А България отдавна е Индия на Балканите. Даже е чудно как се крепи дори на това ниво.
42
0
 
36
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Не виждам защо министър Москов да е погазил всички тези демократични права? Той не е казал, че Бърза помощ няма да ходи при ***, а че ще ходи с полиция. Иначе излиза, че е по-демократично да се оставят *** да бият докторите.
41
0
 
50
 
! Отговори
Асан к,халайджията преди 9 години
Когато лекаря отива да спасява живота на Братът Ром и Братята на Братът Ром го пребият тогава ДПС мълчат Обаче когато министъра защитава живота и здравето на лекарите е престъпник расист ,ксенофоб и какво ли не още ,че даже и някакъв Хелзинкски к-т се обажда зад миндера Ами да ги пращаме без охрана бе господа от ДПС и някакъв комитет ,те лекарите и без това не достигат
40
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТо па е една работа в тоя кол център нещастници хахах вместо да работят нещо истинско вдигат телефонче за жълти стотинки и си мислят че са нещо повече от безполезни *** :)
39
12
 
10
 
! Отговори
СПРЕТЕ ДА... преди 9 години
Р А Б О Т И Т Е ТУК- БЕ РОБИ !!! Всеки ваш работен обогатява още повече КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ !!!
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимени ми е интересно кога работиш като от 10 часа виснеш в днес бг и за протокола познавам 20-30 човека от бранша ай ти и в кол центрове ,доста ограничени хора ако мога така да се изразя а и не са с тея легендарни заплати всички са бездомни(наематели)ха хах а:) и с една бракма на 10 год .
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТова с кол центъра е толкова безперспективно ,като им се видите скъпи ще идат в индия а и това с малкото спане не си заслужава ще си развалина по някое време а има толкова много работи на които бачкаш от 8-5 за 1000 лв а с тея 1600 дето ще ги вземаш още 2-3-4-5 год нито ще забогатееш нито ще стане кой знае какво и бас ловя че не ги вземаш всеки месец изсилваш се както всеки :)
36
2
 
34
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Няма друга европейска държава да, но може би младите надежди, предпочитат 500 евра пред 500 лв...Аз предпочитам революция последвана от публична смърт за предателите на националния интерес.
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
може би да, че и повече с нощния труд от 1600 чисто, работя, не спя много , ама са ми добро парите и не се оплаквам, фирмата се намира в бизнес парка, кансдски проект, работи се на канадски фреснки, който го интересува, може да им намери в jibs a обявата
34
1
 
34
 
! Отговори
За бензина преди 9 години
По темата за цената на бензина,защо не се споменава,че преди половин година,когато вдигнаха цената с 10 стотинки "бизнеса" орева орталъка и вдигнаха цените на десетки стоки,включително и на хляба. Защо сега цените не се намалват????ВЕЛИКИЙ БЪЛГАРИНО. ТАКА ЩЕ Е И АКО ОТКРИЯТ ГАЗ У НАС,ТАКАЩЕ Е И АКО ПОСТРОЯТ ЮЖЕН,КАСПИЙСКИ ИЛИ ТАНГАНАЙСКИ ПОТОК,ТАКА ЩЕ Е И АКО ПОСТРОЯТ БЕЛЕНЕ. бЪЛГАРИНА ЗНАЕ ДАСЕ МЛАТИ И КОЛИ ПО ЗАВЕДЕНИЯ И КЛУБОВЕ, НО НЕ И ДА СИ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ КОГАТО ТОВА СЕ НАЛАГА.
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
800 евро в кол център ама друг път може би толкова ти е брутната заплата :) с една дума чисти 500-600.А и оня ден си купих едно сако за 500 кинта като сте с такива заплати 2-3-5 хил лева защо магазина беше празен и продавача вика че нямал клиенти итн нали всеки взема по 5 -10 бона в днес бг :)