Всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома

Следиш и подслушваш жена си, отиваш на съд
11 дек 2014 07:21, Анисия Иванова
269
Всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома
Снимка: архив Reuters

Съд за ревнивците, които тероризират половинките си, като ги следят и подслушват, поискаха неправителствени организации, пише на първата си страница вестник "Монитор". Инкриминализирането на всички форми на следенето е мярка, която цели защита от психически тормоз у дома. Това означава, че съпругът, който следи ежедневните дейности, телефонните разговори или имейлите на половинката си, може да бъде изправен пред Темида, в случай, че жената подаде жалба в полицията, обосноваха се от сдружение „Алианс за защита от насилие”.

Оттам предлагат още промени в НК, според които изнасилването при брак също трябва да се определи като престъпление. Според сега действащото законодателство за изнасилване се предвижда затвор между 2 години и 8 години, независимо от взаимоотношенията между насилника и жертвата. От сдружението настояват при сключен брак това престъпление да се наказва със затвор между 3 и 12 години.

По данни на алианса всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома. 70% от малтретираните жени обаче не посещавали лекар въпреки нараняванията си. „Между 4% и 10% от жертвите на домашно насилие търсят правосъдие”, твърдят от сдружението.

Съгласно закона за защита от домашно насилие жертвата може да поиска закрила само след подаване на молба до МВР. Реално обаче, за да получи закрила, жертвата трябва да има свидетели, които да докажат, че в действителност е имало насилие в семейството, обясняват юристи. „Това принуждава жените да звънят на приятелки, на които са споделяли, че в еди кой си ден са били бити от мъжа си”, твърди адвокат Милена Миткова. От началото на годината 4000 жени и деца са потърсили помощ от неправителствени организации, които помагат на жертвите. 1000 от тях са били настанени в кризисни центрове, където да останат за период от 6 месеца.

Мъже рядко търсят помощ. Тези, които го правят, са предимно възрастни хора, станали жертви на порасналите си деца заради имоти или пари”, обясни Диана Видева от „Алианс за защита от насилие”. За пореден път от сдружението призоваха България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие.

Това е документът, гарантиращ, че държавите ще заделят средства в подкрепа на жертвите на домашен терор.
Сега България заделя пари за помощ на пострадалите по линия на МП. За тази година сумата е била 500 000 лв.,
 но за следващата са предвидени с 50 000 лв. по-малко. „Ще настояване тези средства да не се намаляват и да са поне колкото тази година”, заяви управителят на фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
16
 
! Отговори
Към Жените преди 9 години
Скромните мъже ги намирате за скучни, а лошите за забавни и готини. Изобщо не си давате сметка, че лошите б*ят, еб*т и бягат.....
158
2
 
7
 
! Отговори
Lan преди 9 години
До 196, днешните времена са много по-трудни от близкото минало, защото живеем в свят с огромна информация, с размити ценности, с неясни роли в обществото и точно затова случаите на насилие са много чести. Едно време ако насмотаеш жената и тя не може да работи на нивата дори и само за ден е лошо. Ако някой комшия ѝ види синьото око - много много лошо, а сега градът е безименна джунгла. Относно възрастта - мъдростта не е задължително следствие от възрастта. Абсолютно същото важи и за глупостта :)
157
4
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Тоя закон жена да може да съди мъжа си ако я следи понеже се съмнява че му изневерява- блондинка ли го предложи? Дай на простото животно власт и очаквай катастрофа. Типичен пример-цяла България. Ама така е в условията на демокрация-никой не си знае мястото. И накрая, понеже познавам добре човешката психика само ще кажа че ако бъде приет този закон, тъпите блондинки ще си вкарат тотален автогол, защото подтиска ли се справедливия гняв на мъжа той се натрупва и избухва десетократно по-силно.
156
6
 
14
 
! Отговори
Целта е друга !!! преди 9 години
Целта е да се направят мъжете зависими и подчинени на женските и детските лъжи и капризи.Сега например жената като се оплаче по телефона на полицията и полицията идва с готово обвинение срещу мъжа и му отправят предупреждение да не се саморазправя без да са видели или чули нищо в доказателство на предупредителния протокол.Достатъчно е жената да злоупотреби да изманипулира полицията и тя идва с готово обвинение срещу мъжа.А когато мъж се оплаче от женско насилие от полицията му се смеят..
155
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига простотии! Стига измислени сензцации! Цялата работа е да се заделят пари за "превенция".
154
3
 
1
 
! Отговори
Извинявам се преди 9 години
Корекция на 199 - вместо "професорска сВаха" исках да напиша "професорска сНаха".
153
2
 
4
 
! Отговори
П.П. към 198 преди 9 години
Битката за момите-трофеи в БАН има специфики. Ако някой кандидат за научна слава си търси съпруга, той се насочва към момите от втория тип. Влизането в професорско семейство е гаранция за бърза и успешна кариера.Ако е за задоволяване на естествения нагон, обект на борбите са момите от първия тип. Наистина в БАН, колкото и да е странно, има и красавици. Ако не успее да стане професорска сваха или любовница, има шансове да бъде желана единствено за гадже. В БАН днес практицизмът е груб и жесток.
152
2
 
2
 
! Отговори
До Интелигент пост№2 преди 9 години
Не си ориентиран за реалностите в БАН.Днес на моделките се гледа като на жени-трофеи и баровците гледат да се "обзаведат" с такова гадже. Само че, плюсовете на много от тези момичета се състоят само в титлите им, "грабнати" на конкурс "Мокра фланелка" или "Мис Каспичан" (вторият тип титли се купуват).В БАН има хубавици, във всеки институт са поне по 2-3. Има и професорски внучки и щерки, чиито връзки в БАН са равностойни на тлъста зестра. За тези два типа моми-трофеи ергените в БАН воюват.
151
3
 
2
 
! Отговори
у ДОМА преди 9 години
Добре де, у дома е така- а по света? Пратиха хората ни да ставят евтина ръботна ръка на Западни общества, а жените ни логично лижат мъркуча на Онйезка там как му думаха биля Ивропейцити и им раждат мелезчета за радост на баба им от Полски Тръмбеш.
150
2
 
3
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
194, понеже споменаваш замърсяването на околната среда, предполагам това е отговор към моя коментар 186.На кое не повярва? На парите ми или това, че ги раздавам. Ето ти нещо от реалността. Вчера давах едни пари за дете, което оцеля след като родителите му умряха в катастрофа. Така, хайде пусни си радиото и се изключи. Аз ще продължавам да "замърсявам" както мога. Както мога. Простотия? Може да е. Илюзия не е. Факт от реалността. Смисъл в живота. Здраве желая!
149
1
 
10
 
! Отговори
Lan преди 9 години
190, ти сериозно ли мислиш, че ако се разклатиш от мястото си по ред причини (а днешното време е доста сложно) и те набият здраво, това ще заздрави нещо било в теб или в отношенията с този, който те бие? Защото аз смятам, че освен да се натрупва гняв и омраза, нищо друго не се случва. С една дума - заедно сте, за да си помагате, ако не можеш да помогнеш, значи връзката я няма и е по-добре да се разделите. А ако въпреки боя жената стои (или мъжа, защото аз знам пример и за бит мъж), това е мъка!
148
1
 
8
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
155:"Истинското мъжко сърце и душа не са дом за изгубени души и блудници ! В него място за такива няма!"Не знам на кое казваш "блудници", но ако "изгубена душа" e душата на момиче, което е живяло в подобно семейство, което описах... то не знам дали е истинско и дали е мъжко, но със сигурност не е ...сърце.
147
4
 
1
 
! Отговори
Lan преди 9 години
185 От съвсем обикновено селско семейство съм.
146
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имах позната, преди много години, търпеше такива побоища и гадории, че просто не беше истина. Една вечер след като благоверният посегна и на децата - с кухненския нож, с един удар му резна главата. Милиционерите не можеха да повярват,че женицата ,която тежеше 50кг е способна на такова нещо.Осъдиха я условно. В днешно време, в 21 век, да упражняваш домашно насилие в къщи, било върху жена си или децата е просто избиване на комплекси за малоценност и върховна тъпотия.
145
2
 
13
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Та за това ми е много смешно, когато някой с гордост и мъжественост мисли, че е съвсем редно да "подрязва рогата" на жената - това означава пълен провал, но не само за жената, а и за мъжа. Същото е и при изневяра от двете страни или когато жени "плюят" по мъжете си, с някаква отмъстителна радост. Тъжна работа. Тези хора дори не съзнават колко са нещастни...и не заради парите, шефа, завистливите комшии или обстановката по пътищата, а заради тях самите.
144
1
 
4
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
158, без илюии, да ти напиша честно....раздавам от парите си на тези, които нямат. Примерно.
143
1
 
15
 
! Отговори
Lan преди 9 години
182,написала сте абсолютната истина! Семейството е от двама души, които се обичат и се уважават, за да стане това самите те трябва да са достойни хора, за да възпитат и достойни деца. Приоритетът е семейството, децата, работата, а не пиене, ****и (и от двата пола), цигари, кафенца и безсмислени разговори. Баба ми казваше - семейството се крепи на два стълба, ако единият подкопава другия (или бие) и двамата се сриват, а с тях и децата им.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен с ребротоТи кога за последно стъпи в църква да чуеш цялата служба та ми говориш за църковни вярвания? И колкото ние ви произлезли от ребрата, толкоз вие сте космонавти...
141
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"изконната българска традиция"е да се бият жени??? значи вероятно аз наистина не жиея в същата България защото всички възрастни баби които познавах в детството си БЯХА СТОЖЕР В СЕМЕЙСТВОТО и старците не смееха много да надигат глас,НО ДА,НЕ СА ПУШЕЛИ,ПИЕЛИ И СКИТАЛИ САМИ ПО БАРОВЕТЕ И ПРЕДСТАВИ СИ НЕ СА СЕ ЧУСТВАЛИ МАЛТРЕТИРАНИ ЗАРАДИ ТОВА!за Бога аз съм жена .но виждам как много жени казват че мъжете ги тормозят точно поради гореизброеното т.е. не им позволяват да им се качат на главите
140
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 159Лелеее, тоя пък плаши мъжете с разбиване на семеиства и намаляване на раждаемостта. Сякаш, че повечето мъже искат да се женят или да правят деца.

Спонсорирани публикации