Всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома

Следиш и подслушваш жена си, отиваш на съд
11 дек 2014 07:21, Анисия Иванова
269
Всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома
Снимка: архив Reuters

Съд за ревнивците, които тероризират половинките си, като ги следят и подслушват, поискаха неправителствени организации, пише на първата си страница вестник "Монитор". Инкриминализирането на всички форми на следенето е мярка, която цели защита от психически тормоз у дома. Това означава, че съпругът, който следи ежедневните дейности, телефонните разговори или имейлите на половинката си, може да бъде изправен пред Темида, в случай, че жената подаде жалба в полицията, обосноваха се от сдружение „Алианс за защита от насилие”.

Оттам предлагат още промени в НК, според които изнасилването при брак също трябва да се определи като престъпление. Според сега действащото законодателство за изнасилване се предвижда затвор между 2 години и 8 години, независимо от взаимоотношенията между насилника и жертвата. От сдружението настояват при сключен брак това престъпление да се наказва със затвор между 3 и 12 години.

По данни на алианса всяка четвърта българка е бита или тормозена у дома. 70% от малтретираните жени обаче не посещавали лекар въпреки нараняванията си. „Между 4% и 10% от жертвите на домашно насилие търсят правосъдие”, твърдят от сдружението.

Съгласно закона за защита от домашно насилие жертвата може да поиска закрила само след подаване на молба до МВР. Реално обаче, за да получи закрила, жертвата трябва да има свидетели, които да докажат, че в действителност е имало насилие в семейството, обясняват юристи. „Това принуждава жените да звънят на приятелки, на които са споделяли, че в еди кой си ден са били бити от мъжа си”, твърди адвокат Милена Миткова. От началото на годината 4000 жени и деца са потърсили помощ от неправителствени организации, които помагат на жертвите. 1000 от тях са били настанени в кризисни центрове, където да останат за период от 6 месеца.

Мъже рядко търсят помощ. Тези, които го правят, са предимно възрастни хора, станали жертви на порасналите си деца заради имоти или пари”, обясни Диана Видева от „Алианс за защита от насилие”. За пореден път от сдружението призоваха България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие.

Това е документът, гарантиращ, че държавите ще заделят средства в подкрепа на жертвите на домашен терор.
Сега България заделя пари за помощ на пострадалите по линия на МП. За тази година сумата е била 500 000 лв.,
 но за следващата са предвидени с 50 000 лв. по-малко. „Ще настояване тези средства да не се намаляват и да са поне колкото тази година”, заяви управителят на фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
3
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
144, последно! Трябва ли във форум на днес.бг да пиша личните си истории, за да ти изглеждат реални?!Ето, трябва ли да се връзвам на някакъв, който ми написал, че мъж трябвало да ме пребие и да ме убие, за да не живея и да нямам илюзии? Голям кеф! Какво значи това, че трябвало да живея в реалността иначе щяла съм да имам разбити илюзии и разбит живот?! Кое да ти дам от реалността, че да вденеш, че аз илюзии нямам? Разчитам единствено и само на себе си. На ничий врат не вися, никого не мотая!
118
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 9 години
От мъж, които прояви насилие към мен, няма значение дали вербално или физически, загубвам моментално способността да получа оргазъм. Е, кво да правя с такъв - да му пъшкам лицемерно докато се труди и поти отгоре ми? И себе си да лъжа, и него ли?... Преди време 1 ми раправяше, че бил с лесбиика - казваше, че едва-ли не с борил с нея, докато и свали дрехите и докато стигне до целта всичко му се отщяло.
117
2
 
3
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
140, попитах дали си мъж или жена, защото ако си жена - непростимо е, защото трябва да имаш малко съпричастност и ...знам ли...усещане, емоционалност, чувство някакво женско..., че има по-слаби жени и те заслужават също да бъдат обичани. Ако си мъж - написах, че те разбирам, защото не можеш да накараш един скрит бияч да ...обича беззащитно слабо необичащо се момиче. Няма как. Оттървана е там работата.
116
4
 
2
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
144, оф. Като почнат значи така да ми дават обяснения как не си живея в собствен свят на илюзии.... Какъв бълвоч, леле малеее. Оглеждам се около компютъра, на който пиша в момента и виждам реалността. Стига ми. Осъзнавам я. Виждам я. Чувствам я. Дишам я. Това е реалността. Разбити илюзии и разбит живот? Хайде моля стига с тези бляблякания, че ми писна за пореден път. Дадох елементарен пример за насилие в семейство. Какво се занимаваш с мен!? Илюзии нямам. Имам дом, работа, щастие. Чупка!
115
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 9 години
Ако краде пари от къщи да си храни любовника и заради това децата ми гладуват,а аз разбера от някъде ,ще ме обвинят ли ,че съм я следил или подслушвал.
114
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие сте генетичен *** пропит със сладостта на робията и евтина плът за западни пенсионери...нищо повече ! Про- римският западен елит иска да научи черни , бели , мюсюлмани , християни ..всички да живеят заедно , за да няма какво да застрашава целостта на империята им . Иска да заличи националното самосъзнание на народите , защото най-големият страх на всяка империя е националното пробуждане на поробените от нея народи . Вие не знаете , какви *** и лесна за моделиране *** сте ... пре
113
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти не си жена .. българската жена остана в историята благодарение на чужди моделатори на българският манталитет и култура .Ти си най-обикновена к.рва , която без проблеми ще смеси кръвта си с чужденец за да създаде поредният *** . Вие сте такива , каквито ние ви направим . Когато обществото не търпи *** и *** те ще се прикрият и ще изчезнат . Този който държи ресурсите , отпуска пари за филми каквито той реши и тнт .. той моделира вашият начин на мислене
112
1
 
1
 
! Отговори
@Veshtica преди 9 години
Otpechatuka vurhu misleneto na bulgarina e minimalno , tova se dokazva ot jestokostite i chestite izdevatelstva ot strana na osmancite vurhu nashia narod , neshto koeto ne se sluchva s takava sila v Gurcia naprimer , koeto oznachava che sme se opulchili sreshtu tqh , edno vreme veshticite sa skachali ot skalite za da se spasqt ot osmanskite divaci , sega im skachat v leglata ... ne viarvai tolkova na podobni statistiki.
111
4
 
7
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
500 Г СМЕ БИЛИ ПОД ТУРСКО РОБСТВО. НЯМА НАЧИН ДА НЕ ОСТАВИЛО ОТПЕЧАТЪК У НАС. ОСВЕН ТОВА НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА ВАРВАРИТЕ КОЕТО СЪЩО Е ПОКАЗАТЕЛНО.
110
7
 
16
 
! Отговори
боко преди 9 години
има различни случаи, но основния проблем е в полвинчатата еманципация на жените. хем искат да се чокат с който им падне, хем искат да командват мъжа си в къщи, хем искат да ги издържа и да си трае ... е трудно е да стане, и като ги хванат ... мъжа е виновен, няма право да я следи, длъжен е да се оставя да го лъжат
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** , която е под контрола на своите гениталии .. не може да ми е равна . Американизрана *** ...
108
2
 
5
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
130, написах "нищо лично", но благодаря все пак за личния коментар. "без илюзии" в темата на статията, да прав сте, явно тези момичета, които по стечение на обстоятелствата са израстнали в такива семейства трябва да живеят без илюзиите, че ще срещнат нормални обичащи мъже, а да са наясно, че ще срещнат доброто татенце, което ще почне с един удар...пробно, после с два, после ще ги направи на боксови круши и накрая ще ги оттърве от мъките. Историята на 7 год. Пламена от Русе. Уби я тате Пламен.
107
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такова НПО няма, най-вероятно става дума за сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола".
106
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горкия бай ***! Така го е страх да излезе на улицата или да се изправи пред шефа си и да заяви правата си, че е готов да пребие жена си и децата само и само за да си докаже, че още е мъж! Чак ми е жал за него!
105
2
 
3
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
123, мъж ли си или жена? Много е показателно това, което пишеш. Много. Ако си мъж...разбирам. Ако си жена...непростимо е.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не разбрах какво стана с европейските и християнските ценности или може би гледате много наши сериали ?
103
2
 
8
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
123, давам пример.Момиче, израснало в дома на едно такова хубаво семейство, в което бащата бие, а майката е била такава слаба и е търпяла. Момичето гледа и попива всичко. Просто няма друг избор и няма къде да избяга. Такива са й родителите. Добре, хайде сега да си помислиш дали има такива семейства? Сигурно. Така. Ето това момиче заслужава ли да бъде обичана или не заслужава? За *** ли е или не? Явно според теб е за ***... Браво. пс Нищо лично. Давам пример.
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като искате да сте част от Римската Империя /''ЕС''/ - ЗА ВАС СЪМ - ДОМИНОС ... ***
101
2
 
8
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
Мда... не, че ме учудва, но в уникален свят живеем. Жените трябва да са мъже, да обясняват и показват "цената си", да се уважават, да се обичат иначе..... ако са слаби, беззащитни, несигурни в себе си, неспособни да се защитят, ако са плахи,...такива едни...женствени жени.... спокойно, всеки голям МЪЖ, може да дойде и да пробва да ги удари веднъж, два пъти, сто пъти...а те...те не могат да се защитят. Е, ЗАЩО тогава се чудим жените се превърнаха в мъже и станаха лезбийки....?
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа сведение Макаренко не приема боя като средство за възпитание. Така ни лъжеха на времето ***. Макаренко е ръководел интернат със сираци, повечето с криминални прояви. Само веднъж е ударил възпитаник - 16 годишен бабаит и то при самозащита.Макаренко се е отнасял с любов и разбиране към възпитаниците си. В резултат на това повечето стават нормални хора в ненормалната съветска Русия.

Спонсорирани публикации