Хората все по-често ще се питат как дългосрочно да спестяват

Българите ще се образоват финансово на принципа на неволята, смята експерт
Обновена: 2 яну 2015 13:37 | 2 яну 2015 13:16, Екип на Bulgaria On Air
107
Хората все по-често ще се питат как дългосрочно да спестяват
Снимка: Bulgaria On Air

На фона на продължаващата и през 2014 тенденция на спад на лихвите по депозитите и на прогнозите тенденцията да се запази през следващите години хората все по-често ще си задават въпроса за това как дългосрочно да спестяват. Това стана ясно от думите на финансовия експерт от портала „Моите пари” Деян Василев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.

„При средна лихва от 1.3- 1.5% от един гарантиран депозит и ако инфлацията след една – две години скочи над 2%, тези спестявания реално ще се обезценяват. И тук опираме до консервативното закупуване на жилище, което българите правят,” посочи експертът.

Той допълни, че има имоти, които ако бъдат отдадени под наем след закупуването им, би могло да се постигне съотношение от 6-7% на дохода от наем спрямо цената на имота, като бъдат отчетени и рисковете и разходите по стопанисването на имота.

По думите на Василев обаче „взаимните и пенсионни фондове са длъжници на гражданите относно финансовото им образоване - тъй като в България и в Западна Европа през последните години тези вложения водят средно до възвращаемост над 8%, а през последната и до 10%”.

Експертът е на мнение, че процесът по финансовото образоване ще се осъществи на принципа на неволята, а именно, че „хората ще бъдат принудени да търсят къде да вложат парите си така, че част от парите им да не са в банките”.

Според него, ако тази информираност не става по този самоинициативен начин, ще се случи под финансов натиск от ниски лихви и търсене на по-голяма яснота. „Самите пенсионни дружества също трябва да са по-активни в информирането на гражданите”, смята Василев.

Той посочи, че е важно да бъде изградено доверие към управлението на средствата в съответния фонд, за да бъдат привлечени средствата на гражданите в него.

По думите му 2015 ще е трудна година, както 2014, но изрази надежда да няма „такива непредвидими кризи както тази в КТБ”.

„Очаква се също така хората да разберат, че няма лесни пари, лесна печалба”, посочи Василев. Според него през новата година фокусът трябва да е върху спестяванията. Той предупреди още хората да не бъдат лековерни към обещания, свързани с управлението на парите им.

„Няма лесни пари. Ако едно дружество обещава възвращаемост от 6-8 % на годишна база, е нещо нормално. Трябва да се гледа и репутацията на това дружество. Ако ви звънят по телефона с обещания за 20% възвращаемост за един месец, става въпрос за схема и трябва да се внимава”, коментира още той.

Вижте цялото интервю от видео файла на сайта на Bulgaria on air.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Идва краят на банките ...хахаха....
70
0
 
1
 
! Отговори
penka преди 9 години
hei na pokazvat v lidl bg kak - Donka probva albanska bormashina kak razvintva boltove, Dimmo opitva da gladi s romanska utia na tailandska masa italianskite si dreshki:-)
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората не знаят колко ще живеят, няма пари за хляб, той говори глупости. Тия, които имат пари не чакат съвети от него. Да даде съвети на Министъра на финансите, защото той не знае от къде да спестява и как да харчи.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анонимен 87,Отговарям ти, ...нищо не давам. Преди години се отървах от такъв в Красна поляна за доста повече от посочената от теб сума. А между другото, само да да знаеш какво можеше да направиш с 11 500 лева през 89-та.
67
3
 
2
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Днес на Позитано беше разлепена следната обява : - Във връзка със зачестилите притеснения и тревоги от нашите симпатизанти от 5.01.2015 г. започваме обмяна на всички левове, долари и евро в рубли . Това ще успокои нашите членове , че няма да загубят пари от сриващия се долар и евро .
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цена на двустаен апартамент, в София, през 1965-66 година 4600 лева, 1989-90 година 11500 лева, истински цени на панелка, а сега проверете колко струва. Или колко лева вие бихте дали, нали цената, е толкова колкото даде копувача.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За недвижимости (къщи и апартаменти) трябва да има хора, независимо дали ще ги обитаваш или даваш под наем. Освен това хората трябва да бъдат платежоспособни. Само че, хората в България намаляват, а и тяхната платежоспособност също. Не знам как може да се каже по-ясно на някои, които все още смятат, че имотите ще повишават цени и от тях може да се печели. Поне не и в България, и поне не в обозримо бъдеще. Виж земеделската земя е друго, защото продуктът и е конвертеруем и може да се изнася.
64
6
 
3
 
! Отговори
П.П. преди 9 години
Ако си купил един имот през 1998 година, за примерно 30 хиляди лева, сега ще струва 25 000 лв и си остава вечно твой ...
63
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""искам да попитам защо така мразеният Дядо Тодор Живков направи така, че българският народ да има достъп до безплатно здравеопазване и образование!""...........Живков не е мразен от никого ... комунизма не се срути, защото беше мразен, а защото беше НЕЖИЗНЕСПОСОБЕН !Знам, трудно е за разбиране от по-простичките от вас, но ще го разберете по трудния начин.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI DEIAN VASILEV NE RAZBIRA ABSOLUTNO NISHTO OT PARI I FINANSI.TAKIVA KATO NEGO POTGOTVIT POCVATA ZA NOVATA DALAVERA S FALIRANETO NA PENSIONNITE FONDOVE I OGRABVANETO NA PARITE NA GRAGDANITE.
61
3
 
5
 
! Отговори
До 81 василев преди 9 години
Василев, не нужно да плащам за знания, които да ми влязат в "празната кратуна", просто защото съм стигнал до етапа, много отдавна, да искат от мен акъл, хората които те обучават. И си плащат добра, вервай ми.
60
12
 
4
 
! Отговори
До Василев преди 9 години
Василев ли си Василева ли си, друг ли си? Говориме за спестовност, запазване на паричния еквивалент, а това е най-сигурно с недвижимост, чиято цена по правило не намалява, само при редки изключения. Ако си купил един имот през 1998 година, за примерно 30 хиляди лева, от сто квадрата, сега на момента ще го продадеш за 50 хиляди евро, дори ще се сбият за него. Никой друг актив, няма да ти дате по-добра доходност.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Василев му е казано от горе,какво да говори..
58
3
 
4
 
! Отговори
До 75 Василев преди 9 години
Василев, профилактиката, е средство за намиране на работа и източване на едни пари. Например, да си носиш на преглед, работещия телевизор. Хайде занеси си компа.
57
2
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 9 години
Василев, най-добрата инвестиция, за една държава, е нейното национално богатство, което се явява нейната недвижима собственост, на глава от населението. Заради това, ние с най-ниските доходи, не сме бедни.
56
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стратегията, на Т.Ж. бе, цитирам по смисъл, нещо от рода на" ... "все по-пълно задоволяване нуждите и интересите на народа"... Стараеше се човека. Мисля, че бе постигнал неща, за които сегашните ни властници нямат желание, да ги постигнат, а и 25 години показват, че не могат.
55
3
 
6
 
! Отговори
До 69 Василев преди 9 години
Василев, пак пишеш, някакви клишета. Защо бъркаш здравето, със здравеопазването? Прави разлика. Болестете, при човека, идват от наследствена предразположеност, нерви, настинка и лоши условия на живот. Да го знаеш и помниш. Т.Ж. цитираш, ама неправилно! Знаеш ли колко пари, обра Т.Ж., от народа, с облигациите само. За вноските, за коли и апартаменти, да не ти пиша...
54
2
 
9
 
! Отговори
препатил преди 9 години
Хората все по-често ще се питат, защо живеят ден за ден!
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 66Българският сИляндур като се ожени за гражданка и се премести в града, тогава той става ГОЛЯМА РАБОТА!
52
0
 
0
 
! Отговори
da popitam... преди 9 години
tozi sexPert a_alno li spEstiava ili oRalno...??