Хората все по-често ще се питат как дългосрочно да спестяват

Българите ще се образоват финансово на принципа на неволята, смята експерт
Обновена: 2 яну 2015 13:37 | 2 яну 2015 13:16, Екип на Bulgaria On Air
107
Хората все по-често ще се питат как дългосрочно да спестяват
Снимка: Bulgaria On Air

На фона на продължаващата и през 2014 тенденция на спад на лихвите по депозитите и на прогнозите тенденцията да се запази през следващите години хората все по-често ще си задават въпроса за това как дългосрочно да спестяват. Това стана ясно от думите на финансовия експерт от портала „Моите пари” Деян Василев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.

„При средна лихва от 1.3- 1.5% от един гарантиран депозит и ако инфлацията след една – две години скочи над 2%, тези спестявания реално ще се обезценяват. И тук опираме до консервативното закупуване на жилище, което българите правят,” посочи експертът.

Той допълни, че има имоти, които ако бъдат отдадени под наем след закупуването им, би могло да се постигне съотношение от 6-7% на дохода от наем спрямо цената на имота, като бъдат отчетени и рисковете и разходите по стопанисването на имота.

По думите на Василев обаче „взаимните и пенсионни фондове са длъжници на гражданите относно финансовото им образоване - тъй като в България и в Западна Европа през последните години тези вложения водят средно до възвращаемост над 8%, а през последната и до 10%”.

Експертът е на мнение, че процесът по финансовото образоване ще се осъществи на принципа на неволята, а именно, че „хората ще бъдат принудени да търсят къде да вложат парите си така, че част от парите им да не са в банките”.

Според него, ако тази информираност не става по този самоинициативен начин, ще се случи под финансов натиск от ниски лихви и търсене на по-голяма яснота. „Самите пенсионни дружества също трябва да са по-активни в информирането на гражданите”, смята Василев.

Той посочи, че е важно да бъде изградено доверие към управлението на средствата в съответния фонд, за да бъдат привлечени средствата на гражданите в него.

По думите му 2015 ще е трудна година, както 2014, но изрази надежда да няма „такива непредвидими кризи както тази в КТБ”.

„Очаква се също така хората да разберат, че няма лесни пари, лесна печалба”, посочи Василев. Според него през новата година фокусът трябва да е върху спестяванията. Той предупреди още хората да не бъдат лековерни към обещания, свързани с управлението на парите им.

„Няма лесни пари. Ако едно дружество обещава възвращаемост от 6-8 % на годишна база, е нещо нормално. Трябва да се гледа и репутацията на това дружество. Ако ви звънят по телефона с обещания за 20% възвращаемост за един месец, става въпрос за схема и трябва да се внимава”, коментира още той.

Вижте цялото интервю от видео файла на сайта на Bulgaria on air.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
5
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Русия стана страна на МИЛИОНЕРИ и МИЛИАРДЕРИ..... въобще някой виждал ли е руска рубла?... Копейките още ли са в обръщение?
30
1
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 9 години
Аз пък все по-често се питам, защо хора като не са с усмирителни ризи?
29
4
 
11
 
! Отговори
НЕ НА ЦИОНИЗМА преди 9 години
ХОРАТА ВСЕ ПО ЧЕСТО СЕ ПИТАТ КАК ДА ИЗМЕТАТ ЦИОНО ФАШИСТКАТА ХУНТА НА ИЗРАЕЛ ПРЕВЗЕЛА ВЛАСТТА С БЪЛГАРИЯ.ХОРАТА СЕ ПИТАТ КАК ДА СЪХРАНЯТ БОГАТАТА СИ КУЛТУРА СЛЕД КАТО ПАРИ ИМА САМО ЗА ТУРСКИ САПУНКИ НО НЕ И ЗА ЧИТАЛИЩНИ МЕРОПРИЯТИЯ.ХОРАТА СЕ ПИТАТ ЗАЩО ХЕЛОУИН СЕ ОТРАЗЯВА КОЙТО Е КАТОЛИЧЕСКИ САТАНИНСКИ ПРАЗНИК А СУРВАКИ КОЙТО БЕШЕ ВЧЕРА СЕ ПОДМИНАВА ОТ МЕДИИТЕ.ХОРАТА СЕ ПИТАТ ОТ КЪДЕ В ТАЗИ МАЛКА СТРАНА ТОЛКОВА ПОКЛОННИЦИ НА ЦИОН И ИЗРАЕЛ?
28
2
 
7
 
! Отговори
Красен Станчев преди 9 години
(Отворено писмо до президента и министър председателя на България)*Обръщам се към вас с молба да бъда освободен от задължението да внасям осигуровки за пенсия в НОИ и от половината от вноските си в НЗОК. Правя това в личен интерес, но съм убеден, че, при успех, моето освобождаване от тези задължения ще бъде почин, достоен за подражание и ще допринесе обществена полза.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина живее със съзнанието, че някой е длъжен да се грижи за него, следователно той няма потребност да се образова в каквато и де е посока, да не говорим за финансова. Нека си го кажем направо, един ***, мързелив и неинициативен човек, няма как да е добре финансово и да се развива в някаква посока.
26
0
 
7
 
! Отговори
До 4700лв.заплата преди 9 години
Чудно ми е по какво ги консултираш? Не, че в някои държавни сфери, у нас, твоята заплата е в пъти по-малка. Но, на какво учиш западняците?
25
0
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Изтрихте коментара ми..не съм очаквал друго..ще бъдете рекламирани..защото се касае за България...трийте..колкото искате..вие нямате и понятие...за Родина..
24
1
 
6
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Мисля ,че у нас повечето хора само от заплата трудно могат да спестяват.Тези които все пак успяват явно не са с обичайното за страната заплащане или получават "заслужени" бонуси.
23
0
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 9 години
Парите са израз на стойността на произведените и/или внесени стоки или услуги. Другото име на паричните знаци, средства, е финансови. Те са средство за по-лесна размяна, защото можеше да разменяме: камили, гранит, злато и други, но е по-тлудно.
22
18
 
9
 
! Отговори
Анкетата преди 9 години
Успявате ли да спестявате?Да +Не -
21
0
 
3
 
! Отговори
psalm преди 9 години
spestyavat kato spasyavat...
20
3
 
2
 
! Отговори
простите измряха преди 9 години
Не стигнаха ли парите от КТБ на БСП ,че пак се правят на интересни?Аз пък моите спестявания ги държа в Руски Рубли..............
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тоя бат' Бойко ли го назначи
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е, че увеличаването на доходите, парите, отиват в тези които си имат достатъчно пари и са спестявали, и преди да им увеличи държавата доходите. Парите не отиват при тези които ще ги върнат отново и веднага в икономиката. Богатите по-богати, бедните по-бедни и стагниране на стопанската дейност, икономиката. Фалит на държавата.
17
5
 
7
 
! Отговори
простите измряха преди 9 години
Преди години хората пестяха ударно въпреки мизерията,но това не попречи на БСП в лицето на Жан Виденов да им ограби спестяванията.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че и акъл дава хората да купували имоти хаха .То след има няма 10-15 години ще са два за лев като 70% от жителите по тези територии останат само роми и сириици .
15
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взимам 4700 чисти в България като консултант на западна фирма. Жена ми също има добър доход и работи в западна фирма. Можем да спестяваме по 2000 месечно ако не си позволяваме разни екстри. Само мързеливите и некадърните се оплакват, че са бедни. Бедни са защото ги мързи да работят и да се кфалифицират.
14
3
 
2
 
! Отговори
skruc magdak преди 9 години
Pestete pestete ce shte otvorq oshte edna banka ha ha ha :)
13
1
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Този на снимката е потънал до над козирката в дългове към банки, хора и фирми в целия свят, няма незавлечен.Съответно е и последния който може да говори как да се правят и пестят пари.Ето такива "специалисти" са по тв.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на снимката като му видя наглата продажна физиономия и като прочета какво фантастики е написал даже не се усеща ,че се подиграва на хората и ми идва да му сменя физиономията .