Хванат ли пиян шофьор – право в болницата с полицай

МВР ще затяга мерките срещу почерпени зад волана
6 яну 2015 16:15,
35
Хванат ли пиян шофьор – право в болницата с полицай
Снимка: архив Булфото

Пияните шофьори, пробата с дрегер на които показва над 1,2 промила алкохол, вече ще бъдат пращани веднага в лечебно заведение за кръвен тест. По пътя дотам нарушителите задължително ще бъдат придружавани от полицаи. Това предвижда проект за промени в наредбата за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от шофьорите.

Още по темата
Измененията бяха представени днес от началника на сектор „Административно-наказателна дейност“ към „Пътна полиция“ Стойчо Константинов и поставени на обществена дискусия.

Полицейският началник припомни, че в момента няма задължение служители на МВР да съпровождат почерпените водачи до лечебно заведение.

Сред другите промени е и установяване на самоличността на пияния шофьор. Според сегашните разпоредби, ако водачът не носи лична карта, не му се взима кръв за алкохолна проба.

"В проекта е предвидено и вземането на две проби за изследване, а не само на една, както е в момента", обясни Константинов. Втората ще е контролна. При разлика над 10 на сто между двете ще се прави още една. За установяване на употреба на упойващо вещество освен кръв вече ще се взима и урина. Според сегашните текстове допустимата разлика между две проби е 0,2 промила.

Пробите вече ще се съхраняват за 12-месечен срок, а не 3 месеца, каквато е досегашната практика. Резултатите от пробите вече ще се записват с точност до втората цифра – например не 0,5, а 0,54.

Промените бяха разкритикувани от началника на токсикохимичната лаборатория във ВМА доц. д-р Васил Атанасов. Той поиска шофьорите да се тестват и за амфетамини и обясни, че новите текстове не са съгласувани със закона за наркотичните вещества и прекурсорите. Според него шофьорите, закарани в лечебно заведение, трябва да подписват и съгласие за манипулациите, на които ще бъдат подложени.

Всяка година хванатите пияни шофьори са около 16-18 хиляди. Пробите на половината от тях показват над 1,2 промила алкохол. Данните изнесе шефът на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров по време на дискусията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: полицияМВРпиян шофьор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ще се ползвам от правото да не давам кръв за проба. Ама урина ке им давам и за в къщи.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам как ще стане това нещо, след като българинът е винаги надрусан или нацоцан зад кормилото.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прости сте и прости ще си останете. от тия 18 хиляди пияни шофьори през годината, само 100-тина са катастрофирали и само 4-5 смъртни случая е имало.А бащите ви дето карат на 60+ години със 5 диоптър и не виждат пътя газят деца. Да се въведе ежегоден тест за всички шофьори, който не го мине да си хваща градският.Една забрана за всички стари коли без системи за сигурност би била далеч по-практична.Има хора дето трезви карат по-зле от пияните, ей на тях да им вземат книжките.
22
1
 
5
 
! Отговори
Snorky преди 9 години
До MartinИ в Калифорния е същата работа
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ЕС на пиян се конфискува колата/мотора завинаги и може да кара само велосипед или да се вози на градския транспорт или такси или БДЖ, ако се налага да пътува.
20
1
 
10
 
! Отговори
Martin преди 9 години
Аз тези нашите не ги знам дали се опитват да измислят и прилагат смешни иноваций( нови неща) или са наистина толкова ***. Аз незнам как е по света но знам как е в Чикаго Илиноис ( не Америка защото всеки щат е за себе си) тук например си пил и те спират без значение колко е отчел дрегера ако е над нормата няма сапровождане до болница, а направо белезници и на задната седалка на патрулката ( как ще позволяваш на пиян да кара ) вика се паяка вдига се колата и ти си изгорял най-малко със $10 000
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пиенето е ясно ... но с наркотиците ако затегнат контрола, ще стане чудо. На всеки втори ще показва минимум наличието на трева, а на всеки трети амфетки :))
18
1
 
9
 
! Отговори
шофьорче преди 9 години
До 8ама тогава и за кражба-рязане на пръст/ръка ,за измама-език, а за изнасилване-член
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АловМи толкова и така трябва.
16
2
 
4
 
! Отговори
gele преди 9 години
interesno kak taq rabota kato ne im davat da spirat koli da 4akat da stane katastrofa i togava proba moje bi?
15
2
 
10
 
! Отговори
Алов преди 9 години
И па толкова ли ще го бият та чак в болница ?
14
4
 
10
 
! Отговори
Митака преди 9 години
Тия нормални ли саааааа, работа ли си няматттт.....май на тез началници трябва да им се затегнат мерките!
13
7
 
18
 
! Отговори
8 преди 9 години
Пиян шофьор-отнема му се книжката завинаги,затвор 10 години,отнема му се колата,заплаща всички щети,а ако е причинил смъртта на някого,смъртно наказание за предумишлено убийство!
12
1
 
10
 
! Отговори
ilko преди 9 години
Каква гръмка промяна !!! До сега управляващите дали знаеха,че при проба над 1.2 задължително се съпровожда водачът на МПС до МБАЛ от униформените. Браво Вучково време за МВР :) чудесен министър
11
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 9 години
В ЗДП трябва да се вменят и задължения на пешеходците, за които да носят отговорност!Не може на 10 м. да има подлез и да има пешеходци слаламиращи между автомобилите поради мързел да реминат някоя стълба!
10
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ква болница направо на Съд !Не съм сигурен ,но в Сащ мисля ,че направо ти дават час на следващия ден за делото и по бързата процедура
9
2
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Ако ми кажеш кой го е написал това стихотворение ще ти кажа браво, а какво общо има с темата, единствено само ти си знаеш!
8
3
 
22
 
! Отговори
само така преди 9 години
И затвоооррр! Аман от пияници убийци по пътя! Трябва крути мерки за тия гадове, напил се като *** и се качва в колата да кара! Ама как е в Сърбия, ами в Гърция, Румъния - удрят яко по пияните кратуни с огромни глоби и спиране на автомобила с месеци, а ако нарушението е по-драстично - затвор! За убийство на пътя от пиян шофьор просто няма адвокат, който да ги спаси от затвора Така е и по цял свят, а защо при нас не е при положение, че постоянно пияници стават убийци дори и на пешеходни пътеки
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са пълни клупости,кой от вас е хващан пиян та пишете без да знаете мишоци
6
3
 
20
 
! Отговори
бг преди 9 години
всичко това е много хубаво,но да няма ваши и наши.моят племеник е в америка и казва щом нарушиш закона няма значение кой си носиш си последствията.