Колаж на седмицата

Ако сте изпуснали нещо през изминалите дни
Обновена: 10 яну 2015 13:02 | 10 яну 2015 11:11, Анисия Иванова
4
Колаж на седмицата

Кървав атентат в Париж беляза първата работна седмица на годината. Посред бял ден в центъра на френската столица трима терористи влязоха в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо", разстреляха 12 души и раниха 10. Според очевидци въоръжените крещели "Отмъстихме за пророка (Мохамед)" и открили стрелбата. Сред загиналите са четирима водещи карикатуристи на изданието – главният редактор Стефан Шарбоние, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс. Застреляни са двама полицаи, както и още шестима души.

Причина за нападението е, че левоориентираният сатиричен седмичник е известен с карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, както и с хапливия си език. Срещу него и преди е имало заплахи за атентати, а през 2011 г. в редакцията избухва запалителна бомба. Отговорност за нападението пое Ислямска държава. Духовник от групировката заяви, че след Франция идва ред на Великобритания, Америка и всички страни, участващи в коалицията срещу ИД.

Часове след атентата френската полиция установи самоличността на нападателите и публикува техни снимки. За издирване бяха обявени двамата братя Саид и Шериф Куаши. Третият заподозрян - 18-годишният Хамид Мурад, се предаде сам на полицията с твърдението, че не е участвал. Стана ясно, че братя Куаши са алжирци, родени в Париж и добре познати на френските сили за борба с тероризма. Саид е бил в Йемен, където се е обучавал в Ал Кайда, а брат му Шериф е лежал 18 месеца в затвора заради опит да се бие в ислямистка групировка в Ирак. Те от години са в черния списък на САЩ за терористи. Техните имена са свързани и с престъпната мрежа Бют-Шомон, която изпраща младежи в Ирак да се сражават срещу американските сили. По-малкият брат Шериф е приближен до фигури на френския радикален ислям.

Френската полиция започна мащабна операция по издирването на двамата. В него бяха включени спецчасти, хеликоптери, военни и жандармерия. Първо те бяха засечени на бензиностанция в Северна Франция в района на град Вилер-Котре на 80 км от Париж. Впоследствие двамата се барикадираха в сградата на печатницата CDT в промишлената зона на градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица, където взеха заложници. Хиляди полицаи и спецчасти ги обградиха, а между двете страни започнаха преговори, като братята заявиха, че са готови да умрат като мъченици. По същото време в Париж въоръжен мъж, който се оказа близък приятел на братя Куаши, взе за заложници няколко души в крайпътен еврейски магазин в район 20 на града. В крайна сметка щурм на френските спецчасти на двете места в един и същи час сложи край на двете напрегнати заложнически драми във Франция.

Братята Куаши бяха убити при спецоперацията, като заложникът, който държаха, бе освободен невредим. В супермаркета в Париж пък са намерени телата на петима души, сред които и похитителя Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня.

Светът остана потресен от кървавата баня. Политици, държавници, журналисти остро осъдиха атентата. Хиляди хора във Франция и по целия свят излязоха по улиците в памет на жертвите. Мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис "Аз съм Шарли". Френският президент Франсоа Оланд определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство.

През седмицата у нас отново се повдигна въпросът за миграционния натиск към страната ни и идеята дали армията може да помогне в охраната на българо-турската граница. Оказа се, че институциите не са единни по въпроса.

Министърът на отбраната Николай Ненчев и този на вътрешните работи Веселин Вучков се оказаха на различни позиции. Вучков заяви, че няма пречка армията за кратък период и в съвсем малък състав да помогне за справянето със ситуацията на границата - докато се довърши преградното съоръжение и се изградят пътища. Ненчев пък заяви, че няма законово основание да прати военните. Хората му можели да окажат само логистична подкрепа - с техника и с нефункциониращите казарми, които да се предоставят за бежански центрове. В крайна сметка премиерът Бойко Борисов внесе яснота и обясни, че кабинетът никога не е обсъждал вариант да се праща армия на границата, а да се пратят само камиони и водачите им. По темата се намеси и върховният главнокомандуващ на Българската армия – президентът Росен Плевнелиев, който в прав текст се противопостави на идеята и отсече, че ни грози дипломатически скандал, ако пратим армия на границата си.

След официалния фалит на КТБ и започналото разследване за банкрута й тази седмица прокуратурата отново влезе в банката. От трезора й тя изнесе около 300 картини и предмети с художествена стойност, които са собственост на банкера и бивш собственик на фалиралата банка Цветан Василев. Със съдействието на Министерството на културата картините ще бъдат изпратени за съхранение в сградата на Националната художествена галерия в София и там ще им бъде направена експертна оценка. Сред иззетите картини има произведения на Иван Мърквичка и Златю Бояджиев. Впоследствие се оказа, че картините не са регистрирани, което означавало, че колекцията е незаконна и платната ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Адвокатът на Василев обаче разкритикува начина, по които са взети ценните вещи. Според него при изнасянето е нямало експерти и вещи лица по културно и историческо наследство, което било задължително.

Двойно убийство стана в София в последните дни на изтичащата седмица. На улица в столичния квартал Витоша бяха открити труповете на двама съпрузи. Според полицията убийството е поръчково, като причина за кървавата разправа най-вероятно е дейността на съпруга, който е бил строителен предприемач. Фирмите с негово участие оставили недовършени три кооперации в София, след като събрали от 50 до 100% от дължимите суми за жилищата и ипотекирали имотите. Срещу него е имало жалба, че е присвоил 5 млн. На името на убития бизнесмен Митко Дамянов са регистрирани и няколко запори от финансови институции. Тепърва полицията трябва да установи извършителите и мотивите за убийството.

Годината и настоящата седмица започнаха успешно за звездата ни в тениса Григор Димитров. На турнира в австралийския град Бризбейн първата ни ракета достигна до полуфинал, където загуби от швейцареца Роджър Федерер с 2:6, 2:6. Преди това той надделя над 34-ия в света словак Мартин Клижан, а в първия кръг победи Жереми Шарди. 

Освен това на същия турнир Гришо постигна и две победи в турнира на двойки. Той и партньорът му преодоляха първо Жереми Шарди (Франция) и Лукаш Кубот (Полша), а на четвъртфиналите надвиха над Робърт Линдстед и Марчин Матковски. С този успех двамата си осигуриха 6,920 щатски долара от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста при двойките. В петък двамата отпаднаха след загуба с 0:2 сета (3:6, 3:6) от Кеи Нишикори и Александър Долгополов в мач от четвъртфиналите на турнира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: колаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на Григор Димитров това му е работата престанете с биенето по гърдите , после защо бил зле възпитан народа , ами от журналистически глупости