Купуваме повече сирене с палмово масло, отколкото по БДС

Очаква се през април пазарът да бъде залят от евтини суровини
19 яну 2015 07:00,
120
Купуваме повече сирене с палмово масло, отколкото по БДС
Снимка: Reuters, архив

Продажбите на продукти с палмово масло растат, а на млечните продукти по държавен стандарт намаляват. Това твърдят големите производители на млечни продукти пред в. „24 часа”.

Основна причина за това са ниските доходи на потребителите, смята шефът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. В началото интересът към млечните продукти по стандарт е бил по-голям.

Друга причина за ниските продажби на продуктите по стандарт е и политиката на търовските вериги, които предлагат стоки, които имат най-висок оборот, и то в национален мащаб, обясни пред всекидневника Зоров. По този начин дори и да има градове, където потребителите предпочитат продукти по стандарт, техният дял бил нисък в сравнение с евтините, които често са пълни с палма.

Руската забрана за внос на хранителни продукти от ЕС също изирала роля завръщането на некачествената продукция у нас.

Според Зоров секторът у нас бил натикан в ъгъла и по признанието на земеделския министър Десислава Танева млечният сектор в България никога не е бил толкова зле. Именно затова от министерството търсят мерки, които да подпомогнат млекопроизводителите. Такава е промяната в наредбата за храненето в детските градини и учиищата, която предвижда децата да се хранят само с продукти по стандарт.

Въпреки това в наредбата има оставена „вратичка”, която допуска доставчикът да заяви, че в региона му няма сирене по БДС и да декларира, че ще предложи такова "по близка технология". Така в Монтана при проверка се оказва, че децата консумират сирене с палмово масло за 3 лв./кг. Агенцията по храните е дала предписание на доставчика, но той заяви че не може да намери по БДС.

„А ние с него се познаваме и знае, че правя такова. Но обясни, че трябва да го купи по 3 лв., иначе нямало как да му излезе сметката", разказа Димитър Зоров.

В бранша се опасяват от масови фалити през април, когато отпада системата за млечни квоти на ЕС. Тогава се очаква пазарът да бъде залят от евтина суровина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
9
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Нека да падат квотите, не ми дреме за производителите, които произвеждат *** и се позиционират в ниското ниво. Останалите отдавна си имат фирмени магазини и пласират тоновете качествена продукция там, не във веригите, клиентите знаят че цената е сравнително висока, но качеството е БЕЗУПРЕЧНО!
35
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Ами то как да разбереш кое е по БДС? Купувал съм уж добро сирене по 12 лв. и се е оказвало калпаво - "тънко", кисело или силно ронливо. Естествено е, че няма да се хвърля да купувам най-скъпото сирене по 15-18 лв. Първо, логиката да купуваш най-скъпото е ***, второ, в този ценови диапазон може да се купят вносни млечни продукти, включително френски, немски и холандски сирена, топено-пушени и т.н.Сирената до 6 лв. ясно, че са почти сигурен ***. Просто трябва стриктен ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ.
34
0
 
9
 
! Отговори
иван преди 9 години
До BGявно тогава са ти изникнали зъбките
33
3
 
29
 
! Отговори
до BG преди 9 години
Глупости на търкалета, сирене имаше във всеки хранителен магазин, седерастче
32
25
 
9
 
! Отговори
BG преди 9 години
До 30, виж другарю никой не отрича че българското сирене (ама истинско) е най - хубавото. Само дето навремето по комунизма беше само за такива като вас - партийна аристокрация и някогашните магазинери ! Простолюдието чакаше с часове по опашки след цял ден работа да си купи парченце, какво да е !Знаеш ли аз кога опитах истинско сирене - като дойде "лошата" демокрация :)) И изненадващо продавачите станаха нещо много любезни :)))*** комунисти - не излизате от Карфур, ама все Запада е виновен !
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това на фотото халва ли е????Май е халва! А по БДС уж продукти а те по корупсе... пр. Плащат яко на инсп. Да си затварят очите... от 1988г. Не съм ял Сирене... говоря Качествено..
30
1
 
24
 
! Отговори
НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА преди 9 години
не допускаше оклонения от БДС и ОН /отраслова нормала/. Затова първата работа на ДИМОКРАТИТЕ от СДС бе да ги отменят като задължителни, защото били отживелица на СОЦИАЛИЗМА. 20 г ядохме кремвирши, които всяка котка би подминала и всевъзможни *** от ПАЛМОВО МАСЛО. Ефектът им за натрупването на мазнини и холестирол може да се види пряко пи НАДНОРМЕНИТЕ ПО ТЕГЛО АМЕРИКАНЦИ. /Извън Холивуд разбира се /. Българинът просто оцелява и търси най-евтиното. Държавата подпомага ЕС земеделските ***
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С Западните държави и САЩ , държавата субсидира производителите на мляко , така че да ги подпомогнат и да произвеждат евтини мляко, а да имат и печалба !В България изклаха кравите !
28
1
 
30
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Не купувайте и не се хранете с такива продукти!!!Това е НЕКАЧЕСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ! Не с ниско качество, а НЕКАЧЕСТВЕНА!!!Стандарта ни е нисък, но това не означава да храните с боклучи за организма.А това, че хранят децата с тези ***, трябва да променят законодателството и всички на съд!
27
1
 
7
 
! Отговори
Suvi преди 9 години
До гостИначе за всичко други си прав за жалост.Може би малко рязко подходих извинявай,но защото ми е болно.Много от нашите и без това бедни фермери ще фалират заради тези квоти Април месец
26
0
 
12
 
! Отговори
Suvi преди 9 години
....мисля,че една от дървата е Германия всяка година плаща неустойки за надвишаване на квотата си .И това се знае от няколко години и богатите европейски държави увеличават производството си и чакат с нетърпение Април 2015 , когато падат квотите и ще изнасят колкото си искат.Затова пазара ще се залее с евтини продукти.Сега само да не кажеш ама те са по-скъпи от наще-не там могат да си позволят да продават млякото на безценница , заради огромните държавни субсидии,които взимат.
25
0
 
8
 
! Отговори
Suvi преди 9 години
До гостКато не сизапознат не пиши моля те...излагаш се пред хората,които са наясно с проблема. Не се ли замисли защо през Април и защо точно този Април . Еми от 1 Април 2015 падат млечните квоти за Европа . Тоест какво значи това - досега всяка държава имаше определена квота за производство на мляко и ако я надвиши плаща глоби . Това се прави с цел да се контролира пазара и бедни и неконкурентно способни държави да не останат без млекопроизводители.И досега забравих точно кой , мисля,че една ..
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От седерастки мандри може дс се консумират само ***, като самите ***.
23
1
 
12
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
До BG -18. Ти нищо не можеш да ми каже, защото още на ,,лопуш пикаеш опитваш се и на главите ни да пикаеш. Нека да се знае от всички българи и целият свят,че ШЕСТИЯТ АМЕРИКАНСКИ ФЛОТ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ(НА ПОЗИЦИИ СРЕЩУ НАС) предпочете да яде българско ОВЧЕ бяло саламурено сирене,а не твойте сини *** от Франция И Холандия.И ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ ЯДОХА- АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ТЕЗИ ДЕТО ИМ ГО ВОЗЕХМЕ В ТЕХНИЯ СКЛАД В ГЪРЦИЯ.Ти какво знаеш и какви ги плещиш. ТОВАРЕХМЕ ОТ СКЛАДА В ГР кРИЧИМ.
22
0
 
34
 
! Отговори
гост преди 9 години
Дрън, дрън! Откъде ще ги вземат тези евтини суровини, като няма производители?! В миналото във всяко село имаше поне по 100 крави в ТКЗС, а сега в цяла България няма толкова производители, колкото преди в един окръг. Затова ще ядем палма, сухи млека, кренвирши и салами без месо, ГМО и всичко, което ни трови! Късно е да се стимулират млекопроизводители и животновъди, те са вече като бели лястовици в България, всичко е унищожено, няма как да се възроди отново! Грешки, алчност, некадърност!
21
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз дори не ям сирене и кашкавал, защото са ***. Вместо това си купувам соев кашкавал и ям сусамов тахан за калций.
20
1
 
29
 
! Отговори
внос преди 9 години
"децата консумират сирене с палмово масло за 3 лв./кг." Първо авторката на материала да чете повече,защото този продукт с палмово масло не е сирене. за по-сигурно със закон е забранено да се нарича така. Второ, какъв им е проблема на управляващите,че не забранят вноса на палмово масло? Хидрогенираните мазнини са много вредни за здравето. Здравният министър да реагира.
19
0
 
26
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
Папкайте мама, папкайте, токсични ракообразни бързосъстаряващи отровици
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18.Докато бях в България до 1989 винаги съм купувала овче сирене .След 10 год. Отивам на най близкото магазинче и ме гледат защо искам овче ?Овче имало в големи магазини че било скъпо ?? Та кой тибишир си ял и кога си се родил незная !
17
2
 
11
 
! Отговори
мандрата преди 9 години
Какво искате говорете но знайте, че предпочитам да не сирене като цяло вместо да ям имитиращ продукт !!!! ;)