Купуваме повече сирене с палмово масло, отколкото по БДС

Очаква се през април пазарът да бъде залят от евтини суровини
19 яну 2015 07:00,
120
Купуваме повече сирене с палмово масло, отколкото по БДС
Снимка: Reuters, архив

Продажбите на продукти с палмово масло растат, а на млечните продукти по държавен стандарт намаляват. Това твърдят големите производители на млечни продукти пред в. „24 часа”.

Основна причина за това са ниските доходи на потребителите, смята шефът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. В началото интересът към млечните продукти по стандарт е бил по-голям.

Друга причина за ниските продажби на продуктите по стандарт е и политиката на търовските вериги, които предлагат стоки, които имат най-висок оборот, и то в национален мащаб, обясни пред всекидневника Зоров. По този начин дори и да има градове, където потребителите предпочитат продукти по стандарт, техният дял бил нисък в сравнение с евтините, които често са пълни с палма.

Руската забрана за внос на хранителни продукти от ЕС също изирала роля завръщането на некачествената продукция у нас.

Според Зоров секторът у нас бил натикан в ъгъла и по признанието на земеделския министър Десислава Танева млечният сектор в България никога не е бил толкова зле. Именно затова от министерството търсят мерки, които да подпомогнат млекопроизводителите. Такава е промяната в наредбата за храненето в детските градини и учиищата, която предвижда децата да се хранят само с продукти по стандарт.

Въпреки това в наредбата има оставена „вратичка”, която допуска доставчикът да заяви, че в региона му няма сирене по БДС и да декларира, че ще предложи такова "по близка технология". Така в Монтана при проверка се оказва, че децата консумират сирене с палмово масло за 3 лв./кг. Агенцията по храните е дала предписание на доставчика, но той заяви че не може да намери по БДС.

„А ние с него се познаваме и знае, че правя такова. Но обясни, че трябва да го купи по 3 лв., иначе нямало как да му излезе сметката", разказа Димитър Зоров.

В бранша се опасяват от масови фалити през април, когато отпада системата за млечни квоти на ЕС. Тогава се очаква пазарът да бъде залят от евтина суровина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
филия с мас преди 9 години
Като нЕма БДС отивайте към ТКЗС!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такава гавра е била при първата демокрация с добитъка. В някои стопанства не е имало кой да дои кравите и те са ревало милите животни ! Че има демокрация и всичко от социализма трябва да се развали !И такова разваляне , та до днес . Та няма да е' ***' на БДС !
14
0
 
38
 
! Отговори
Ментето преди 9 години
до 16Мравке,позволява се да има на пазара подобни имитиращи продукти за да може масовото бедно население да може да си сложи нещо на масата купено с 200 лв пенсия или 400-500 заплата.Които има кинти яде сьомга и филе елена ,а които няма каракуда и кремвирши!Бедните ядат ***,боледуват повече умират и повече-идеално за държавата.Същото е и с здравеопазването имаш пара лекуват те качествено няма пара пиеш аналгин и си викаш дано ми миме до утре ,че съм на работа......
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едва ли винаги цената е определяща при покупката на храни?По-скоро е идеята винаги да си на "сметка",да не се прекараш.Да не говорима за магазини,като Кауфланд,в които,като влезеш и започват да те зомбират по радиоуредбата "Хубаво и евтино",което се повтаря около 50 пъти,докато обиколиш магазина.На излизане наистина си повярвал,че си пазарувал изгодно.Свестявяш се по-късно,като установиш каакво си взел,кога му изтича годността и какви са вкусовите му качества.
12
2
 
23
 
! Отговори
комунист преди 9 години
До Потребител-7. Така както предлагаш нищо не се решаява. Ние с Тодор живков проблема го решавахме като със самолетите ( не возехме фотболисти) а от Холаяндия, Белгия и Индия докарвахме елитни породи ***( не като вас) и биволи и създавахме ферми с елитни стада от високо продуктивни животни ( не като вас).Когато Живков в затвора през 1990 год. научи, че стадата се изколват,той за първи път заплака-видях го.Но и разбрах, че плаче не за вас, а за горките животни с разпрани кореми да им
11
37
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
На тъпите комунустически *** 1 и 10 - спомняте ли си другари навремето какво сирене ядяхме - НИКАКВО :))) На по-младите тук, аз да разкажа как невръстни деца трябваше да чакаме с часове по опашки докато родителини бяха на работа, за да купим бучка сирене ! И купуваш ако имаш късмет и ако продавачката е твой човек или си и бутнал подкуп !!! И не питаш какво сирене - разлика между него и тебешир - никаква !Ама сега при "лошата" демокрация се тъпчете със синьо сиренце от моловете, нали :)))
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи България е натъпкана със стока на ЕС , които Русия е санкционирала ?Пак още един удар по българския производител и БДС .А Ревахте какво Ръсия ще прави без луксозните деликатеси на Запада !
9
0
 
18
 
! Отговори
8 преди 9 години
До ФАКТАко се конфискува цялото имущество на ментарджията,но не сама неговото,а и на родатна му до девето коляно,и се вкара в затвора поне за 10 години,но не ние да го хрантутим,а да работи като в концлагерите,вервайте ми няма да има ментета за цяр!Само че тези хора си плащат на когото трябва и ..........
8
3
 
34
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Той този ,,народ,, заслужава да яде тези западни ***,защото сам се отказа от блгарското сирене по БДС през 1989 гогато обяви,че елитните стада от дойни крави около София и другите градове били ,,червени,, и БЕЗМИЛОСТНО и с неистова българска фашистка жестокост едни изклаха, а други във вагони ,без вода и фураж , продадоха на Турция ,та и турците да ,,намажат,, от българската демокрация с евтин дюнер и тас кебап... и ядоха до насиране.Този ,,народ,, и поколението му не го съжалявайте.
7
0
 
37
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Не е смешно!Скоро *** проблем ще излезе извън контрол и не знам как ще се оправяме.Трябва спешно да се вземат мерки по ограничаване на популацията!
6
1
 
43
 
! Отговори
Потребител преди 9 години
Най-лесното и бързо решение (при това ще е подкрепено почти на 100%) е да се сложи голяма такса за палмовото масло и подобни "имитиращи" растителни продукти. Пълна забрана на ГМО продукти и производни или огромно такса + задължителна голяма червена или пурпурна лента която да означава наличието на ГМО продукт или добавка в съответната храна.
5
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Ясно ,ти си от печелещите с ***.
4
3
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Я ми кажи къде продават качествено да отида да си купя?! Цената ли е определяща, много си заблуден.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По празниците ни заляха с много ментета, ден година храни.Купувал съм и друг път месо от "Партньори" от Красно село, но този път свинското имаше много странен вкус, просто месото беше много старо. Ще ми говорят , държавата виждаш ли била лош стопанин, а частникът добър?! Частникът си гони печалбата на всяка цена, изобщо не му пука за здравето на хората.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФАКТНяма как - купува се най-евтиното. Няма как всичко да получава по десет бона като южен паток ***!
1
2
 
31
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
НЯМА ЛИ ЗАТВОРЕНИ МАНДРИ ,ТРОВЕНЕТО НА НАРОДА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА !!