Повечето българи не познават заплахите в интернет

15% от българите нямат достъп до мрежата
10 фев 2015 16:30, Елена Кирилова
16
Повечето българи не познават заплахите в интернет
Снимка: архив Ройтерс

Повечето българи не знаят какви са заплахите в интернет, нито как да се защитят от тях, разкрива проучване на Евробароматър, представено от Европейската комисия (ЕК).

63% от българите (50 на сто от останалите граждани на ЕС) разкриват, че не знаят какви опасности от престъпления крие световната мрежа. На въпрос дали могат да се защитят от заплахите в интернет, например използвайки антивирусни програми, 39% от запитаните (23 на сто от останалите в ЕС) заявяват, че не умеят. 12% от българите (3% от останалите в ЕС) твърдят, че не са в състояние да направят това.

Малко под половината българи (47%) използват интернет всекидневно, докато в ЕС това важи за 63% от хората. Всеки четвърти българин обаче не използва мрежата (18% в ЕС), а 13 на сто от българите и останалите европейци влизат онлайн понякога.

Проучването показва още, че 15% от българите и 6% от останалите в Европейския съюз нямат достъп до интернет.

Данните сочат още, че основната част от хората в ЕС, над 90%, използват интернет през компютър. При употребата на мобилни устройства обаче се виждат известни разлики. 61% от европейците използват своите смартфони, за да влизат в мрежата. При българите този брой е много по-малък – едва 35%. Всеки трети европеец и всеки пети българин използва таблет за сърфиране в мрежата.

Интернет се използва предимно за достъп до електронна поща, за влизане в социални мрежи и за четене на новини.

Голяма разлика се наблюдава и по отношение на онлайн пазаруването. 7% от хората в ЕС и само 28 на сто от българите се възползват от възможностите на електронната търговия.

54 на сто от европейците банкират онлайн. В България обаче броят им е много по-малък – 13%. За сметка на това българите твърдят, че предпочитат плащането на място, което им дава възможност да видят и пипнат купуваната стока.

Почти 70% от българите и около 30 на сто от останалите в ЕС се опасяват, че е възможно личните им данни да бъдат откраднати при подобни операции в интернет.

Почти половината от участниците в допитването твърдят, че са станали жертва на престъпление в мрежата, като заразяване на устройство с вирус.

Повече от 60% от анкетираните в ЕС твърдят, че използват антивирусна програма, а в България всеки трети си служи с подобна защита. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До frankenshtain

u skopie tako li e be shipter,tashipta none,ta shipta modre
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VAV VSICKI BALGARSKI SAITOVE LICNITE DANNI NE SA ZASHTITENI.
V BG. BANKITE LICNITE DANNI NE SA ZASHTITENI . V BALGARIA PO-DOBRE E DA PAZARUVASH V BROI I VAOBSHTE DA NE PRITEGAVASH EL.KARTA.
5
4
 
2
 
! Отговори
frankenshtain преди 6 години
NEDEITE DA DAVATE LIZNA INFORMAZIA V BULGARSKI SAITOVE ,KOGATO PAZARITE V BULGARSKI SAITOVE SUSHTO NE DAVAITE LIZNA INFORMAZIA,KRADAT LIZNA INFORMAZIA ,KOGATO OSUSHTESTVIAVATE BANKOV PREVOD SUSHTO DA NE E PO INTERNET ,A V SAMATA BANKA
NE VIARVAITE NA BULGARSKITE SAITOVE ,KOGATO SE ZAPOZNAVATE SUSHTO BUDETE VNIMATELNI NA KOGO KAKVO SPODELIATE
4
2
 
10
 
! Отговори
оня ден преди 6 години
си свалих от Интернета един хипопотам.
3
3
 
4
 
! Отговори
БСП_ДПС Корпорация преди 6 години
До Гневен българин

тебе те следят
2
2
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 6 години
Постоянно попадам на тъпи милиционери,плъзнали са навсякъде не само в мрежата.Големи гадини.
1
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки който ползва пиратски софтуер( ОС от торент, игра от Торент, въобще някакво ПРИЛОЖЕНИЕ от торент ) или посещава сайтове, които имат зловреден характер,
НЯМА КАК ДА СА ЗАЩИТЕНИ!

А пък какво си мислят хората и това дали са защитени са 2 различни неща.
Много хора смятат, че щом имат антивирусна програма, тя ще ги предпази - а въпросната антивирусна е свалена от торент :)))