Звъним на 112 за времето, часа, за проблеми с водата

Над 3 милиона нерегламентирани повиквания през 2014 г.
11 фев 2015 08:25, Александър Попов
9
Звъним на 112 за времето, часа, за проблеми с водата
Снимка: Reuters

Над 3 милиона нерегламентирани повиквания е имало през изминалата година на спешния телефон 112, каза в интервю за БТА директорът на "Национална система 112" - МВР Стоян Граматиков.

По думите му най-често това са обаждания, които не са от компетенциите на службите за спешно реагиране, свързани с електро- и водоподаване, с искане за информация - за времето, за пътната обстановка, за часа.

Когато гражданин позвъни с подобен тип обаждане на 112, той излишно заема линии. В този момент някой действително нуждаещ се гражданин може да търси помощ от нас, заяви Граматиков.
 
Нерегламентираните повиквания са сериозен проблем при обслужване на спешните повиквания, тъй като затрудняват работата на спешните центрове 112 и на службите за спешно реагиране, не само у нас, но и в цяла Европа, отбеляза още той.

Броят на тези обаждания у нас през 2014 г. е 3 077 232, съответно по 8 644 на ден, което представлява 58 на сто от общия брой повиквания или всяко второ обаждане.

Според статистиката грешно набиране и грешна преценка на гражданите са 56,08 на сто, искане за информация - 4,49 на сто, злонамерени обаждания, обидни, игра с телефона - 32,34 процента, неверни - 0,12 на сто.

Който ползва не по предназначение телефон 112, се наказва с глоба от 200 до 1 000 лв. Който предава чрез телефона неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, се наказва с глоба от 2 000 до 5 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато в тези случаи са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службите вреди, припомня Граматиков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Аз съм се обаждали няколко пъти на 112 и съм доволен от този номер . Нека има повече номера като този и по други направления и както каза един колега -форумец по-надолу да обяснат на хората къде и за какво да се звъни .
6
1
 
0
 
! Отговори
Буаааахахахааха преди 9 години
Ако сте се обадили преди 1 час на пожарната( и точно когато ви спрели водата , защото някой е окрал помпите) , много ясно, че ще се обадя да питам какво става с водата и дали и техните часовници показват същия час като моя
5
5
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
И сега можеш да звъниш директно на бърза помощ *** ***
4
1
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 9 години
Пак криворазбрано по български, този номер е общо европейски, но поне в Испания регионалните телефони си работят и в повечето случаи е за предпочитане,
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз лично звънях за куче, което напада плажуващите на охраняем черноморски плаж, но полиция не дойде - това в България.В Гърция една нагла германка си пусна 2-те немски овчарки от кемпера на плажа - НЕОХРАНЯЕМИЯ плаж и полицията дойде сле 2-3 минути, наби и канчето и оная се усмири.За тия ФАЛИРАЛИТЕ гърци говоря.Така че не ми ги вкарвайте тия ЛЪЖИ с телефон 112!!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Значи,600 млн. глоби преди 9 години
Или, ако се наложи минималната глоба от 200 лева за всеки, който е използвал не по предназначение телефон 112, това прави 3 млн. обаждания умножено по 200 лева = 600 млн. лева. Ами , супер. Интересно, колко глоби са наложени. Ако пък не са, защо не.
1
4
 
26
 
! Отговори
Аха! преди 9 години
Те наказанията са добри, ама я кажете колко има глобени за такива обаждания?А иначе този телефон 112 е голяма простотия! Обаждаш се за нещо спешно, обясняваш, "сега ще ви прехвърлим към областния център", обясняваш пак, "сега ще ви прехвърлим към градския център", обясняваш отново, и най-после ако вече не е късно, може и да дойде някаква помощ, ако линейката не е отишла спешно до близкото село, да набият някой медик!А колко просто беше едно време! Звъниш директно в Бърза помощ!КУ КУ!