Очакваме спад на руските и украинските туристи

Засега няма нито един чартър, твърди експерт
112
Очакваме спад на руските и украинските туристи
Снимка: Булфото, архив

Тази година се очаква сериозен спад на посещенията на руски и украински туристи по родното Черноморие. Това алармира пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.

През 2014 г. спадът  на тези пазари беше 5% при руснаците и 10 % при украинците.

Очакванията ми са през 2015 г. посещенията на въпросните гости да намалеят още повече. До миналата седмица нямаше нито един чартър от тези държави към страната ни. А през миналата година за същия период чартърите бяха десетки, описа ситуацията Димитър Дичев.

През миналата седмица стана ясно, че Гърция и Турция ударно ни „крадат“ руските и украински туристи.

Няма как да спрем този процес. Министерството на туризма взе мерки, но сравнително късно. Ние издаваме визи за руснаци за един месец на цена 50 евро, Гърция го прави за 48 часа на два пъти по-ниска цена, разкри експертът.

Той добави, че Италия е намерила друг начин за облекчение – издават безплатни визи за участници в различни фестивали и събития.

В Турция, която не е част от ЕС, визите също са безплатни. В Кипър е възможно да ти я пратят по пощата или на имейл. Гостът я разпечатва и после представя на летището, обясни Димитър Дичев.

По думите му парите за реклама са много важни, за да е печеливша дестинацията ни.

Тази година държавата отпуска 5,5 милиона лева за реклама на страната, а един Кипър дава 30 милиона евро, каза Дичев.

Според него цените в турските курорти не са толкова ниски, а условията не по-добри от нашите, но всичко е въпрос на реклама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
от сидни австралия преди 9 години
за Ла*номорието ли говорят в статията???Хахаха добрече съм от другата страна на планетата ако видите какво е тук плажове до хоризонта кристални лагуни покрай джунгли и дъждовни гори, да не споменавам 80 острова към територията на Австралия и кораловия риф... И никви ***, друга вселена е тукКолкото по далеч от *** толкоз по красиво и приятно, не знам що тъй ама факт ахаха
84
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно заради руснаци никога не бих отишъл на плажове, кътдето се търкалят пияни ***!
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Селянията, простотията и лакомията сигурно унищожават България.
82
0
 
14
 
! Отговори
Ами преди 9 години
Преди пет години решихме да отскочим до Гърция да видим как е хавата там. От тогава не съм стъпвал на нашето Черноморие. Всяка година сме по гръцко и сме супер доволни ;)
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не пишете за паркирането? Трагедия пълна! Вдигат ти колата за да ви аграбят с 50 лева, без паркинги и организация, от "фирма" на която работещите са местни селски тарикати приближени до кмета, неща които в Гърция не стават. И кой ще дойде отново след този грабеж и наглост? Няма кой. Нека ***-тарикати гризнат дръвцето и останат на сухо, без кинти и поле за действие. Да видят къде таковат гладните.
80
1
 
16
 
! Отговори
hahaha преди 9 години
Мутро-бетонните комплекси ще останат празни и тази година. Такива новини са радост за моите уши ;)
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който веднъж е отишъл в Гърция на море забравя за нашето. Така след 5 години не знам кой ще дойде у нас. А който веднъж дойде не повтаря, с малки изключения.
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че поради мутренското управление на туризма което поражда ниско качество на обслужването и храните, охраните предимно от без мозък и обноски, *** анаболни селяци вече и с татуировки гледащи лошо, мекащи и екащи обслужващи които са ниско платени, отвратителната храна от all inclusive, надутите цени, фекалиите във водата, джебчийките и проститутките, дилърите на дрога без качество, крадците на всичко което може да се открадне...добре дошли на нашето Черноморие.
77
2
 
11
 
! Отговори
Няма страшно! преди 9 години
Не е проблем, че ще спаднат приходите от туризма! Ще компенсираме, както казваше Т.Живков! Кремиковци ще произведе 2 млн тона стомана повече, сега има търсене, корабостроителния ще пусне на вода пет кораба повече, НАПК ще изнесе повече за $ 2 милиарда, ще продадем 30 хил мотокара повече, двигатели, помпи, металорежещи машини електроизделия машиностроителна продукция за 10 милиарда. Ще, ама вече нямаа! Лесно му е било на Т.Ж. - работил, можел да управлява и излизал от кризи, а сега няма шанс...
76
5
 
0
 
! Отговори
svidel преди 9 години
Kogato vidite 3 rusnaci da si poruchat Edna Su s 3lujici togava revere za toq pazar. Ama normalno e naciq koqto v oblasts na texnologiite e pp nazad ot papaya nova gvoneq ...
75
14
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Още по-добре! От руски турист по-страшно няма!
74
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм гледал с презрение т.н. Западни туристи по Боровец и морето. Правещи се на велики а същевременно с манталитета на деца на чичо Скрудж. Виждал съм как 6 англичани които са страшни ***, да си купуват 1бутилка бира от 2л. и да я пият. И какво ли още не. Без руските туристи туризма много ще загуби. Като прибавим нашенската простотия и некачественото обслужване, лошата храна и селянията, предпочитам Гърция. И много вече го правят.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е,нво ще унождаме това лято бе.пияни англичанки-НЕ.
72
2
 
14
 
! Отговори
реалист преди 9 години
До ь2Ти май скоро по българското черноморие не си ходил а камо ли и работил сто пъти по добре са от западните социално слаби елементи който си стоят в хотелите от страх да не изхарчат някое евро без руснаци туризма ни е кома
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По курортите ни да се сложат снимките на всички дето ги "пляскаха" . И като минават хората покрай тях да ги плюят. А ако ги набарат пък на живо, по един хубав тупаник.
70
2
 
16
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
О да, бедни са. Затова ще ходят в Турция и Гърция, защото там е без пари.
69
12
 
4
 
! Отговори
ь2 преди 9 години
в краткосрочен план не е добре, но в дългосрочен е перфектно. Плюс сега те са бедни като мишки. Путин ги зароби за години напред.
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето в Унгария като чуеха славянска реч мислеха ,че сме руснаци и не искаха да ни обслужват. Обаче съвремието доказва ,че интересът на държавата на истинските политици като Орбан е над всичко. Нашите политици си имат пари, какво ги интересува тъпия народ ?!
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради различното отношение към българските и чуждестранните туристи,много българи вече ползват услугите на тур оператори от Германия и Великобритания.Така им излиза по евтино.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да.. Глад идва...!