200 лв. комисиона на болничен служител за починал пациент

Често роднините научават за смъртта от погребален агент
Обновена: 22 фев 2015 07:32 | 22 фев 2015 07:30, Камелия Цветанова
47
200 лв. комисиона на болничен служител за починал пациент
Снимка: Булфото, архив

200 лева от смъртта на пациент може да прибере болничен служител, който веднага се обади в определени погребални агенции във Варна и предаде личните данни на починалия и координати на неговите близки, пише в. „Монитор“.

Щом информацията постъпи, в болничния коридор незабавно се появяват агенти, които причакват опечалените, за да им предложат оферта за погребални услуги, която се подписва от близките на коляно.

„Често се случва роднините да научат за смъртта на свой близък не от оторизирано лице в болницата, а от погребален агент, което е не просто неморално и
извън всякакви човешки нормино и зловещо”, коментира Ненчо Василев, шеф на една от варненските погребални агенции.

За да убедят опечалените, че договорът за услуги трябва да се подпише веднага и погребението да се уреди незабавно, агентите лъжат хората, за да усвоят поръчката.

„Първоначално лъжат, че ще им излезе евтино, около 500-600 лева, но по-късно тази сума скача над 1000 лева. Така и тези 200 лева хонорар за информацията се избиват на гърба на роднините.

Има случаи, в които опечалените не се съгласяват с цената и агентите започват да ги заплашват, че не дадат ли парите, няма да направят погребението и плащането става преди церемонията на гробището.
За съжаление нито опечалените, нито останалите конкуренти в бранша могат да се оплачат на някого. Излиза, че специален контролен орган за траурните дейности няма Управителите на агенциите във Варна неведнъж са се опитвали да разговарят с болничните ръководства по този въпрос.

Преди години, когато катафалките бяха паркирани пред моргите, некоректните агенции бяха прогонени. Сега обаче няма съдействие за прогонване на агентите от болничните коридори. Във Варна има около 16 траурни агенции, като болшинството от тях се разграничават от описания маниер на работа.

„Мястото на погребалния агент категорично не е около болничните стаи с пациенти или в хосписите”, смята Василев.

„Поради подобно неморално поведение на някои от варненските фирми обществото остава с погрешното впечатление, че всички от този бранш са една мръсна мафия. Но не е така”, подкрепя го колегата му Кристиян Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко и за погребенията измисли схема....
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tazi kalpava darjava nikoga nqma da se opravi . Vseki 3ti e moshenik ili shte stane takav
32
1
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Бойко борисов е против да се дават комисиони от погребалните агенции.
31
1
 
6
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
MADE IN BULGARIA
30
0
 
12
 
! Отговори
тест преди 9 години
Трябва да се регулира индустрията: медицински работници да нямат право да представляват погребални агенции по закон. И да има предвидени законови последствия. Пак ще намерят вратички да изнудват хората, но това си е и тест за самите хора. Българите се провалиха на този тест. Мислех че, БГ направи грешка че, избра пътя на най-дивашкия либерализъм, но сега си мисля че, всичко си е както трябва, понеже как иначе всеки да си покаже природата?
29
0
 
9
 
! Отговори
вирус преди 9 години
за мародерските фирми ли пишете защо починалите подозрително дълго се обработват в офисите на фирмите продават органи затова са толкова успешни не са дори за съд
28
0
 
20
 
! Отговори
потърпевш преди 9 години
Това не е само във Варна. И в Бургас е така. Баща ми почина преди две години внезапно в болница. Наистина не очаквахме, бяхме в шок, бяха се случили 4 почивни дни,банките не работеха, нямахме 1300 лв в брой. Нооооооооо, санитарката от болницата услужливо препоръчала на майка ми съответната траурна агенция..... И наистина сумата в началото беше около 600 лв, после стана 1300.... Но те от агенцията са добри хора - не бързаха за парите, свършиха си работата, изчакаха....ангели небесни.....ОТВРАТ
27
4
 
19
 
! Отговори
ДЯВОЛИ преди 9 години
ФИЛМ НА УЖАСИ по български . Не бих се очудил ако лекарите нарочно омъртвяват болни за да вземат по 200 лева на труп . Сатанисти
26
2
 
5
 
! Отговори
и аз съм идиот преди 9 години
Когато си умрял проблема не е твой!
25
2
 
20
 
! Отговори
всички сте идиоти преди 9 години
Ами полицаите? Те да не би да не дават информация срещу заплащане- на адвокати, журналисти и прочие?! И същите тези, напазарували информация, не висят ли по гробищата да увещават опечалените за това или онова?! В тая гнилоч се въдят всякакви твари. Борбата за хляба и сметките ни направи по-долни от най-нисшие твари....
24
2
 
7
 
! Отговори
ISTINATA преди 9 години
HA CHESTIT VI BULGARISTANSKI KAPITALIZAM!!! ZA SETEN PYT SE UBEJDAVAM CHE V TAZI PSEVDO DYRJAVA SAMO SOPA I REJIM TRQBVA, DADESH LI MALKO VLAST I PARI NA BAI GANQ....RAZHLABISH LI MU KAISHKATA OKOLO PODLATA KRATUNA..OHOOOO STAVA....MAMATA SI TRAKA....EDIN OT OCHEVADNITE PRIMERI E V TAZI STATIQ!!! NE NQKOI DRUG A SAMI SE DOKARAHME DO TOVA DEREDJE I SAMI SHTE SE ZALICHIM OT LICETO NA ZEMQTA!!! POMNETE KAKVO ZA KAZALI AVARITE NA HAN KRUM!!!
23
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСНАЦИТЕ ВИ ДАДОХА ДАРЖАВА! А ВИЕ САМО ИСКАТЕ ДАЯ УНИЩОЖИТЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН!ЧУДЕН НАРОД СТЕ БЪЛГАРИТЕ!
22
5
 
33
 
! Отговори
ахмед агджа преди 9 години
Незнам дали от глад и мизерия го правите,но това българите никакво уважение нямате!Тая държава българин ще я затрие,не някой друг!
21
5
 
8
 
! Отговори
факт преди 9 години
Ортдокс поповете също взимат своята комисионна за опяване на мъртвеца.Също така се отрича и прераждането, което още повече ме кара да мисля че истинската секта всъщност е БПЦ с филиали из цялата страна и заграбени земи навсякъде,както и с усвоена ~ 1 милиард левова държавна помощ на година.
20
17
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
смръта и тя е бизнес, кво лошо има
19
1
 
45
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Погребалния бизнес е индустрия без почивен ден.Гробищата са пълни и няма места.Даже да умреш не е приемливо.Погребението е в сандък от фазер 4мм закован с телбод.Разпада се още в катафалката.Успокоява ме факта,че предлагащите тези услуги ще ги ползват и те.Независимо колко са забогатели.
18
1
 
30
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
А как преди изпращахме покойниците си без траурни агенции? Въпрос на половин ден е да се подготвят документите и да се организира погребението,но понеже в днешно време на никого не му се занимава с тази неприятна работа всички прибягват към услугите на тези агенции които са избрали неприятната работа за свое ежедневие.Разбира се,че трябва да ги има,но всеки сам избира дали да ги ползва или сам да уреди погребението което ще му излезе 150-200лв вместо 1000...
17
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре погребалните бюра са ви виновни.Много били.Ако са малко какво?Ще си хвърляте роднините в реката?
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ВАЖНОТО Е ДАЛАВЕРАКАТА ДА ВЪРВИ. МНОТО ОТ ТЕЗИ УМРЕЛИ НАРОЧНО СА ОСТАВЕНИ ДА УМРЪТ. ТОВА Е БИЗНЕС БЕ ТАВАРИШИ. Я ГИ ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКО ПОГРЕБАЛНИ АГЕНЦИИ СЕ НАРОИХА. АКО НЯМАШЕ УМРЕЛИ ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ФАЛИРАТ. А ТЕ ВМЕСТО ДА ФАЛИРАТ СЕ МНОЖЪТ. ПЛАНА РАН-ЪТ Е В ДЕЙСТВИЕ.
15
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък си мисля че е удобно стига цените да не са зловещи.Представете си имате болен роднина или мн възрастен човек дето на всички е ясно ,че е на смъртно легло.Като оставим настрана драмата имаме един труп доста бързо разлагащ се особено ако е топло и е в хоспис някъде.Понякога за да се организират така наречените близки минават ден два три понякога и повече.. През това време какво стои в парка ли покрит с чаршав?1000 лв е ок за погребение.