200 лв. комисиона на болничен служител за починал пациент

Често роднините научават за смъртта от погребален агент
Обновена: 22 фев 2015 07:32 | 22 фев 2015 07:30, Камелия Цветанова
47
200 лв. комисиона на болничен служител за починал пациент
Снимка: Булфото, архив

200 лева от смъртта на пациент може да прибере болничен служител, който веднага се обади в определени погребални агенции във Варна и предаде личните данни на починалия и координати на неговите близки, пише в. „Монитор“.

Щом информацията постъпи, в болничния коридор незабавно се появяват агенти, които причакват опечалените, за да им предложат оферта за погребални услуги, която се подписва от близките на коляно.

„Често се случва роднините да научат за смъртта на свой близък не от оторизирано лице в болницата, а от погребален агент, което е не просто неморално и
извън всякакви човешки нормино и зловещо”, коментира Ненчо Василев, шеф на една от варненските погребални агенции.

За да убедят опечалените, че договорът за услуги трябва да се подпише веднага и погребението да се уреди незабавно, агентите лъжат хората, за да усвоят поръчката.

„Първоначално лъжат, че ще им излезе евтино, около 500-600 лева, но по-късно тази сума скача над 1000 лева. Така и тези 200 лева хонорар за информацията се избиват на гърба на роднините.

Има случаи, в които опечалените не се съгласяват с цената и агентите започват да ги заплашват, че не дадат ли парите, няма да направят погребението и плащането става преди церемонията на гробището.
За съжаление нито опечалените, нито останалите конкуренти в бранша могат да се оплачат на някого. Излиза, че специален контролен орган за траурните дейности няма Управителите на агенциите във Варна неведнъж са се опитвали да разговарят с болничните ръководства по този въпрос.

Преди години, когато катафалките бяха паркирани пред моргите, некоректните агенции бяха прогонени. Сега обаче няма съдействие за прогонване на агентите от болничните коридори. Във Варна има около 16 траурни агенции, като болшинството от тях се разграничават от описания маниер на работа.

„Мястото на погребалния агент категорично не е около болничните стаи с пациенти или в хосписите”, смята Василев.

„Поради подобно неморално поведение на някои от варненските фирми обществото остава с погрешното впечатление, че всички от този бранш са една мръсна мафия. Но не е така”, подкрепя го колегата му Кристиян Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгониха ги? Не само ги отдалечиха на по стотина метра.Пак са заобградили болниците и кръжат като лешояди!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Два юмрука в тиквите им и ме оставят на мира. Аман от тарикати!
12
1
 
29
 
! Отговори
да живее БКП преди 9 години
Много хора бъркат капитализма,демокрацията с това,което става в България.Това,което става у нас е български капитализъм,или създаден от комунистите.Защо тези неща не се случват в Западна Европа,а при нас е ежедневие.Старото няма да се върне,и напред няма да ходим,защото няма да го допуснат нашите богопомазани,така им отърва.Всеки,който дойде на власт казва,че предишния е бил крадлив,а в същото време не го затваря където трябва.
11
5
 
13
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Как не ви е срам да сложите такова грозно и малоумно заглавие?!
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не излезе, че "лекуването" с летален изход е цел.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Технологично погледнато това може да го направи този който работи в клиника или отделение и има достъп до листа на болният защото там записват имена на близки и телефон за контакт.Външен човек или някой от друга клиника няма как.Е,колко му е тази информация да не е толкова видима-да я има записана другаде.И ако само един знае дали пък няма да го хванат.Някой неща могат да ги променят ако искат.
8
6
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Не го казваш правилно - от такива като тебе, които изродиха демокрацията и това го направиха умишлено само и само да опорочат думата. Е, от успелите си. Спор няма.
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,Същите тези българи унищожили аварите.Крум запитал пленниците авари: От какво мислите че загина вашият предводител и целия ви народ?А те отговорили: Понеже взаимните клевети се умножиха и погубиха по смелите и по умните; и още понеже насилниците и крадците станаха съобщници на съдиите;също така и от пиянството; освен това и от подкупничеството,също така и от търговията .Защото всички станаха търговци и се мамеха едни други.И от това произлезе нашата гибел." - правете си изводите
6
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то лекари няма почти вече , всички са бизнесмени .... ама така е от как е дошла демокрацията, никой няма интерес от здрави хора, нали после няма има кво да ядът.
5
10
 
34
 
! Отговори
Демокрация.... преди 9 години
Толкова уродливи са вече човешките отношения! И това се постигна само за 25 години демокрация, които нищо добро не донесоха на българите. Е и за ония по-простите дето само умеят да лапат каквото и да е, има още едно постижение бананите!Тове ли било демокрацията уродство и банани? 25 години стигат!
4
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България от 25 години не е никаква държава и скоро ще се затрие! Този процес вече е необратим! Спомнете си какво са отговорили аварите на хан Крум когато ги е попитал защо от могъща държава са се превърнали в роби !
3
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
повечето лекари са станали лекари не защото са искали да помагат на хората , а за да печелят добри пари.... При последното ми ходене на лекар ми изписаха лекарства за които нямаха сведения , но ги рекламирали и мнг ги хвалели да съм пробвал с тях.... викам си айде все пак лекар, насочиха ме към конкретна аптека на 5м от здравното заведение , а лекарствата над 100лв в последствие разбирам , че този който ги е препоръчал и предписал ще си вземе процент от тия пари
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лекарите отдавна са забравили хипократовата си клетва и единствените интереси които обслужват са тези на фармацефтичните компании ,а сега явно и на траурните агенти или с други думи никой не го ... за вашето здраве всичко е за пари. Знаете ли например, че ветеринарните кабинети продават предимно едина марка храна за домашни любимци, която садържа ГМО и въпреки , че знаят за вредите от нея я препоръчват защото при определена продадена бройка получават обурудване за кабинетите си ?
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече статии като тази в Днес.бг.За съжаление написаното е истина и предстои голяма битка с тези вампири.