Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго

Всеки трети нашенец с близък в чужбина
24 фев 2015 17:11,
101
Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго
Снимка: БТА

Всеки трети българин у нас има близък или приятел в чужбина. Това сочат данните на сдружение „Тук-там“ и социологическа агенция ТНС ББСС.

Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над 3/4 от тях работят или учат в рамките на ЕС. „Имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот“, заяви Мариела Вачева от „Тук-там“.

По думите на Марчела Абрашева от ТНС ББСС тук не може да се говори за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. „Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние“, допълни още тя.

Жоро Пенчев, също от сдружение „Тук-там“, посочи, че едва 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната. По думите му това е положителна новина, тъй като хората очакват положителна промяна в България. „Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си“, поясни той.

Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за пенетрацията на смарт услугите в България.

От „Тук-там“ се надяват, че ще успеят да предоставят реални алтернативи на сънародниците ни в чужбина и да докажат, че и в България има възможности за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
до Анонимен 81 преди 9 години
И рейтингът на коментарите тук не е верен, но това не пречи да си вярвяш, нали?
74
0
 
4
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Настанало е време разделно за държавата ни.Хората,които опоскаха държавата имам в предвид финансовия ресурс и средствата за производство са некадърни да ги управляват.Системата има нужда от рестарт болезнен за всички.Едните мислят,че може да не плащат,другите не искат да работят за малко пари.Отделно тези дето са били на запад,по никакъв начин няма да се навият да робуват в собствената си родина.Баламите намаляват прогресивно и ако доходите не се повишът значително,ще се самозатрием,като нация.
73
0
 
1
 
! Отговори
peleti преди 9 години
nema nujda da emigrirat. samo da mahnat centralnata bezpolezna administratsia. s mestna administratsia i mestni zakoni napred v 21 vek.
72
0
 
2
 
! Отговори
пак изпълзяха демони преди 9 години
Аз лично предпочитам заплата на запад и в много отношения архитектурата. По принцип в БГ няма опасни хищници. Отивам на плаж на Златния Бряг. Връщам се. Хората ме гледат малко да речем странно. Питам кво става, те ме питат не ме ли е страх от акули. Разхождам се вечерта и минавам по един мост. Спира такси. Абе момче, внимавай че тук наскоро видях един крокодил. Хубаво място, хубава държава, добри заплати обаче трябва да ходиш на басейн на плажа. Не навсякъде. Ако знаеш къде може ама нейсе.
71
5
 
21
 
! Отговори
Никога в българия преди 9 години
На тея с апартаментите на по 50 - 100 метра от морето и по 7 бр.на копелетата си където ще завещаят , ще им кажа жалки сте и никога не напускайте Бг-то , че заради такива червей като вас емигрирах и благодаря за това. Моля стойте си в Титаника България и никога ама никога неидвайте при нас на Запад:))
70
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 9 години
Не се карайте, ето тук е видно къде и защо заминават българите en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
69
2
 
15
 
! Отговори
да да преди 9 години
Жива ама не за дълго за съжаление! Хората от които зависи да се оправи са ***, има и доста мързеливи обитатели и ***
68
2
 
28
 
! Отговори
Вещ в занаята преди 9 години
"Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго" - останалите 85 % искат да емигрират завинаги!
67
21
 
8
 
! Отговори
до онзи преди 9 години
право на всяка мижитурка като теб е да бъде предател...а за мен е чест да съм българин ...БЪЛГАРИЯ все още е жива,гадове !
66
6
 
27
 
! Отговори
до никога емигрант преди 9 години
горко му на сина ти ако реши да си пропилее живота в БГ и той. Дано да е по-умен от теб. Истината е че държавицата си потъва бързо и сигурно. Няма да се оправите. Дай пари на детето да учи в чужбина и да се спасява. Няма да съжалява, е, няма и да лежи като татко си на чужди капитали и да си чеше грездея, но ще стане човек от него. И един апартамент в БГ няма да си купя, чиста загуба си е.
65
29
 
6
 
! Отговори
никога емигрант преди 9 години
До до никога емигрантами аз си купих още два апартамента ,които са вече на 50 метра от плажа...в момента съм пред сделка за трети...така,че смятам да оставя на сина си поне 7 ...а ти и подобни смешници ,като теб,могат да се търкалят по света като тръни,подгонени от вятъра в полето...ненужни сте !
64
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се върна в България? Ко? Неееее.
63
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз избягах през 1991:-)
62
6
 
21
 
! Отговори
до никога емигрант преди 9 години
еми тъни си в мизерията в БГ. Тъпо, че не си изкарал нищо сам, а разчиташ на това, което твоите са ти дали. След 10 години ще ги даваш под наем на *** :)) Шит ю ийт!
61
3
 
31
 
! Отговори
Керим преди 9 години
Съжалявам и *** на сайта който изтри коментара ми който беше:Съжалявам българите. Като гледам как плащат по 5 лева допълнително за чалга музикален канал по който хора от ромския етнос имат 5 клипа и това се върти по тв-то цял ден и такова богатство и охолство се вижда по клиповете докато един милион пенсионери получават по 150 лева на месец (75 евро) и един обикновен човек който може единствено да бачка като общ работник по строежите им е премиер...жалко.
60
41
 
7
 
! Отговори
никога емигрант преди 9 години
слава Богу ,родителите ми са ми оставили 4 апартамента на 100 метра от плажа...ако искате емигрирайте на майкасивгъза...нещастници..България завинаги!!!!
59
1
 
14
 
! Отговори
Млад даскал преди 9 години
...пенетрацията на смартуслуги...-то не е извънземен стил,не е синтез на български с английски!Алафрангата пасти да яде.
58
15
 
10
 
! Отговори
Huko5 преди 9 години
Хващам бас, че 80% от тия които тук плюят по родината, кракът им не е стъпвал в чужбина. Затова пък знаят, колко е хубаво навън. Смех!
57
15
 
8
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До БъмзиНаистина ме е срам да кажа че съм роден в България, защото после хората си мислят че съм българин! Какво унижение боже!
56
8
 
7
 
! Отговори
Малкочоглу преди 9 години
Сдружение тук там- чок секси *** аферим ашколсун

Спонсорирани публикации