Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго

Всеки трети нашенец с близък в чужбина
24 фев 2015 17:11,
101
Едва 15% от българите искали да емигрират за дълго
Снимка: БТА

Всеки трети българин у нас има близък или приятел в чужбина. Това сочат данните на сдружение „Тук-там“ и социологическа агенция ТНС ББСС.

Според същото изследване близо 2 милиона българи живеят в чужбина, като над 3/4 от тях работят или учат в рамките на ЕС. „Имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот“, заяви Мариела Вачева от „Тук-там“.

По думите на Марчела Абрашева от ТНС ББСС тук не може да се говори за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. „Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние“, допълни още тя.

Жоро Пенчев, също от сдружение „Тук-там“, посочи, че едва 15% от българите имат желание да напуснат за дълго страната. По думите му това е положителна новина, тъй като хората очакват положителна промяна в България. „Изследването сочи, че живеещите в чужбина продължават да общуват активно и все по-лесно с близките и приятелите си тук, което ни дава увереност, че те милеят за родината си“, поясни той.

Друг позитивен фактор е дигитализирането на комуникацията между българите и техните близки в чужбина, като Skype е предпочитан начин пред телефона. Всеки четвърти българин пък се свързва с приятелите си посредством социални мрежи и платформи, което е показателно за пенетрацията на смарт услугите в България.

От „Тук-там“ се надяват, че ще успеят да предоставят реални алтернативи на сънародниците ни в чужбина и да докажат, че и в България има възможности за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Говорим естествено за добре платена работа, в рамките на поне 2000 евро месечно.-А ти имаш ли капацитет да изкарваш 2000 евро месечно?
14
3
 
34
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Абе Мариело Вачева , абе ***.Ако тия хора имаха работа и възможности за развитие тука, дали щяха да бягат в чужбина?Защо не престанете с тия глупости.?Подобна на тая Овца даже искаше да ходи да ги навива да се връщат .Пак някой *** парички по европрограми да блещи глупости.Ако не са имигрантите да пращат пари да сме фалирали отдавна.Цели градове разчитат на тях Видин.Монтана.Враца.Едва ли ще намерите фамилия от тях дето нямат роднина в чужбина.
13
1
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Един ден ще останат само *** в бг...*** масово се изнасят в Италия и Испания. Преди бяха и в Гърция, но гърчолята нещо я закъсаха напоследът.
12
3
 
28
 
! Отговори
Възможности преди 9 години
Та къде са тези "възможности за работа"? Говорим естествено за добре платена работа, в рамките на поне 2000 евро месечно. И моля ви, не ми отговаряйте "В София", защото благодарение на държавната политика всичко се наблъска в столицата, а провинцията тотално се обезлюди и западна (с изключение на по-големите градове, но там заплатите са ниски).
11
0
 
14
 
! Отговори
тук се трие на преди 9 години
поразия !
10
1
 
21
 
! Отговори
Русев преди 9 години
те и овцете и кравите искат да се махнат, а щакво остава за хората.....как може такава глупост
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Всеки трети нашенец с близък в чужбина"Защото първия и втория са в чужбина вече. И пак да подчертаем - в западна Европа и Америка...
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
edvaaa
7
7
 
17
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До ХА ХА ХАКаква истина, кой, коя ... къде????? Българин да говори истина???!! Хе хе хе хеееее!!!! Вицът на деня!!!Въпрос към радио Ереван - Как се разбира кога българинът лъже? Отговор - Ако устните му мърдат! :-)))
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенетрация ? Имаме си български думи за какво се използват такива смешни думи в статията ? Май авторът си мечтае за анална пенетрация ?
5
6
 
25
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Аз нямам никакво намерение да се връщам в БГ за постоянно. Две седмици на година са ми предостатъчно. А може да ги направим и на две години - все пак светът е пълен с много по-интересни дестинации от ***. :)))
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой плати на тези нещастници да говорят глупости? Вярното е, че само 15% искат да останат. Всичко с близки и роднини на живеещи и работещи в чужбина искат да се махнат, дори и на по-голяма възраст. Кой иска да живее в държава където обикновения човек го лъжат с тока, парното, водата, горивата, лекарствата, храните, заемите...със всичко за да толупеят няколко стотин крадеца? Защо не влезете да се лекувате да видите кокво е? Ще ви идва да се гръмнете от алчни и безскрупулни лекари.
3
0
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Всеки трети имал приятел в чужбина? Двете ми сестри , единият ми братовчед и още 15-20 приятели са зад граница. Статистиката им нещо куца.
2
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешка само 15% от българите искат да останат в България. Махнете *** и другата ***, май и толкова са много.
1
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един ден ще останат само *** в бг.