"Балансиращият" Борисов - с амбицията за политически маратон

Анализатори: Личи желанието му да оставя мостовете към ДПС непокътнати
Обновена: 5 мар 2015 17:48 | 5 мар 2015 17:48, Веселина Йорданова
89
"Балансиращият" Борисов - с амбицията за политически маратон
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Нова фаза от процеса на усвояване на властта от страна на управляващите наблюдаваме през отминалия месец, коментират в традиционния си анализ от Института „Иван Хаджийски“.

Според анализаторите той протича в две направления – усвояване на средства във връзка с новия заем от 16 млрд. лв. и усвояване на службите за сигурност – заради скандалите в тях.

Още по темата
Споровете около заема и оставката на вътрешния министър Веселин Вучков показаха, че коалицията е стабилизирана само на повърхността.

Както се видя в казуса „Вучков“, рисковете за привидната стабилност на политическото положение в България могат да дойдат както досега отвън, но също и отвътре. С подкрепата си за заема ДПС отново демонстрира готовност да партнира с ГЕРБ по всички ключови въпроси за сметка на несигурните коалиционни партньори, се отбелязва в анализа.

От Института „Иван Хаджийски“ обаче отчитат, че размерът и периодът на вземане на новия заем са индикатор за намеренията на партия ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов, които не са краткосрочни.

Балансиращата роля на Бойко Борисов изглежда все по-видимо подчинена на амбицията за дълъг политически маратон. Борисов експлоатира не само позицията си на стожер на коалицията, но и на гарант на стабилността в българската политика. Неговите ходове целят постепенно, макар бавно и внимателно изтласкване на вътрешните опоненти, но и приобщаване на външните. Ако в първия си мандат Борисов организираше комуникация с обществото, във втория държи комуникация в рамките на елита и подчертава по всички начини незаменимостта си, коментират политическите наблюдатели.

В анализа се посочва още, че личи желание от страна на премиера да оставя мостовете към ДПС непокътнати,  като са налице и нови стъпки за стесняване на влиянието на втората фигура в партията – Цветан Цветанов. Сред примерите за това се посочва прясното предложение на Борисов Румяна Бъчварова да стане министър на вътрешните работи.

Освен все по-откритата борба за надмощие в сектора за сигурност, анализаторите отбелязват и начало на предизборната компания. Според тях до месец-два ще станат ясни и субектите, които ще участват в надпреварата, а за появата на нови сериозни претенденти след април едва ли би имало технологично време.

Иска или не, Борисов има за най-близък партньор именно формацията, която му създава най-големи проблеми – РБ. Тясното им сътрудничество го легитимира и пред Брюксел, и пред САЩ. РБ иззе инициативата и се превърна в най-гласовитият критик на темпото и целите на управлението, посочват от Института.

Според социолозите около стотния ден на кабинета БСП е влязла в опозиционната си роля, но тревожните дни остават. Последиците от казуса с дълга нанесоха тежък удар върху възможността АБВ да бъде алтернатива на БСП в лявото. Ако в предишните месеци изглеждаше, че „Атака“ или ДПС държат инициативата в критиките на властта, то вече БСП заема това място, отбелязват анализаторите. Те посочват обаче и възможността БСП да бъде опакована заедно с „Атака“, да се причисли към антисистемния край на политическия спектър и да бъде поставена в изолация.

Затова според тях е от първостепенно значение за „Позитано“ ще поддържа ли образа си на „голяма партия“. Въпросът е централен, включително и на фона на заявката на депутата Велизар Енчев за създаване на „българска СИРИЗА“, чийто електорат ще бъде търсен най-вече в червено.

По отношение на ДПС от „Иван Хаджийски“ изтъкват, че двойната игра на подкрепяща опозиция продължава. ДПС разбира, че Борисов няма нищо против да си сътрудничат, но не и публично, а на задкулисно равнище, и че това е трайната му линия от съставянето на кабинета насам, смятат анализаторите.

Според тях ПФ може да се поздрави с последователна позиция по казуса със заема и освен това за пореден път се демонстрира, че ПФ и „Атака“ не враждуват непременно за една и съща електорална ниша, а вървят и по собствени коридори.  

Наблюдателите посочват още, че различните позиции сред българския политически елит по украинския конфликт, очертани в последните месеци, са добили още по-голяма плътност. От едната страна са „ястребите“, сред които президентът Плевнелиев, външният министър Митов и военният му колега Ненчев, подкрепяни решително от РБ. На противоположния полюс се намират (очаквано) „Атака“ и (все по-категорично) БСП.

Премиерът Борисов се опитва да балансира - за разлика от отделни случаи в миналото, той вече изобщо не си позволява антируски коментари. Напротив, амбицията му е да демонстрира конструктивност и умение да се разбере с Путин – било за допълнителна тръба от бъдещия „Турски поток“, било за газовия хъб, коментират от Института.

По отношение на международната ситуация анализаторите отбелязват две стратегически линии - към многополюсен свят и към запазването на съществуващия световен ред с хегемонна роля на САЩ.
Според тях в противостоенето на двете стратегически линии става ясно, че основният проблем не е битка за Украйна, а борба за Европа. Все още не е „безвъпросно ясно” какво ще предпочете ЕС: да бъде самостоятелен полюс в многополюсен свят или да приеме по-нататъшната американска хегемония, се посочва в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
9
 
! Отговори
Аз съм бълргарче преди 9 години
Кога ще узреят дините от БОСТАН, и кой ще ги яде, предстои ли да видим ?
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОСТАН е жив.Ако не друго поне Кратун е случил на *** народ.
22
4
 
6
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Още вчера като излезе "изследването" на другия шаман -Червен Кольо си знаех, че по някоя от телевизите сутринта ще има продължение на опорните точки. Познах, маа му стара! Сабахлям рано А. Райчев чупеше пръсти и обясняваше как на Бойко му било наредено да не пипа Лазаров и Писанчев. :)) Утре сутринта очаквам Кънчо Стойчев да ни убеждава, че сега пък ДПС са му наредили да ги махне! :)) Абе.........шаманска му работа......
21
3
 
6
 
! Отговори
дам преди 9 години
Не подценявайте ролята на ДПС Не забравяйте ,че Борисов им е длъжник , защото ако не беше Местан ,парламента щеше още да е ограден от огради и кордони и щяхме да отбелязваме 789 ден на всекидневни протестиВидя се,че така се бяха вкопчили във властта,Сергей и Златния пръст,че ако не беше Местан, Волен щеше да стане милиардерДПС още на следващите избори ще са втора политическа сила и не забравяйте ,че ДПС имат медийната власт да очернят всеки един за няколко седмици. Пример Барек Костинбродски
20
1
 
7
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Хаххахахахахахахахахахаахахахахаахахахахах!!! АнаЛизторите от "институт" Иван Хаджийски!! А кои всъщност са в този институт?? Споко, преписвам от сайта им!:проф. Петър-Емил Митев-стар червен чогунАндрей Райчев- червен шаман и манипулатор, виден голфър с имоти около 250 000 000 евраКънчо Стойчев - другия червен шаман със същия дял/25%/ в Блексийрама-голфаМарчела Абрашева- Първан Симеонов........все протежета на червените шамани от Галъп ИНТЕРНЕШАНЪЛ/ -хХАХАХАХААХАХ! голям "институт', а??
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кое му е балансиращото,той през последните дни наговори толкова глупости колкото не каза през целите 100 дни от както ена власт.
18
8
 
4
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Всеки далновиден политик би си оставил мост към ДПС по няколко прости причини- На ДПС не и стигна малко за да стане втора политическа сила в страната- колкото и да си заравяме главите в пясъка , няма как да не отчетем , че ДПС имат сигурен електорат ,който тепърва ще нараства и след 10 години ,ще могат да съберат около 1 мнл от ромското и мюсулманското население - И не на последно място Борисов знае ,че ако създаде пропаст между ДПС и БСП ,вторите никога повече няма да се върнат на власт
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият изход из това грозно положение, в което се намира народът, е революцията, и то революция народна, незабавна, отчаяна; революция, която да изчисти България не само от американските ***, които ни считат за стока и за добитъци, но и от всички продажници, които могат да навредят на истинските наши стремления за пълна и абсолютна човеческа свобода. Христо Ботев
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балансиращ.....за това недоразумение ли става дума? Той разбива държавата поне от 10 години първоначално само с една цел, жестоко обогатяване. След като разбра, че е застрашен живота му основно поради бандитското минало и престъпното настояще се появи и втората цел, опозването на мизерния му живот единствено най-сигурен като премиер. От него не може да се очаква нищо съзидателно и переспективно защото няма програма и някакъв план. Всичко е на парче да се изкара мандата. Така ни отне и надеждата,
15
3
 
5
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !години наред ДПС имаха по 5-6 министри в правителството , години наред ДПС имаха областни управители на големите български градове , години наред имаше няколко агенции запазени само и единствено за ДПС , сега тези постове са в РБ .... плюс един от малкото кадърни хора от левицата Калфин Няма Емел Етем , Джедет , Осман , Хасан Адемов и други ваши любимци във власттаНещо Бостана ни е по добър от Бостана ВИ
14
0
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
"Напротив, амбицията му е да демонстрира конструктивност и умение да се разбере с Путин било за допълнителна тръба от бъдещия Турски поток, било за газовия хъб, коментират от Института" - това ме разби...
13
0
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И за анализаторите ще има някой лев.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
огън да го гори европейския съюз
11
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
За да не скърши хатъра на Доган и Местан, Бойко Методиев Борисов се раздели с един от най-интелигентните и успешни министри - Вучков.Изобщо Бойко Борисов прави всичко, каквото поискат ДПС.Кълнеше се, че ще махне Лазаров и Писанчев, но понеже те са назначени от ДПС не смее да го направи.С две думи ГЕРБ и ДПС управляват днес България !Това трябва да се знае, за да се знае КОЙ ще носи отговорността за провала на това управление.А, този провал е сигурен ! Въпрос на време е.
10
0
 
10
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
Анализатори, съветници, 8 партий, от ЕС само ни дават акъл и т.н. и пак не може се оправим. :))
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бойко заслужава да живее на месец със 150 лв пенсияда го видим как ще гледа
7
1
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Бойко брани бостана.
6
2
 
21
 
! Отговори
добре де преди 9 години
Къде са психиатрите в таз държава? Откачалник управлява родината, а лекарите психиатри мълчат! Защо бре българи?
5
3
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Години наред ГЕРБ вадеха един единствен аргумент срещу БСП - партньорството им с ДПС.Години наред герберастите ревяха по форумите и наричаха "ибрици" всички, които волю-неволю попадаха в една коалиция с ДПС.Днес ГЕРБ управляват България главно и благодарение на ДПС !ГЕРБ нямаше изобщо да дойдат на власт, ако не бяха ДПС. Именно ДПС свали Орешарски.Вече над 100 дни ДПС гласува с ГЕРБ в най-ключовите гласувания.Сиреч ДПС отново е във властта, въпреки заклинанията и клетвите на Боко. Факт !

Спонсорирани публикации