Без Първанов иде край за АБВ, партията остава без двигател

Анализатори пред Dnes.bg: Управленската философия – оцеляване вместо реформи
154
Без Първанов иде край за АБВ, партията остава без двигател
Горанов увещава дълго депутатите в присъствието на почти целия кабинет. Снимка: БулФото

АБВ загуби от подкрепата си за дълга и със сигурност няма да е същата, ако лидерът й Георги Първанов действително се оттегли, както даде заявка днес. В това бяха категорични политически анализатори пред Dnes.bg, които коментираха и че доверието в политическия елит е стигнало ново дъно. Имаше ли изобщо печeливши от решението да се вземе дълг от 16 млрд. лв., за да се покрие стар заем – вижте мнения по темата.

Залага ли край за АБВ жестът на Първанов да хвърли оставка?

АБВ без Първанов ще бъде много особен политически проект. Партията до голяма степен се лишава от основния си двигател, смята социологът Живко Георгиев. Според него без настоящия си лидер, особено ако той не съхрани ангажимента си към партията, АБВ е обречена на периферно съществуване. Затова Георгиев прогнозира, че от партията ще се опитат да запазят председателя си.

Действието на Първанов цели донякъде да измие срама за пред собствените избиратели, показвайки елементи на принципност, коментира политическият анализатор Първан Симеонов. По думите му президентът 2002-2012 г. търси по-скоро предупредителен ефект с това, вероятно има и емоция, и вътрешни напрежения в решението му да подаде оставка. Симеонов смята, че АБВ няма да бъде себе си без Първанов.

„Не е изключено Първанов, като опитен политически играч, да търси такъв тип ходове, които да оставят отворени врати за по-нататъшно взаимодействие с БСП и с други субекти вляво. Георги Първанов винаги е разглеждал себе си не толкова като политически лидер на една или друга партия, колкото като доайен на цялото ляво“, смята изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“, според когото дори да се оттегли от поста в АБВ, той няма да се оттегли от тази своя амбиция.

АБВ без Първанов би бил краят на АБВ, смята социологът Юрий Асланов. По думите му заявката за оставка изглежда сериозна и като че ли имаше пози и на обида в изказа на Първанов. „Не знам какво се е случило вътре в партията, но очевидно става дума за дълбоки разногласия, защото вчера Ивайло Калфин намекна за оставка, ако не мине решението за дълга, а Първанов беше на диаметрално противоположна позиция“, каза Асланов.

Налага ли се усещане, че подкрепата за дълга е била политически изтъргувана?

Според Асланов нещо се е случвало задкулисно, защото има пълно разминаване между предварително заявени позиции и крайни решения.

Живко Георгиев изрази мнение, че когато ГЕРБ е на власт и е в силна позиция, такива подозрения винаги има. „Това е част от манталитета, разбиранията за политическа игра на ГЕРБ. Вече го наблюдавахме и в предишния парламент, не мога да допусна, че чак толкова силно са се променили“, коментира той. Георгиев изтъкна обаче, че от партията на Борисов имат достатъчно възможности да маневрират в рамките на този парламент, и за премиера не е проблем да си осигури парламентарно мнозинство по един или друг начин.

Първан Симеонов смята, че при гласуването на АБВ в подкрепа на дълга става дума за закономерен и очакван политически пазарлък, което важи за всички партии. „Този пазарлък ние виждаме вече няколко месеца, ако има нещо хубаво, то е, че тече почти пред очите на обществото“, заяви той.

Кои партии калкулират загуба и има ли печеливши?

С най-здрави нерви и най-голям позитив от целия този етюд като че ли излизат от ПФ, коментира Симеонов. По думите му най-големият губещ е АБВ, защото те загубиха принципното си излъчване. Подкрепата за дълга е имиджова щета и за ГЕРБ. Политическият анализатор посочи две причини за това - че в масовото съзнание се наслои усещането, че държавата ще живее катастрофално назаем, и подкрепата на ДПС в пленарна зала.

„Това е стратегическият курс на Движението – излезе от ъгъла вляво, в който играеше ролята на младши партньор на БСП от поне година насам, плавно се придвижва надясно с идеята отново да се върне в ролята на балансьор, от когото зависи кой ще управлява страната“, посочи Първан Симеонов. По думите му това е и най-големият кошмар за Бойко Борисов, защото измежду всички плаващи подкрепи в решителните моменти има една твърда и сигурна, и това е ДПС, а всеки политически допир до ДПС е с негативни последици.

Според него БСП, която иначе е в тежък нокдаун, прояви опозиционен инстинкт и удари сериозно управляващите, „като внезапна контраатака в мач, в който е в глуха защита“. „БСП наложи темата с дълга и в момента в обществото като че ли ГЕРБ е в отбранителна позиция“, допълни той. По думите на Симеонов от гласуването вчера в НС за дълга БСП е един от най-малко печелившите, традиционно печеливш е ДПС, видимо печеливш е ПФ, губещ е ГЕРБ, но най-губещ е АБВ.

Юрий Асланов коментира, че подкрепата за дълга е крайно непопулярно решение за всички, ангажирани с него. „ГЕРБ в по-малка степен ще понесат негатив, отколкото присъдружните коалиционни партньори. Може да кажем, че политическата биография в средносрочен план на тези политици е зачертана“, смята той. По думите му АБВ безспорно загубиха най-много. ДПС е особена партия, така че там загуби и печалби се калкулират по друг начин, но според мен и Патриотите загубиха, каза още Асланов. Според него тези, които не подкрепиха ратификацията – генерално БСП  и „Атака“, и отделни политици от други партии, във всеки случай не пострадаха. Въпреки колизиите в последните дни по темата, социологът смята, че нищо не заплашва стабилността на кабинета.

Как изглежда темата за дълга в обществото и какво следва?

„При тази висока степен на недоверие на хората в институциите и в партиите, във всичко, свързано с политиката, голяма част от политиците си дават сметка, че ще инкасират трайни негативи, защото масовото убеждение е, че нито лев няма да стигне до обикновените хора от тези 16 млрд. лева, но всички хора ще ги плащат“, заяви Асланов. По думите на социолога влизаме в дългова спирала, от която като че ли няма да излезем.

„Ясно е, че пред България има хоризонт за гръцки сценарий. Този дълг е за погасяване на други задължения – влизаме в спирала и това е като че ли завинаги. Никакви реформи няма, доверието на инвеститорите няма да се повиши, работещите бедни ще се увеличат, защото някой трябва да плаща за това“, допълни социологът.

Първан Симеонов коментира, че това гласуване не беше като всички други, защото решава генералния въпрос за управляващите – пари ще има. „Че няма да има реформи, че дефицитът ще расте, че няма да се оптимизират разходите, че това е за сметка на поколенията, че е купуване на политическо време, това прекрасно го знаем. Това показва управленската философия – оцеляване вместо реформи“, каза още той.

Щеше ли Бойко Борисов да подаде оставка, ако дългът не мине в НС?

Живко Георгиев смята, че говоренето на премиера за евентуално оттегляне е част от политическия театър.
Първан Симеонов определи това като „нормален политически шантаж“. "Борисов просто им казва: „Ако направя следващи избори, не просто може да не сте в управлението, но и да не сте в НС“.
Това беше някаква форма на натиск и заплаха, на изнудване. Задкулисно се е развило нещо, за което не знаем и вчерашният спектакъл донякъде беше режисиран предварително, коментира Юрий Асланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Гоце партийните другари му спретнаха активно мероприятие, но то в змиярника с предатели е така - едни други се предават, в името на идеологията - така повече ще крадат по малко, вместо един по много.
105
0
 
0
 
! Отговори
Гъцю Гъцев преди 9 години
Другари нека целокупно ,целио БГ народ да помолим другаря Гоце Първанов да остане на поста ,без него слънцето няма да изгрее,без него няма да има топлина ,моля Ви Другарю Първанов ,СПРИ НЕ СИ ОТИВАЙ ЖЪ ми бъде МЪЧНО БЕЗ ТВОЙТЕ ЕДИНСТВени лъжи ....Поредната партия еднодневка ,която зависи от настроението на един човек
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двигателят "Гоце" е лош и вреден! Дой дърпа все към Москва!. Първанов иска големи и умни хора да не гласуват по съвест, а както той нареди! Така му е минал живота между доносници и послушковци.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБВ е пътник - ясно! Но кой е в основата на катастрофалното финансово бъдеще на България? ГЕРБ+РБ+ДПС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЧАО ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА!!!!!!!!!!!!!!!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че аз не му вярвам на Първанов, че не е знаем за гласуването. Много е евтино. Можеше да измисли нещо друго.
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце където и с каквото се е захванал ,всичко е ликвидирал.хал да им е.
100
0
 
4
 
! Отговори
АБВ омаскарена преди 9 години
Първанов, ако иска да запази имиджа си пред народа, трябва да излезе от тази, създадена от него партия. Иначе, освен плюенето, ще бъде прокълнат от бабичките, че ги е излъгал, да напуснат БСП-то. Такава измама не се прощава. Нещо повече, никога да не не приема извиненията на изменниците. Да приеме поведението им като лична обида. Изходът е само един - гуд бай, аларивидерчи рома. БСП никога да не приеме обратно в редиците си тези изменници, ако иска да не я омаскарят.
99
1
 
5
 
! Отговори
Чао парламент преди 9 години
Симеоновата партия на Патриотарите, също е в незавидно състояние по отношение на електората. По-предната вечер, Байрактаров си прехапа езика, когато на допитването, 80 процента бяха против новия дълг, а само 20 процента го одобряват. Патриотарите бяха неутрални, с намерение да извлекат някаква полза. Но електоратът чакаше от тях НЕ. Очаква се разпадането на създаваните структури от НФСБ като знак на несъгласие с ръководителите на Партията. НФСБ окраде електората на БСП и Атака и ги излъга.
98
2
 
1
 
! Отговори
GLEDAYTE преди 9 години
До Анонименskat.bg Valeri obiasni mnogo dobre vsichko i si dayte analiz za kogo she glasuvate pak za tezi koito vi glasuvaha novo zarobvane ili za patriotite. BRAVO VALERI PODKREPIAMETE OT VSE SURCE
97
0
 
1
 
! Отговори
TIA KOITO преди 9 години
До АнонименGLASUVAHA VZEMANETO NA NOV DULG TE SHE GO VRUSHAT A NE BULGARSKIA NAROD I ZASHO SHEYCARSKATA BANKA - HSBC KOIATO E POD RAZSLEDVANE E IZBRANA DA TANCUVA MEJDU DRUGITE BANKI I ZASHO IMENATA NA "BULGARITE" - CHIFUTI I DJONMETA KOITO IMAT 370 mliliona evro tam NE GI ISKATE NA SPISUK DA GI VIDIME KOI SA I KAK SA GI IZKARALI TIA PARI I ZASHO NE RAZSLEDVATE PERACHITE V USA, ATLANTA ZAKUPUVASHI IMOTI OT KRADENITE PARI OT ***
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е общото в мислите и действията на Политика,Предателя и Проститутката?Правилно!Парите!Когато ти заговорят за български политик,предател или ***-да знаеш,че става дума за пари!
95
0
 
7
 
! Отговори
гого преди 9 години
Да Бойко се накраде, сега ще се наиграе, но вие пак ще сте си същите гладни , продажни и безмозъчни неграмотници, готови на всичко за огризки и за власт.
94
0
 
14
 
! Отговори
жджд к преди 9 години
Кой ще те рифинансира бе умник, да не мислиш че някой подарява пари. Задлъжнявайте и после подарявайте шифтови газови находища .... въздуха който дишаме и да плащат и децата ни на които се смъкват и по 7 кожи работейки в чужбина , защото умните глави не могат да създадът работа в собствената ни държава , защото не спряха да крадът и да гушат само за себе си. Разберете че и другаде се краде но се създава , не и у нас , у нас само се краде
93
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименстига сте лъгали бе 27 млрд не ви ли е срам от измислици не ви ли писна в момента 12 млрда които трябва да се връщат са на лихва 3.5-8 процента лихва а като се рефинансират годишната им лихва ще падне на около 2 процента или годишно ефекта само от по-ниските лихви е най-малко 300 милиона спестени на всички данъкоплатци
92
0
 
6
 
! Отговори
професор преди 9 години
За здравето на агент Гоце пийте пернишко бейлис-ракия с боза!!!:)))
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асланов е брат на Сатанишев, а принцеса Моник ги е омагьосала и рано или късно ще се превърнат в крастави жаби и само сибирската Снежанка може да ги спаси от злия банков обирджия 10, който обожава жабешки бутчета.
90
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-точно е да се каже, че АБВ остава без доносник от ДС.
89
4
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Юрий Асланов - закърмен с комунистическата идеология. Какво друго може да каже?
88
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде пак конспирация. Значи няма вариант депутатите на АБВ да са преценили, че лидерът им не е прав и че отговорната позиция е да гласуват "за".
87
1
 
1
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До Веселка. Ха-ха-ха, ще бъдеш тъжна още дълго време.