В топ 5 сме в ЕС по заетост на жените във високите технологии

Дамите-висшисти у нас са повече от мъжете със същото образование
Обновена: 7 мар 2015 07:32 | 7 мар 2015 07:30, Веселина Йорданова
49
В топ 5 сме в ЕС по заетост на жените във високите технологии
Снимка: архив, Ройтерс

България е сред петте страни на ЕС, в които се отчита най-висок дял на заетост на жените във високотехнологичното производство /над 50 на сто/, сочи анализ на Евростат за високите технологии и женската заетост.

Литва, Естония, България, Полша и Чехия са в първата петица на страни от ЕС, в които жените заемат дял повече от 50 на сто в областта на хай-тека.

В Литва делът на жените, заети във високите технологии, е 64 на сто, в Полша - 62 на сто, Естония - 61 на сто, в България - 54 на сто.

Най-нисък дял на жени, заети във високотехнологичното производство, е регистриран в Холандия /21,6 на сто/ и Словакия /24 на сто/. През 2013 г. в страните на ЕС-28 жените са заемали близо 30 на сто от заетостта в производствения процес като цяло, а в областта на високите технологии техният дял възлиза на близо 38 на сто, сочат данните на Евростат.

Броят на жените, които през 2013 г. са работили в областта на високите технологии в страните на ЕС е приблизително 43 милиона, отчита европейската статистика.

Според анализи на европейски експерти на Стария континент се забелязва тревожна тенденция от недостиг на висококвалифицирани кадри, като през 2015 г. се очаква Европа да има необходимост от 700 000 специалисти в областта на хай-тека.

Експертите отчитат също, че световното търсене на информационни и комуникационни технологии има пазарна стойност от 2000 млрд. евро, но едва една четвърт от тази стойност се дължи на европейски фирми.

По данни на националната статистика у нас значително се е увеличил и броят на дамите, които са завършили висшето си образование за изследваната от Евростат 2013 г. През тази година у нас са се дипломирали над 66 хиляди висшисти, като от тях над 40 хиляди са били жени. Тази цифра бележи и своеобразен пик на завършили висшето си образование жени през последните пет години у нас.

През 2012 г. завършилите висше образование дами у нас са били 38 хиляди от общо 64 хиляди дипломирани висшисти. През 2011 г. са завършили висше образование 39 хиляди дами /от общо 64 хиляди висшисти/, през 2010 г. - 36 хиляди жени /от общо 60 хиляди дипломирани/ и през 2009 - 35 хиляди дами-висшисти /при 57 хиляди дипломирани/.

Държавите, които демонстрират високи равнища на инвестиции в научна и развойна дейност, демонстрират и силен икономически растеж и увеличаващ се дял на световния пазар на знания и иновации, сочат данни на европейски експерти.

Така например разходите за научна и развойна дейност в процент от БВП в световен мащаб се формират така: Япония - 3,5 на сто, Корея - 3,2 на сто, САЩ - 2,7 на сто, Сингапур - 2,5 на сто, ЕС-28 - около 2 на сто и България - 0,5 на сто.

Според анализа на Евростат, стратегията "Европа 2020" цели да превърне Стария континент в интелигентна, устойчива и просперираща икономика, в която иновациите ще бъдат водещ приоритет. Една от основните цели на стратегията "Европа 2020" е постигането на интелигентен растеж чрез изграждане на икономика, основаваща се на знания и иновации.

Увеличаването на човешките ресурси в областта на високите технологии е от жизнено важно значение за използването на ресурсите и квалификацията на жените в областта на високите технологии, сочи европейската статистика. По нейни данни до 2020 г. в Европа ще има нужда от 16 милиона работни места с изисквания за по-висока квалификация, а търсенето на работници с ниски умения ще спадне с около 12 милиона работни места. /БТА/


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
знайко преди 7 години
значи ще расчитаме на дамите.не сме имали жена президент.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на нашите дами! За жалост отстрани рядко си личи, че са висшистки.
21
0
 
1
 
! Отговори
НЕ триите бре преди 7 години
Глупости : Мадам бюрократ 1 имейл на ден Поколение *** без първите 7 години , а мамка чопли нос в псевдо офис.Пиндоски хитър трик : Няма семейство - няма народ, забрава на основополагащите закони на природата и столетните български традиции.Вместо да плащат за отглеждане до 7 години превърнаха в реалност "pink floyd - the wall" с обратен знак.За пълното морално и социално разложение благодарим ви Европа и УСА.
20
1
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Ами понеже нямаме технологии (понеже сме бедни и няма пари за това ) е нормално да сме в топ 5 - 2 *** стари професор-изобретатели и 4 секретарки - Честит 8 ми март )))
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва е щото жените ни са супер :)
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами правилно! Общо у нас във високите технологии са заети трима,от тях две са жени :)) Проста сметка показва че почти 70% са жени :))
17
1
 
5
 
! Отговори
sysadmin преди 7 години
Явно визират администрацията на тази вече побългарена компания НР. Там има 2000-3000 какички, които се явяват администрация, секретарки, ЧР и т.н. Ако бяха назначени за секретарки в АЕЦ Козлодуй, заглавието щеше да е "В топ 5 сме в ЕС по заетост на жените във ядрената енергетика".
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В топ 5 сме в ЕС по заетост на жените във високите технологииДамите-висшисти у нас са повече от мъжете със същото образование.------Пак пропагандна бравада?!?Какви високи технологии имаме ние? - Никакви. Почти всичката наука в България бе унищожена в угода на чужди интереси. Този упадък, който се наблюдава в България е стъписваш и ужасяващ. Образованието стана бизнес за преподавателите, които с феноменална корупция, произвеждат негодни "специалисти". Повечето висшисти знаят като за среднисти
15
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Относно турските подводници, се сещам за един виц от соц.-а за албанските подводници.А за възхитения се чудя, да не са го "уважили", веднъж или неколкократно, при последната му разходка до комшиите?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те мъжете, които разбират нещо от високи технологии, вече не са в България.А и това, че много дами имат висше образование, не означава, че разбират нещо от високи технологии.
13
1
 
2
 
! Отговори
Jena преди 7 години
Много тъжни коментари :(
12
7
 
5
 
! Отговори
баб Пена преди 7 години
Жена и компютър .Ха ха ха
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
естетвено! след като всички специалисти ни избягаха в чужбина, от малкото останали да има по голям процент жени!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дипломата не дава знания и умения. Това че дамите имат кетап не значи, че имат много знания, ама това важи и за мъжката част... В университетите се приемат куцо и сакато, преподавателите си предават материала, а на изпитите се преписва. Това е нашето БГ образование.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ким Чен Ун е виновен! :)
8
4
 
16
 
! Отговори
ИСТ преди 7 години
Българките заети във високите технологии 54 % а в богатите европейски държави 70-80 %. Да се радваме ли , или да плачем. Шивачките на ишлеме във високите технологии ли са.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте пичове,сега ще ви обясня да не стават грешки.На запад в т.н. публични компании има процентна т.н. малцинство - и това са хора, които трябвазадължително да работят за да има спонсорство отместното правителство..И така маниджърите на запад не са прости и си избиратот този процент да има до тях кръшни девойки от арабски,индийски, и африкански произход.Те нищо не вършат, обаче началника е много радостен да ги има.
6
6
 
7
 
! Отговори
goshko преди 7 години
Da blagodarim na HP za 2000te sekretarki, bazirani v Bulgaria I obsluivashti zapadni manageri.
5
5
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
ами по-добре да работя в чужбина, отколкото да виждам как тук храня любовницата на някой мастит бизнесмен.-В чужбина също ще храниш любовниците на господаря си, ще плащаш за луксозното му жилище, за вилата на морето, вилата в планината, ще плащаш, за за може всяка година да си купува нова луксозна кола и т.н. На запад разликата между господар и работник/служител е многокоратно по-голяма откълкото в БГ. Капитализъм, драги! Няма измъкване от него.
4
1
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Това е една положителна новина!Лошите новини за мен са, че на работодателите им се виждат ужасно много да плащат СРЕДНО между 1000лв и 3500лв за ИТ специалист и реват на ВУЗ-овете да напълнят страна с такива, че да паднат заплатите, като съответно им се УВЕЛИЧАТ печалбите. Да не говорим за РЕКЕТА, който правят в провинцията с хората, които все още са там.После защо сме емигрирали - ами по-добре да работя в чужбина, отколкото да виждам как тук храня любовницата на някой мастит бизнесмен.