2 лв. за руло хартия в дом за деца? Няма драма, отсече държавата

Нямало злоупотреби в центъра за настаняване във Велинград
Обновена: 10 мар 2015 13:06 | 10 мар 2015 12:40,
41
2 лв. за руло хартия в дом за деца? Няма драма, отсече държавата
Снимка: архив Impact Press Group

В центъра за настаняване на деца във Велинград, който се прочу с това, че купува руло тоалетна хартия за 2 лева, няма злоупотреби. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Пред bTV тя обяви, че проверка е доказала, че става дума за пакет, а не единичен брой от консумативите.

Миналата седмица репортаж изнесе стряскаща информация. Беше показан документ с цените на разходите, които прави домът за настаняване от семеен тип. Според данните, освен по 2 лева за руло хартия, домът е платил 3 500 лева на общинската болница, за да си осигури спокойствие, че ако има нужда, лекарите ще пратят линейки. Похарчени са и 12 000 лева за дрехи на 14-те деца в центъра.

Нарушенията добиха публичност след сигнал на три жени – две настоящи служителки в дома и една бивша. Центърът във Велинград се финансира с европейски средства.

Според зам.-министър Русинова обаче злоупотреба с европари няма. Тя обясни, че показаната от bTV таблица с цените всъщност е прогнозен бюджет, който се доуточнява след като договорът се сключи.

"2 лева за руло хартия категорично не са цените, посочени във фактурите. Това са цени на пакети, а не на брой. Това е прогнозен бюджет, одобрен заедно с проекта", обясни Русинова. Тя разказа, че проверка на социално министерство по сигнала, е установила това по наличните фактури.

От bTV обаче контрираха като показаха таблицата, заглавието на която показва, че става дума за направени разходи.

Русинова обясни и че проектът е на стойност 330 000 лева, а от тях до момента е платено авансово сума от 60 000 лева. Освен това заради открити все пак нарушения около 30% от разходите, които са претендирани за междинно плащане, няма да бъдат признати от държавата.

С дрехите на децата също нямало злоупотреби според социалното министерство. Причината е, че персоналът се опитвал да подсигури подрастващите с всичко, което ще им е необходимо при напускане на институцията.

"Един недобре работещ общински екип в този дом превърна цялата тема в броене на тоалетна хартия и ароматизатори, а съвсем изместваме темата за грижата на децата", обясни още зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
20
 
! Отговори
знайко преди 9 години
много лошо.затъваме и нема спасение.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова се приемат и пришълци, набедени за сирийски бежанци.Някой печели...
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boiko naznachi mnogo darjavnici na slujbi. Dorabotvat si horata. Dobavki kam zaplatite.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nqmq zakoni v tazi darjava! Nqma darjava na balgarskata zemia.
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усвояването на европейски средства е напълно законна кражба от властта и тукашните "инвеститори-магазинери". По програмата от ЕС за подобряване на условията на труд, имам елече и някакви обувки (още ги чакаме), с лепенка, което е финансирано за 1000 /хиляда/ лева!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako proveriavashtia e poluchil pri proverkata 200 leva v djobcheto sledvashtia pat darjavata shte udobri i 4 leva za rulo hartia.
8
0
 
15
 
! Отговори
знайко преди 9 години
тва да не е от американската хартия?зелена ли е?
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАЛФИН УВОЛНИГИ ТЕЗИ И ДВЕТЕ , ТАКОВА НАХАЛСТВО ПОКАЗВАХА ПРЕД КАМЕРА ЧЕ НЯМА ЩО , ПОСЛЕ ПОДАВАЙТЕ СИГНАЛИ , А МИ ЕТОВИ ГОТОВ СИГНАЛ ЗА КОРУПЦИЯ НА ГЪРБА НА НАРОДА И СИРАЧЕТАТА , ПРОКУРАТУРАТА ДАСЕ СЕЗИРА
6
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде, хайде, за всичко ГЕРБ ви е виновен на вас! Да си спомним Масларова какви ремонти правеше за по 3000 евро на квадратен метър!Както казва Бая ви *** "Всички са маскари!"
5
1
 
28
 
! Отговори
СИРАК преди 9 години
ГОЛЯМОТО ЛАПАНЕ ЗАПОЧВА ПОД ЗАКРИЛАТА НА ВИСШЕ СТОЯЩАТА.
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от ГЕРБ не краднат, те грабят с ....г... както казва народа. И...всичко е О.К. Нема такава държава.
3
1
 
38
 
! Отговори
ММ преди 9 години
Нагли,по-нагли,най-нагли,български управници!!!!!!!!!!!!!!
2
3
 
27
 
! Отговори
2 преди 9 години
Докато има балъци има и тарикати!
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOKATO IMA GERB IMA I DALAVERA.