Няма ток? Грандоманските проекти са виновни!

Трябвало да инвестират пари в по-надеждни електропроводи
10 мар 2015 10:45,
38
Няма ток? Грандоманските проекти са виновни!
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Една от причините за кризата с липсата на електричество на някои места в момента е фактът, че бе допусната съществена грешка – планираха се грандомански енергийни проекти, като АЕЦ „Белене”, а не такива за подсилване на преносната и разпределителната мрежа. Това мнение изрази пред "Нова телевизия" депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Още по темата
Той посочи още, че средства е трябвало да бъдат инвестирани в „по-надеждни трансформатори и електропроводи”, които да помогнат за по-лесно и по-бързо отстраняване на сериозни аварии.

Бившият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков посочи, че подобно бедствие – аварирали 40 електропровода на 110 киловолта, не се е случвало в последните 30 години. Припомняме, че заради обилния снеговалеж над 750 населени места останаха без електрозахранване. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ситуацията е извънредно тежка, но се работи денонощно за отстраняването на повредите.

Днес Божков коментира, че трябва да се направи анализ на работата по преносната мрежа и причините за авариралите електропроводи. Експертът беше категоричен, че в планинските райони електропроводите преминават през просеки и трябва да се оцени дали те са били достатъчно широки.

И Димитров, и Божков не се наеха да дадат оценка на щетите, нанесени по електропреносната мрежа от снега. Според Божков клиентите трудно ще получат и компенсации за липсата на електричество, защото ситуацията е извънредна. Бившият член на ДКЕВР извади и своя фактура за сметка на ток, в която посочи, че разходите за поддържка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са по-малка част, отколкото тези, които вземат ЕРП-тата.

Мартин Димитров е категоричен от своя страна, че разходите от бедствието са щели да бъдат по-ниски, ако е била направена превенция  на мрежата в летните месеци. Той посочи, че бедствия стават навсякъде, но не с такава концентрация. „Това показва, че никаква превенция не е правена”, допълни депутатът.

Според него електроразпределителните дружества са били оставени без контрол. Димитров поиска новият състав на енергийния регулатор да провери дали дружествата са си свършили работата по отношение на превенцията. „ЕРП-тата трябва да понасят глоби при несвършена работа ”, каза той.

Една от стъпките по отношение на стабилизирането на сектора, която управляващите са предприели, е проверката на всички дружества на регулирания пазар, която ще се прави от Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) ежегодно, припомни още депутатът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Х Човече, истинският убиец на електропроводите / пише се с една дума/ е поледицата! А ПРОСЕКИТЕ СА РЕГЛАМЕНТИРАНИ ! Така например за 110 киловолта ширината на просеката се определя на 20 метра от крайния проводник, А ПРИ ЕДИНИЧНИ ВИСОКИ ДЪРВЕТА С ОЩЕ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ВИСОЧИНАТА НА НАЙ- ВИСОКИТЕ ДЪРВЕТА!Та аварии при паднали дървета върху електропроводите, става единствено по вина на поддържащия персонал на преносните и разпределителни електропроводи, които при обходите / задължително на тримесеч
8
1
 
17
 
! Отговори
uu преди 9 години
Виновен е Хан Аспарух, Мартине, че не е забил копието в Южна Африка - няма сняг, няма дъжд, ама тогава "грандоманските" тигри и лъвове щеше да ни са виновни, може би...Иванчо Костов е чист като сълзица, дето продаде електро-разпределението за жълти стотинки, без никакви клаузи за санкции, при неспазване на след приватизационните договорености...
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички тук големи "специалисти", но МаЛтинчо е върхът! Има цяла наука за електропроводите, но най- важното в нея е КРИТИЧНОТО МЕЖДУСТЪЛБИЕ, по която се изчисляват всички компоненти при строителство на електропроводите! За сведение има един документален филм за бедствията сполетели Монреал преди няколко години от поледица, когато милионния град захранван със седем високоволтови електропроводи, остава в критично състояние само с един от тези седем за повече от седмица!
6
0
 
13
 
! Отговори
Х преди 9 години
Електро-проводи от електропреностната мрежа-110,220 и 400 кв са на държавното ЕСО.Но те аварират само от паднали върху тях дървета.Горските не разрешават разширяването на просеки по електро проводите.Когато се наложи все пак да се отрежат отделни дървета ,при нас стоят по два джипа с горски надзиратели.Минава покрай нас *** с каруци но на тях не им обръщат никакво внимание.От 30 години работя в този система и зная това.
5
2
 
15
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
Ако не ме лъже паметта, то енергопреносната мрежа не беше ли собственост на ЕРП тата - ЧЕЗ , ЕВН, ЕОН?От къде на къде държавата ще инвестирав частни дружества? Като ги продаваха, говорих че става въпрос за стотици милиони левове само за стълбове и жици /без трафотата/, ама демократите казаха - така требва , така е у Европата и резултата - продадохме за 5 пъти по-малко пари Енергоразпределителните дружества, отколкото са нужни да се изгради инфраструктурата им. Ама това е приватизация по демокра
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали построихме АЕЦ Белене сега вече сме енергиен център на Вселената
3
2
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Абе много специалисти се навъдиха в тази територия България.Сега май ги е яд че не са били те тези които е можело да пооткраднат а са били други.АМАН ОТ ТАКИВА КАТО ТОЗИ!САМО ЗА ДА Е НА ВЛАСТ Е ГАТАВ НА ВСИЧКО!
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е много съм слушал, но тази идиотщина на Мартин бие всичко
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или казано по-просто бития бит, @бания .... а на края ще дигнат тока за този масраф.