Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината!

Компенсации за общините за допълнителните разходи заради бедствието обеща Борисов
Обновена: 14 мар 2015 21:55 | 14 мар 2015 18:03, Елка Василева
250
Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината!
Снимка: БТА

Ще компенсираме общините за допълнителните разходи, които са  направили заради бедствената ситуация. Стопаните пък, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Това заяви на пресконференция в Смолян министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов и министрите Лиляна Павлова и Николай Ненчев участваха в заседание на Областния кризисен щаб в Смолян във връзка с обявеното от една седмица бедствено положение заради снега.

Взехме важно решение за доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата - на всеки да се даде право да получи по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

На заседанието на щаба присъстваха кметовете от областите Смолян и Кърджали, които лично докладваха на премиера проблемите по места.

„Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук. Ние тук сме едно, всички виждат и знаят, че снегът не е 50 см. Който има против това, което казвам, да дойде в щаба и да пита, да види как едно Кирково или Ардино, които имат по 300 км между махалите път, как се чистят“, коментира министър-председателят.

Той благодари на кметовете, военните, пожарникарите, пътната агенция, Червения кръст, доброволците, на лекарите и медицинските сестри, които работят денонощно в тежката ситуация.

Премиерът изказа специална благодарност и обяви, че ще бъдат наградени водачите на огромните тежкотоварни машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа, прекарвайки машините по тесните планински пътища, за да отворят пътищата до махали с по 20-ина души.

„Те рискуват живота си и това не е шега, всички хора са се справили блестящо – и като координация, и като напрежение, за да доставят вода и хляб на бедстващите“, коментира Борисов.

След заседанието на щаба стана ясно, че до дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването и чакат, на пътната агенция, на регионалното министерство.

Два ратрака от Русе са докарани в Смолянско, да доставят вода, лекарства и хляб. Общините ще бъдат компенсирани за тези разходи.

Ще бъдат подготвени промени и в две наредби, които касаят сервитутите и просеките. Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни премиерът и допълни, че по подобие на проблема с КТБ заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени.

„Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината. От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори“, посочи Борисов.

Пътят Девин – Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи, коментира премиерът.

Той уточни и че предстоят разговори с КРС, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.

Станахме такива заложници на лукса и на лесното, че със сриването на мобилните телефони цялата комуникация изчезна, коментира Бойко Борисов по повод поведението на мобилните оператори в бедствената ситуация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още по темата: Бойко БорисовСмолян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Хаиде стига сте лопали.Някои знае ли ,как се сменя Же-Ре 20 киловолта в планински район.Още 2 месеца няма да имат ток хората.За съжаление. На есен един киловат час ще е 30 стотинки без ДДС.
156
10
 
6
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До Анонимен--223;Загиването на държавата започна с идването на вл;аст на ПРОСТОТИЯТА след ДЕВЕТИ.Я си припомнете какви "умници " ни управляваха начело с неграмотния алкохолик Г. Димитров. Няма завършено 4 отделение.
155
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До Анонимен--221'Изглежда не си забелязал че дупето и понамаля.
154
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Айде сега всички "роми" да се впрегнат и да поразчистят падналите дървета. И стига са врякали, че няма работа. А кожодерите ЕРП-ета по най-бързия начин да си оправят падналите жици и диреци. Като не могат сами - да си наемат допълнително работници/срещу заплащане, естествено./ Все пак това са частни фирми. Плащаме скъпо и прескъпо за пренос на ел.енергия. И разчитаме да има такава, независимо от метеороличните условия.
153
1
 
17
 
! Отговори
тони19 преди 9 години
Нагли, долни политици, не може само да се краде а после да се обвинява природата за всички проблеми и мизерии в Бг...другите страни в Европа да не би да нямат зима...но докато имаме нагли и прости хора за управници така ще бъде......
152
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Нашите политици измислиха естественото продължение на социализма,създадоха и внедриха субсидираната канцеларска икономика.Пак си точиш и крадеш ,този път за сметка на Европа ,маса народ е назначен на работа да обработва и да движи документи по хоризонтала и вертикала,нашите пак са отгоре.
151
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като не се поддържа е нормално да се разкапе, това и децата го знаят.Като рухне всичко, държавата ще го вземе възстанови и отново ще направи подарък на колонизаторите. А ние ще работим за символични заплати до 70г. и ще благодарим че сме европейци.
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
(Електропроводите начупени) .Друг ( некомпетентен) навремето каза:-Тази година завод за полу проводници а до година ще построим завод за цели проводници .
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pavlova e za Zatvora tova e Prestaplenie
148
1
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 9 години
До ИванчоИ за *** също няма почивен ден !!!
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сметка на това,парите от печалбата,комисионните на подизпълнителите и т.н.,са изнесени по предназначение от България.Концесионерите вече трябва да ги наричаме "ИЗПОМПАДЖИИ,защото изпомпват ресурса на държавата.
146
14
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Путиновите и йотовите *** нямат ли почивен ден в неделя?!! Та са ни заляли тука
145
0
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Ами всеки да си опъне кабел и стационарен телефон вкъщи. БТК.
144
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това със снега си беше Възродителен Процес за хората от Родопите благодарение на Павлова
143
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Павлова - ОСТАВКА , ако има малко мозък в това голямо дупе да се извини на потърпевшите останали под снега и да си подаде сама оставката, ама е доста нагла няма да се навие
142
1
 
11
 
! Отговори
читател преди 9 години
Колко ли ще ни струва към цената на тока, да оправят далекопроводите до 20-30 махали от по 4-5 къщи?Където в допълнение и данъци не плащат?
141
3
 
22
 
! Отговори
naleg преди 9 години
Лилето Павлова, тича подир него да му обяснява, колко добре са се справили.
140
5
 
27
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината!"Коментарът е излишен.Страхотно изречение.Лъха на "познание" , на" компетентност"Такива хора ни управляват.За съжаление.
139
0
 
43
 
! Отговори
Еми преди 9 години
ЕРП-тата не поддържат мрежата си откакто са я взели .Един корозирал 65г стълб не са ремонтирали или обновили Една просека не са проправили В нормалните държави закона ги задължава да си предпазват мрежите защото е въпрос на нац.сигурност Нашите крадливи ЕРП лапачи единственото на което чакат е потребителите да им пълнят джобовете , а те са изоставили енергийната инфраструктура на природата.В родопите тези *** стълбовете са чиста ръжда и от 60 г както са построени не са пипани
138
1
 
36
 
! Отговори
Балони преди 9 години
Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината!Брей.И как става това?Къде е излишният ток дето го произвеждате ,в пъти повече от консумираният.Изкарайте бурканите дето го консервирахте и ги раздайте на народа.Защо ток от ВЕИ -тата не пускате , при тях връзките са директни .Защото са балон , защото милиарди взимат ,а ток за жълти стотинки произвеждат.