Международни финансови институции проверяват БНБ

Искров: Няма напрежение в българската банкова система
Обновена: 24 мар 2015 16:56 | 24 мар 2015 16:55,
15
Международни финансови институции проверяват БНБ
Иван Искров. Снимка: архив, БулФото

Темата за това дали банковият надзорен орган има пропуски в дейността си е изключително важна, а в момента тече независима оценка на международни финансови институции, измежду които е и Международният валутен фонд, заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров по време на заседанието на временната парламентарна анкетна комисия, която трябва да разкрие фактите и обстоятелствата около източването на Корпоративна търговска банка.

На заседанието присъстваха квесторите на КТБ и представители на одиторските компании, извършили проверките на банката по време на периода, в който бе поставена под специален надзор.

Същевременно Искров не пропусна да защити дейността на ведомството си и обърна внимание на законовите правомощия на подуправителя на управление „Банков надзор“ и на Управителния съвет на БНБ.

„Правомощията на УС на БНБ по случая КТБ настъпват след поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни 2014 г.“, заяви Искров и добави, че през това време УС координира работата на квесторите. „УС има отношение при даването и отнемане на лиценз, какъвто бе случаят с КТБ през ноември“, каза той.

По думите му единственият документ, който всички членове на УС разглеждат, е този за състоянието на банковата система. „В него се поставя фокус върху състоянието на сектора като цяло, а информацията за отделни банки е ограничена. Никога в тези доклади КТБ не е посочвана като банка с проблеми“, увери Искров.

„Няма напрежение в българската банкова система. Към днешна дата системата работи спокойно“, добави в тази връзка управителят на БНБ. По думите му обаче се забравя за отговорността на тези, които най-вече отговарят за корпорациите в една пазарна икономика – мениджмънтът и акционерите на търговската банка. „Стана ясно, че има активи, които чрез специални инвестиционни дружества, всякакви схеми и подставени лица, не са били под контрола на КТБ“, каза той.

Голяма част от поисканите от БНБ материали от страна на временната анкетна комисия в Народното събрание, представляват банкова и следствена тайна и поради тази причина централната банка не може да ги предостави, заяви още Искров. По думите му надзорните доклади във връзка с банката са представени на Софийска градска прокуратура и поради тази причина БНБ не би могла да коментира дейността на следствените органи и прокуратурата.

„Комисията малко позакъсня, тъй като ние поискахме такава комисия да бъде създадена още от първия работен ден на 43-ото Народно събрание, тъй като си мислихме, че трябва да бъдат обсъдени някои спешни законодателни промени. Те се случват, но с 4-5 месеца закъснение“, заяви Искров.

Припомняме, че преди две седмици премиерът Бойко Борисов изрази опасенията си за разграбване имуществото на банката и поиска назначаване на временен синдик, който да замени квесторите в банката, назначени от БНБ. Съдът обаче отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете, заради което тръгна спешна процедура за приемане на законови промени, позволяващи назначаването му. Текстовете бяха приети от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Гуверньорът повдигна въпроса защо определеният период за обследване е точно 2009-2014 г. Той припомни, че КТБ е била откупена от „Булбанк“ през 2000 г. от няколко офшорни собственици, а преди това е била държавна собственист.

Йордан Цонев от ДПС предложи периодът, който ще обхваща работата на временната комисия, да бъде разширен и да се поканят за изслушване членовете на Надзорния съвет на КТБ, защото те са имали изключителни правомощия.

Председателят на комисията Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще предложи на НС да се промени дейността на комисията, за да могат да бъдат изслушвани и лица, намиращи се извън кръга на държавните органи и институции, измежду които и Надзорният съвет на КТБ, например.

Според Радан Кънев от Реформаторския блок обаче такава формална промяна в дейността на комисията не е нужна, за да бъде изслушан член на НС на КТБ или друг член на мениджмънта на банката. „Няма никакви данни, че когато банката е била държавна, не е имала друг характер. Очевидно в много по-ранен период в КТБ се е развивала неправомерна дейност“, коментира темата реформаторът.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"Искров: Няма напрежение в българската банкова система" - На банкер и политик никога не вярвайте! Особенно български! Точно преди КТБ да я издънят, ей тоя същото го говореше!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DNES VARNAHA PARITE NA VEGDI RASHIDOV--NAMERILI GI V MAZETO MU ZAEDNO S DIPLOMATA MU.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се раздават потребителски кредити без надлежно обезпечение?И то не малки суми-в случая те са си направо крадци: нямат и намерение да върнат нито лев.Яли,пили и се веселили-друг са плаща.Живеят си някои на семейни начала имат си деца и си усвояват кредита.После могат да отидат и да сключат брак с нищо неподозиращ жена/мъж.В Русия наскоро е приет закон,който забранява на неизрядни длъжници на банки да сключват брак. Или сключващите брак да бъдат уведомени за дълговете на бъдещия съпруг.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно ли е, че Искров е на служба в КГБ ?
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Жоре СикиджемЯвно баковата система сериозно се е оплескала. Напоследък доста хора казват, че държавата фалирала, но криели от населението.----------------------------------Имаш държава, която задлъжнява все повече и повече, докато се изнасят по 30млд годишно от така наречените чуждестранни инвеститори..... отделно храним нелегални имигранти, малцинства и крадлива висша каста номенклатурчициТо е ясно, че е фалирала!
6
4
 
15
 
! Отговори
гошко преди 9 години
Защо тази бедна душа е още на свобода, че и се изказва???!?!?!
5
2
 
15
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Най големия наглец в България след крадлив дедо Симеон по погрешка наречен цар . Тия по един милион на ден да крадат пак ще казват , че не им стига и мислят за Държавата .
4
3
 
2
 
! Отговори
Брат Ландри преди 9 години
До ?!?Докато не се научиш да пишеш грамотно, няма смисъл да пускаш коментари.
3
2
 
7
 
! Отговори
Biserka Pinizova преди 9 години
kakva e polzata na bg narod, bg trezor, bg predpriemachite, bg proizvoditelite, bg potrebitelite ot BNB i neinia shef gospodin Iskrov & CO v BGN/$? Pardon za neudobnia vapros, kolko struva na bg narod kompetentnata rabota na gospodin Iskrov ot postapvaneto mu na posta do sega v BGN/ $?
2
4
 
20
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Не мога да повярвам колко е нагъл тоя! Тук не става дума само за надзора, за да се скрият следите на толкова пари са правени огромни трансфери и сделки за кредити, който няма как да не са направили впечатление, като и за 10 000 лева оведомяваш БНБ. Затова Искров да не се крие зад надзор и лъжливите финансови отчети - той е за затвор за дълго.
1
5
 
15
 
! Отговори
Жоре Сикиджем преди 9 години
Явно баковата система сериозно се е оплескала. Напоследък доста хора казват, че държавата фалирала, но криели от населението.