Органите на млада варненка ще спасят наколко живота

Сърцето, бъбреците и черния дроб ще бъдат трансплантирани у нас, белите дробове - в Австрия
30
Органите на млада варненка ще спасят наколко живота
Снимка, архив Булфото

Органите на млада жена, изпаднала в мозъчна смърт, бяха експлантирани и предоставени на тежко болни в България и Австрия. Донорската ситуация стана днес сутринта, научи в. "Черно море" от проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и реанимация в УМБАЛ "Света Марина" във Варна.

Сърцето, черният дроб и бъбреците ще бъдат трансплантирани на тежкоболни българи, белите дробове - на австриец по линия на партньорството с "Евротрансплант".

Органите на починалата жена бяха транспортирани по най-бързия начин до летище Варна с полицейски ескорт. След това те бяха откарани със самолет "Спартан" до София и със специализиран самолет до Виена. Според експертите те трябва да бъдат присадени в рамките на 6 - 8 часа.

Донорската ситуация стана възможна, благодарение на благородната постъпка на близките, които превъзмогнаха мъката и взеха решение да бъдат спасен живота на поне 5-6 тежко болни хора, каза още проф. Платиканов. Очакваме и трансплантациите да преминат успешно, добави той.

Автор: Ставри Стефанов

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Тук не става дума за решение дали да се спрат животоподдържащи апарати или не. Очевидно това решение е взето от близките на пациента. Става дума за вече след като бъде спряна апаратурата дали да погребат органите с тялото или да ги предоставят за ползване. Това е. Но аз се чудя ЗАЩО питата роднините след като в закона сме написали че ако няма изрично ОТКАЗВАНЕ от донорство (отразено в здравната книжка ), то се приема че съм съгласен да бъда донор. Мое лично волеизявление. И не е нужно друг да е
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА УМРЯЛАТА :D
4
6
 
33
 
! Отговори
до momo преди 9 години
Това ли успя да напишеш, да осъдиш неописуемото благородство на това семейство, в най-голямата си трагедия решили да помогнат на няколко други семейства, които с години чакат за шанс да живеят нормално?!? Да си човек, стана най-трудното нещо на този свят. Вселената не забравя и доброто и лошото.
3
3
 
13
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Да, съгласен съм, но определено бих го направил поне колкото мога.
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 1Momo, не всички хора могат да си позвоялт да гледат в болница свой роднина изпаднал в кома месеци наред. Не всички са с доходите на Шумахер.
1
7
 
26
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Благородно решение, но аз не бих го взел.Има случаи, когато хора отписани от живота се събуждат след години без последствия и не мога да си представя как ще убия някого, когото обичам.Или поне бих поискал независима оценка и изследване от поне още двама лекари от чужбина преди да кажа "Добре, отваряйте и вземайте каквото ви е нужно".