Български домат за Великден по 1,50 лв.? Просто няма как!

Родните яйца са най-качествени, уверява Десислава Танева
93
Български домат за Великден по 1,50 лв.? Просто няма как!
Снимка: Булфото

Има български краставици и домати на пазара в момента, но в основната си част оранжерийните зеленчуци, които вече са на пазара, са вносни, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в студиото на предаването "Събуди се" по Нова телевизия. .

Тя призна, че българският домат е по-търсен от вносните, но ако той се предлага за 1.50 лв. в това време на годината, когато стоката е оранжерийна, "значи произходът му е лъжа”.

"Да говорим, че е намаляло производството или че това е тенденция, не би било правилно. По-правилно е да кажем, че всички мерки за подкрепа, които сме предприели, трябва да доведат до това, че с всяка измината година обемът на българските продукти на нашия пазар трябва да са по-големи и българският потребител да има избора да си купи български продукти”, допълни земеделският министър.

Танева призна, че е възможно да има и нелегален внос на зеленчуци, но подчерта, че са предприети сериозни мерки да не се покриват данъци.

"Има ръст на събраните ДДС върху вноса на меса, зеленчуци и плодове. Това е един от проблемите, в момента се взимат мерки и със сигурност нелегалния внос е минимален. Няма как търговец, които внася продукция, без да плати ДДС, да не удря българския потребител. Няма как производителите да компенсират тези 20% с печалба”, посочи Танева.

Тя допълни, че пломбирането на камионите по границата е мярка, която не постига искания ефект. “В момента се въвеждат допълнителни методи за контрол на произхода, надявам се да са по-ефективни”, допълни тя.

В навечерието на Великден земеделският министър коментира и качеството на яйцата у нас. "Потребителите трябва да знаят, че българските яйца са най-качествени. За да сме уверени в произхода им, трябва да вярваме на етикета им и на органа за контрол, който трябва да е направил достатъчно добра извадка - особено сред големите търговци, че написаното на етикета съвпада с реалността", посочи министър Танева.

Тя успокои хората, че от повече от седмица екипи на БАБХ осъществяват проверки в търговските вериги, а установените нарушения са минимални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
12
 
! Отговори
we преди 9 години
Това,че са произведени в България изобщо не е критерий за качество.Просто навсякъде с цел висок добив и по-голяма печалба са въведени съвременните технологии и торове.Разликите от цените идат от играта с ДДС-то,което е различно в различните страни.Но в никакъв случай Произведено в България не означава качествено! Такаче за едно и също качество защо да плащаме по-скъпо?!
7
0
 
25
 
! Отговори
до руми! преди 9 години
предпочитам левчето да го дам за бензин и да си купя домати от близкото село, отколкото да го подаря на търговеца-измамник!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Румбибългарски, ама друг път! веднъж чух на пазара, как една възрастна жена попита какви са мандарините, а *** продавачка уверено отговори:"български са, от петрич! тази сутрин ги брах"! а това, че сега са малко по вкусни е заради санкциите срещу русия започнаха да внасят малко по качествени! но истината е, че българските много отдавна са отровени с торове и нитрати! лично познавам хора, които сеят и продават корнишони! тези, които са за лична употреба ги сеят на километри от другите!
5
1
 
5
 
! Отговори
bor преди 9 години
bg domat i bg iaice sa v archeomuzei. dnes ne e raboten den v muzeia. zatvoreno e.
4
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
а нитратите нищо не казвате за тях ще минем без домати и без краставици
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бг са алчни и измамни, знаеш ли какво има в този домат , гледат да забогатеят за 1 ден, не вярвайте на бг бизнесмени и продукция, за хотелите на ДС да не говорим има адста експлоатация
2
18
 
4
 
! Отговори
Петьо-Еврея преди 9 години
В Русия 1 к.г. домати струва 5 долара краставиците са почти толкова така че при вас са бая ефтини тези деликатеси )))))
1
12
 
12
 
! Отговори
Румби преди 9 години
Ами честно казано предпочитам да дам левче повече, но да знам, че наистина си е българско производство. И не само заради подпомагането на българското производство, а просто заради наистина по-добрия вкус. Не искам турски или гръцки домати с вкус на пластмаса.