Родни чиновници по почивки, "връщат" студенти у дома

Хвърлят ли се пари на вятъра за кампания без ефект?
17 апр 2015 15:50,
34
Родни чиновници по почивки, "връщат" студенти у дома
Снимка: Булфото, ахрив

Всички знаем, че умни и талантливи млади българи заминават в чужбина, за да завършат образованието си. Но едва ли знаете, че има програма, благодарение на която, служители от български агенции пътуват в чужбина, за да ги върнат обратно, разкрива "Нова телевизия".

В началото на миналата година служителите от Агенцията по инвестиции и Агенцията по заетостта започват много интензивно да обикалят не само Европа, но стигат и отвъд Океана. Идеята е да съберат колкото се може повече български студенти и да ги убедят да си дойдат и да работят в България.

Бюджетът по програмата е 175 000 лева. Обиколили са 13 държави. Дискусиите са се провеждали в българските посолства на съответните страни. В Берлин, където учат около 20 000 българи например, на информационната среща са присъствали 20 души.

Как се популяризира събитието, за да има търсения ефект, не е ясно.

На самата среща има презентация на Агенцията по инвестиции, за това колко е добра страната за инвестиции и друга, на Агенцията по заетостта, за това колко много възможности за работа предлага тя.

На студентите се дава имейл адрес, на който да изпращат своите автобиографии. Срещата продължава с презентация на България със снимки – пейзажи от нашата страна с музикален съпровод - песни на Емил Димитров и Веселин Маринов.

Твърди се, че около 750 души са посетили всички тези срещи, тоест, средно по 60 души на среща. След проверка  се установява, че нито един от студентите, които са присъствали на срещата, не се е завърнал в страната.

Дали идеята е била да се свърши някаква реална работа или просто да се отиде в командировка е въпрос, на който всеки може сам за себе си да намери отговор.

Интересно е обаче, че  нашите институции твърдят, че кампанията е успешна. Аргументът е, че тъй като много студенти са присъствали на тези срещи, вероятно един ден те ще се върнат.

Оказва се, че сред пътуващите в командировка е имало не само редовни служители, които работят със студентите, но и началници на съответните агенции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Значи някои са си ходили на почивка из света уж с цел "работа".За 10 000 лв. да бяха платили заплати на 2-*** човека и да стоят на терминал 2 и да питат младите защо заминават, отговорите щяха да са същите и да спестят 160 хил. лв.
4
0
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Стават все по изобретателни
3
2
 
32
 
! Отговори
Слави преди 9 години
Е нема такава държава !
2
0
 
22
 
! Отговори
SULIO преди 9 години
MAFIA LA BULGARIA
1
0
 
42
 
! Отговори
художника преди 9 години
Кога е за АВАНТАТА, администрацията е много усърдна.

Спонсорирани публикации