Вечерята на деца от Дом с увреждания – спагети с хляб

Може и без закуска, но пък с ароматизатор за 3 лева
35
Вечерята на деца от Дом с увреждания – спагети с хляб
Снимка: Булфото, архив

Настанените в Центъра за деца с увреждания във Велинград живеят в опасна среда и ги хранят с лоша храна. Това призна главният инспектор на ДАЗД Светла Филева по bTV, след като стана ясно, че там явно потъват пари по европейки проект.

Децата стоят на студено и в 90% от времето нямат топла вода, разкри психолъгът към центъра Мария Маркова.
Тя добави, че работи с яке, а децата, две от които са неподвижни, често пъти стоят и със шапка.

В същото време има груби злоупотреби с евростредства, плащани са по 2 лв. за руло тоалетна хартия и 500 лв. за униформи на служителите.

Две здрави деца, брат и сестра, пък се държат в центъра, защото носят пари.

"Когато отивам момиченцето започва да ме прегръща и да пита: "Госпожо, ние защо сме тук, ние не сме луди", разказа Маркова.

Същото момиченце се оплака, че не им дават храна до обяд, защото казали, че няма пари.

Въпреки препоръката на психолога детето и братчето му да бъдат изведени от центъра, защото престоят им влошава състоянието им, децата все още са там.

"Аз си мисля, че на тези деца не се гледа като на живи същества, а като на касички", коментира Маркова.

Тя е дала препоръка от центъра да бъде изведено и друго дете, чието място според нея също не е там, защото е прекалено агресивно.

"Това дете всекидневно тормози останалите, бие ги, гаси цигари в лицата на другите деца и нищо не се случва", заяви тя. Храната пък им е каквото е останало от друг ден.

След проверката на ДАЗД парната инсталация в центъра, която е на дърва, вече е оправена и децата са на топло. Храната пък се доставяла от фирма за кетъринг преди всяка хранене.

Проверката на Агенция обаче е установила, че не е  разнообразна и здравословна.

"За закуска им се дават милинки, банички, кроасани, чай, но няма мляко, сокове. За вечеря им се дават несъвместими неща като яйца върху картофено пюре и хляб с кисело мляко или пък спагети със сирене и хляб", призна Филева.

Освен това децата, които са с увреждания, не се хранят на маса, а на барплот с високи столове.

"Обяснението беше, че предишните столове са били изпочупени от децата. Дали сме препоръка обзавеждането да бъде сменено, както и да се обезопаси средата, защото сега ключове за осветление са без капачки и контактите са достъпни за всички деца", добави Филева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
38
 
! Отговори
no name преди 9 години
"Дали сме препоръка..." Какви препоръки бе вуйно, тия са за затвор всичките. Препоръки.... и след 3 години ще ходят на проверка дали са изпълнени, а дотогава? Да се закрива тази "държава" най-добре... пълен потрес е всичко
2
9
 
3
 
! Отговори
xxx преди 9 години
But did they die?
1
4
 
26
 
! Отговори
Ben Gan преди 9 години
Народ ли сме? Кой ни е виновен?