Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна

То ще бъде в помощ на нашите сънародници, които живеят там
Обновена: 23 апр 2015 17:50 | 23 апр 2015 17:39,
396
Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна
Снимка: Reuters

Руската пропаганда и информационна агресия в Украйна ще бъдат борени и с радио и телевизия на български език. Те ще са в помощ на сънародниците ни, които ще могат да се информират на своя език и да го тренират.

Идеята за това сподели пред български депутати посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Той беше изслушан за положението на сънародниците ни в размирната държава. Пред депутатите Балтажи заклейми пропагандната война, която води Русия. Той обясни, че руската агресия е в голяма степен информационна, а битката, която води, е без правила.

"В контекста на противодействие на руската пропаганда е да се покрият българите в Южна Украйна с радио и телевизия, българите ще тренират родния си език, работим и по тази тема“, каза Балтажи.

Посланикът увери, че каквато и да е властта в страната му, българското малцинство никога няма да има проблеми. "Властта, която и да е властта, за тях няма да има проблеми“, каза той.

Въпросът за български медии за сънародниците ни в Украйна бе повдигнат и от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров. Той лансира идеята на българите в Украйна да бъдат пуснати българските кабелни оператори, за да могат да се информират обективно.

Посланикът обясни, че има споразумение между БНТ и Първи украински канал. Направен е контакт и с Радио „Фокус“. Според него обаче медиите в двете държави трябва да уговорят сътрудничеството си сами помежду си. И Балтажи обаче бе категоричен, че голяма част от българското общество няма „адекватна представа за случващото се в Украйна“.

Дора Янкова от БСП пък попита достатъчни ли са грижите на украинската държава за изучаване на български език от страна на нашето малцинство там. Балтажи бе питан и за ситуацията с българския бизнес в Украйна. По данни на Янкова там имало 200 предприятия с български капитали, от които 67 са български компании.

След изслушването на посланика комисията реши, че ще предприеме серия срещи – с министъра на образованието за обучението на български на сънародниците ни, с медии – за възможността за получаване на сигнал в Украйна, с украински парламентаристи и с БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
38
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редно е да се води война срещу руската пропаганда и в самата България, защото в ръководствата на българските медии има повече руски опълченци отколкото в Донбас.
18
18
 
35
 
! Отговори
8 до 16 преди 9 години
Това не са новини, а преположения.Пу да не се крие и няма да предполагаме, че е болен.Той разсърди ли се много?
17
17
 
36
 
! Отговори
Седераст преди 9 години
Ах защо не е Сара Пейлин президент за да поръси Империята на Антихриста с пречистващ ядрен огън, докато остане само пепел!
16
12
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до17Кой се е загрижил за българите в Украйна, бе ***, Митов или Чехлю? Но сега ще правят пропаганда. Единствения, който ходи при тях е Сидеров. Самите българи казват, че това е първият български политик, който е ходил там.
15
41
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като погледнете първите коментари ви става ясно до какво ниво е стигнала руската пропаганда. Затова трябва да има подобно българско радио в Украйна.
14
41
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници, като искате руска пропаганда ходете си в руската ***. Там пропагандата е на ниво - над 100 милиона бедни, мизерстващи пияндури, които се кланят на едно изкуфяло джудже!
13
46
 
38
 
! Отговори
пробългарски преди 9 години
"Гледах българи в Крим как се радват, че са РФ"Гледаш квото ти пуснат руските терористи в Крим, офца!
12
14
 
60
 
! Отговори
Az преди 9 години
Демек това радио ще бълва лъжи. По-добре би било да отразва независимо и коректно инфомацията , все едно дали е руска, украинска, българска, американска или марсианска. Но нали сега Бг-то се намести в другия лагер, та ще си отстоява мястото, щото толкова им е акъла на нашите политици.
11
42
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кога на истината й се вика пропаганда? Дори вътрешно в себе си не вярвате че Русия е миролюбива държава.
10
14
 
77
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Балтажи е пълно ку ку. Гледах българи в Крим как се радват, че са РФ и казват, че в Украйна не им зачитат правата.
9
58
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, на руските лъжи и наглост трябва да се сложи край. И не само на тях.
8
11
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХ - РУСКА ПРОПАГАНДА?? ХАХСАХХАХАХАХАХА
7
13
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той лансира идеята на българите в Украйна да бъдат пуснати българските кабелни оператори, за да могат да се информират обективно."А кой ви излъга, че родните медии ни информират обективно?На "престижното" място номер 100 сме по свобода на медиите, пред нас са Мозамбик и Замбия...
6
32
 
42
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Истините за Русия наистина са грозни, но не са "мръсотии".
5
17
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарим на украинския *** за идеята, сега българите там ще ни намразят и ще ни наричат предатели.
4
16
 
89
 
! Отговори
gtf преди 9 години
обективни медии - в България ?!?? хахахахаха
3
17
 
95
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Превод: българско радио с вашингтонска пропаганда на български език.
2
15
 
85
 
! Отговори
Гняв преди 9 години
Американските гъ-о близци с въжени вратовръзки накичени по клоните.
1
18
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А срещу украинската пропаганда? :)