Лудостта не идва за един миг, коментира Таня Андреева

Бившият здравен министър критикува действията на министър Москов
Обновена: 25 апр 2015 11:25 | 25 апр 2015 10:53, Елка Василева
88
Лудостта не идва за един миг, коментира Таня Андреева
Таня Андреева. Снимка: архив, Булфото

За да се стигне до там... за мен, лудостта не идва за един миг – човек в нормално психично състояние не може да извърши това. Така бившият здравен министър и дългогодишен акушер-гинеколог д-р Таня Андреева коментира пред bTV случая с пребитото в „Софиямед” бебе.

Тя призна, че в 15-годишната си практика не е виждала такъв случай: „Това деяние не е просто агресия, не е просто чудовищно, никой човешки мозък не може да си позволи да мисли това”.

Андреева посочи, че черепната кутия на новородените е с много слаба структура и може много лесно да се стигне до нараняване на мозъка, където има много нервни центрове. „Никой не би могъл да каже какви биха били и дали ще има усложнения”, подчерта тя.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че състоянието на битото от акушерка бебе е стабилно и сега основната цел на медиците е да предотвратят всякакви по-късни усложнения. Говорителят на болница „Токуда” Боряна Маринкова подчерта, че не може да се правят прогнози кога детето ще бъде изписано. „Родителите са малко по-спокойни и търсят разбиране от страна на медиите; призивът, с който се обръщат за разбиране и толерантност е, че най-важното е детето да се оправи, другите неща са на втори план”, каза тя.

Таня Андреева каза още, че „лекарската професия е много отговорна, с много стрес, изисква се устойчива нервна система и бързо приключване, особено при спешни случаи”.

По думите й практиката акушерки да работят на по две смени е масова в страната, защото медицинските специалисти имат ниски заплати.

На въпрос какво се е променило в здравеопазването от времето на кабинета „Орешарски” до днес, Андреева отговори категорично: „Качествена промяна няма и няма да има”, докато не се изпълнят някои условия, сред които е здравният министър да се ползва с реална политическа подкрепа.

Андреева преди дни е провела разговори с други бивши министри на здравеопазването заради притеснения, че се бърза със законови промени в сектора, които не са с ясно изчислени резултати и рискове.

Според нея трябва да се работи за качествена медицинска грижа и след това да се мисли за финансирането й. „Всички промени, които до този момент се предлагат, са в посока да бъде удържан бюджетът на НЗОК, за да няма нова актуализация”, заяви ексминистърът и допълни, че касата ще излиза „на червено”, докато не се направи анализ за необходимите ресурси за лечението на всяко заболяване и докато не се въведе по-ефективен контрол.

Д-р Таня Андреева беше категорична, че проблемите се прехвърлят „от болната глава на здравата” с въвеждането на листи на чакащите пациенти и регламентиране на доплащането, като това би довело до обтягане на отношенията с лекарите.

Бившият министър прогнозира 3 резултата от финансовата стагнация без промени в системата – фалити на лечебни заведения, затрудняване на достъпа до оцелелите от тях и в крайна сметка, влошаване на здравословното състояние на хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗНАЕ ГО ОТ СОБСТВЕН ОПИТ ...
24
1
 
11
 
! Отговори
лекар преди 9 години
Ами то и мизерията в здравеопазването не е от вчера,а от както се помня.С 26 години трудово стаж съм и не виждам нищо положително да се е случило.
23
1
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Трябва да си много нагъл и безочлив за да се изказваш, при положение, че си бил член на най-корумпираното и некадърно правителство----------За най-корумпираното би могъл да се съгласи човек, но за най-некадърното водачеството си оспорват това на Станишев и това на Борисов.
22
2
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Чак пък 18000... Да не е футболист от "Б" група...--------Напиши в гугъл "марица лекар развод издръжка пловдив" и ще видиш за какво иде реч. За колко съдят лекар за издръжка на дете, защото взимал 5 цифрена сума заплата.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45 г комунизъм и 25 г. посткомунизъм могат да унищожат и подлудят всяка нация, а нашата не е от най-качествените
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До -10Чак пък 18000... Да не е футболист от "Б" група...
19
1
 
6
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Обаче при Орешарски имаше много качествено здравеопазваненали така Андреева?-------Абсолютно същото беше като при първия мандат на Боко и първия мандат на министър Ксенофобов. И проблемът не е осигурените, а в докторската манфия, на чийто малък пръст митничарите не могат да стъпят!
18
5
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Заплатите на здравните работници се формират от вноските на ОСИГУРЕНИТЕ пациенти----------------Като се формират така, първо за какво се харчат и второ защо Боко в миналия си мандат взе парите на здравната каса и ги наля в асфалт? И трето, какъв е този анестезиолг в пловдивска клиника, който може да взима 18000 лева заплата, а да медицинския персонал да крета с 400? Така, че въпросът не е само в осигорените. Явно са достатъчно осигурените за да може "докторите" да взимат 5 цифрени суми на месе
17
1
 
14
 
! Отговори
питане преди 9 години
Мен ме интересуват отговорите на два въпроса: 1. Защо акушерката е напуснала Самоков. 2. Кои са родителите на детето ,от къде са и дали тя ги е познавала.Може би някой от Самоков знае отговорите.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатите на здравните работници се формират от вноските на ОСИГУРЕНИТЕ пациенти , както заплатите на шофьорите в градския транспорт се формират от парите на РЕДОВНИТЕ пътници. Но се лекуват и се возят всички.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това *** от личен опит ли говори? За какво са ни толкова много болници, като няма кадри, населението намалява и всичко го отнасят работещите в здравна сфера! С извънредния си труд, безплатни прегледи и обучение, само и само пациентът да дойде при тях. Само като разбереш управител на болницата е Ганий Желев и я зачеркваш от местата, където ще отидеш!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ние много добре го знаем. Все пак от 25 години си правите всякакви извратени експерименти с нас. Бавно, но методично изперкваме. Накрая.....лудите не ги съдят, та правете си сметка.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази женица където се упражнява върху нас като министер е и голяма актриса, дори се разплака!! Полудяването у нас е ог както започна демокрацията и става все по-очевидно. Колко сме търпеливи се питам да търпим пълни *** и дори и да ги преизбираме като Станишев, Царчето, Тикваров, Цветанов, Цецка Цачева, Местан, Данчо Ментата, Овчаров, Лилето Павлова и цялата *** крадци които безмилостно разсипват България. Кой ще потърси сметка на Ив.Коство за Мариците, на Рапона за продаването на последнит
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаем ли какво става в болниците? В операционните, в реанимациите? Категорично отказаха камери в операционните, медицината бяга от всякакъв контрол? Колко ли още бебета са третирани по този начин, а последиците са се проявявали в по късна възраст? И да, не можеш да си беден работещ и да работиш на две места, и пак да не ти стигат за елементарни нужди парите, защото неминуемо изпушваш.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възможно е Андреева, при теб явно е настъпвала поетапно
10
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И при мене така стана ,постепенно,за двадесет и кусур години.
9
0
 
14
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Не знам за лудоста,но това бебе трябва да е обичано от всички българи,горкото!
8
1
 
20
 
! Отговори
марко преди 9 години
Ех тези присвити тънки устни, колко злоба таят.
7
1
 
21
 
! Отговори
ву преди 9 години
тоя *** на снимката само по погледа и се вижда диагнозата да се гушка с корешарски и към малдивите
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази новина трябваше да е представена без снимка. Тази на снимката е много грозна и плаши читателите.