Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!

"Не може да се чака следващата разстроена акушерка"
27 апр 2015 11:28,
99
Тръгна подписка: Бебето до майката в болницата!
Снимка: архив Ройтерс

Подписка за забрана на отделянето на бебетата от майките в болниците набира скорост в интернет. Под петицията вече има почти 2600 подписа.

„Не можем да предвидим коя ще е следващата акушерка, която ще получи психологическо разстройство, затова нека използваме модела на европейските държави и забраним отделянето на бебетата от майките им в болниците“, е призивът на петицията.

Още по темата
Инициативата беше подета след скандалния случай, в който акушерка беше обвинена в насилие над новородено. Емилия Ковачева е в ареста с обвинение в опит за убийство, а малката Никол се възстановява след тежките травми.

„Бебетата имат право да са с майките си още от самото си раждане“, обяви пред БНР зам.-шефката на Сдружение „Родилница“ Нели Мутафова. Тя обясни, че майките имат право да не бъдат разделяни от детето си според закона за здравето и по конвенция на ООН.

Много малко от майките и болниците обаче знаели това.

Мутафова разказа, че този емоционален контакт е много важен за психологическото развитие на детето „Отделно и болничния персонал няма да се натоварва с нетипична дейност“, каза Мутафова.

„В повечето западноевропейски страни има протоколи за раждане и послеродовия период и бебетата не се отделят от майките. Ако трябва нещо да се случи, то се случва в непосредствена близост до майката – претегляне, някакви изследвания“, разказа още Мтафова.

 


99
Още по темата: майкабебеакушерка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
1
 
! Отговори
Mama преди 7 години
Абе, хора, вие направо не сте наред. Аз раждах моя син в Тина Киркова. В стаята бяхме осем родилки. Я си представете осем родилки с осем ревящи бебета! Толкова ли сте се удавили в проблемите си, че не разсъждавате трезво? Когато бебетата са заедно, се гледат и наблюдават по-лесно (предвид условията в болниците). Повечето от ругаещите тук не плащат здравни осигуровки и само им се ще да получават нещо "от държавата". Ами, такива са условията! Слезте на земята или емигрирайте. Това е!
83
3
 
2
 
! Отговори
в чужбина преди 7 години
В чужбина на другия ден изписват , тука след два дена показват бебето на майката.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече малко се прекалява с това.Ако искат директо да позволяват на майките сами да си изродят бебетата.
81
0
 
3
 
! Отговори
Mариана преди 7 години
бебетата в Дупница отдавна са при майките си и това е практика от 2003 година майката е спокойна и доволна от това .Наказанието за тая гавра с невинното бебе е малка психопати нямат работа в родиноото
80
0
 
6
 
! Отговори
G преди 7 години
След раждането си бебетата абсолютно трябва да са до майките си. Всички измервания и претегляния стават непосредствено до майката. Ако майката има нужда от помощ с храненето - то също става до нея и при нея.
79
4
 
2
 
! Отговори
ани преди 7 години
По-грозно от т.нар "нормално" раждане няма. Мъжете не трябва да присъстват, защото стресът ще доведе до детеродна неспособност за дълго.
78
3
 
1
 
! Отговори
Ани преди 7 години
По-грозно от т.нар. "нормално" раждане няма. Мъжете не трябва да присъстват, но трабва да се контролира ситуацията.
77
0
 
4
 
! Отговори
Галина преди 7 години
До ПетяНа Запад не се отделя детето от майката, казвам го от личен опит. За преглед - педиатърът идваше в стаята, където бяхме с бебето!
76
1
 
8
 
! Отговори
Мама Надя преди 7 години
Това с отделянето на бебетата от майките е практика от времената на социализма. Явно в България те все още не са отминали в болниците, то и мебелите и оборудването са от тогава, най-вече в по-провинциалните държавни болници. Родих и двете си деца в чужбина и те не бяха отделени от мен за миг.При изследвания съм ходила с бебетата, иначе сигурно щеше да чакат таткото, но не биха позволили да изпуснеш детето си от поглед. И не биха хранили детето ти с адаптирано мляко, ако кърмиш. Така трябва да е!
75
0
 
2
 
! Отговори
Петя преди 7 години
Раждах 2009 т Св. София (Тина Киркова). Моето детенце беше взето за 12 часа, докато се възстановя и от там нататък я взимаха за 2 часа на ден да се прегледа. Всички мами едновремено давахме децата и после ди ги взимахме. Не съм почуствала натоварване от този факт.
74
0
 
4
 
! Отговори
Гергана преди 7 години
Не! Невинаги най-доброто решение е детето да е при майката след раждането. Причините за това могат да бъдат хиляди. Най-добре знаят педиатрите. В моя случай детето ми изглеждаше чудесно в минутите след раждането. В последствие се оказа, че е роден с вирусна инфекция, последва лечение и т.н. Питам се, ако това дете беше при мен в стаята и следващият му преглед беше едва 8 часа по-късно на визитация, какво щеше да се случи? Трябва да бъдат регламентирани условията на труд
73
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Родих в Испания със секцио. Бебето го оправиха още докато бях на операционната, след това ми го показаха и го изнесоха на баща му, който чакаше пред залата. Не е отделяно и за секунда от познат човек. Във всички болници в България трябва да се наложи тази практика. Никой не знае по-добре от родителите, какво е нужно за детето им.
72
0
 
5
 
! Отговори
Мария преди 7 години
И двете си деца родих в Пловдив и веднага след като ме преместиха в стаята ми ги донесоха.
71
1
 
6
 
! Отговори
sneja преди 7 години
Две деца съм родила и двете са били от самото раждане при нен.Според мен и бебето и майката са по спокойни когато са заедно.Секциото естествено предполага бебето да се даде на майката по късно. Дже акушерки,дори и само осем яаса работили трудно биха обгрижили добре около десет бебенца. В света всяко новородено е при майка си,ако си платиш получаваш акушерка за помощ.Да станеш майка боли,но и за да останеш такава боли,от зачеването майката е наясно че започват трудни мигове за нея.
70
0
 
10
 
! Отговори
мери преди 7 години
Бебето трябва да е при майката след раждането.Аз родих нормално и трите си деца в Германия,там ти дават детето веднага,освен ако не се налага да е под наблюдение. Сестрите непрекъснато помагат,обгрижват те.След изписването родилката я посещава акушерка у дома,тя следи състоянието на бебето и нейното.
69
0
 
15
 
! Отговори
ВХ преди 7 години
Във Франция, секцио или не автоматично ти го дават. 95% от болниците (частни или държавни) в стаята има всичко необходимо за грижите за бебето и майката. Акушерките се занимават почти само с гинекологични грижи (минават 1-2/ден), а отделно има "детегледачки". Можеш да ги повикаш 20 пъти през нощта, никога не направят забележка, защото това им е работата. Ако майката помоли, могат да вземат бебето за няколко часа в дежурната стая. А въпросната акушерка защо е била сама? А шефовете къде са?
68
4
 
7
 
! Отговори
Ети преди 7 години
Първо искам да благодаря на Шейново и Втора градска заради които имам две прекрасни деца и при двете имаше проблем. НЕ СЪМ ПЛАТИЛА ЕДНА СТОТИНКА. Първото не беше при мен, водеха ги на 2часа ... така можех да се възстановя и като млада майка казано , честно не всичко ми беше ясно. Второто беше при мен но вече имах опит и не беше проблем за мен /майката до мен с първо дете и беше трудно, добре , че и давах съвети какво да прави/. Аз мисля, че по добре всеки да реши как се чувства......
67
0
 
3
 
! Отговори
Анелия преди 7 години
До Анонимен"Бе" то и по-*** коментар от този трудно можеше да направиш!
66
6
 
8
 
! Отговори
joana.dimitrova.33 преди 7 години
Попринцип акушерките питат дали искаш детето да е при теб.В болницата , в която аз родих ми обясниха ,че има възможност да оставя детето при тях , но ми препоръчаха да си остане при мен, тъй като е много важно за детето да е при майка си . Не мисля ,че някъде биха забранили на майката да си вземе детето, освен ако няма усложнения с майкатата или детето.За мен тази подписка е безмислена.
65
2
 
13
 
! Отговори
nina преди 7 години
Родих преди 2 години в Дания, със секцио поради спешност.Бебето беше с мен от момента,в които излязохме от операционната.Не съм имала проблем да се грижа за дъщеричката ми още от първия ден с помощта на мъжа ми,който беше с нас.Смятам,че бебето трябва да бъде до майката.