КТБ е била пощенска кутия за кредити

Йордан Цонев: Прикриване е имало, но не от ДПС!
13 май 2015 09:37,
18
КТБ е била пощенска кутия за кредити
Снимка: Reuters, архив

Цветан Василев е създал и управлявал Корпоративна търговска банка (КТБ) като финансова пирамида, заяви в ефира на "Нова телевизия" депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е и член на временната анкетна комисия в парламента, която анализира ситуацията около банката.

Цонев посочи, че от 5,2 млрд. лева кредити 3,2 млрд. лева са на свързани със собственика Василев фирми. Те са прехвърляли една на друга взетите средства, но срещу тях или няма обезпечение (86% от случаите), или са с фиктивно обезпечение – например срещу бъдещи вземания. Става дума за 117 фирми – бушони, поясни още депутатът.

Според анализи на парламентарната комисия, направени на базата на доклади от прокуратурата, и капиталът на банката е бил увеличаван със средствата на вложителите. Цонев посочи като пример взет кредит от ТЦ – ИМЕ на стойност 500 млн. лева, при положение, че оборотът на това предприятие е 200 хил. лева. С парите от кредита Василев е увеличил капитала на КТБ. "Представяте ли си за каква пощенска кутия става въпрос", попита реторично депутатът.

"Имало е прикриване, но то не е било от ДПС”, категоричен беше зам.-председателят на движението на въпросa кой е допуснал да се случат тези практики. Според него информация е трябвало да имат одиторите на КТБ и банковият надзор.

"Със сигурност двамата подпредседатели на направление "Банков надзор" не са си свършили работата", каза още Цонев и допълни, че за отговорността на управителя Иван Искров е по-сложно да се говори, защото подуправителите са независими в дейността си.

Цонев посочи още, че депутатът от ДПС Делян Пеевски няма отношение към КТБ, въпреки нагласите в обществото. Пеевски е върнал кредитите си към банката, не е участвал в управлението ѝ, нито е бил акционер в КТБ, смята депутатът.

ДПС ще внесе законодателно предложение за падането на банковата тайна за депозантите, които са променили договорите си и са ги превърнали от преференциални в обикновени депозити. Цонев посочи още, че движението продължава да настоява за падането на банковата тайна за магистрати и политици, които са имали влогове в КТБ.

Цонев посочи, че до 30 септември 2014 година не е била направена нито една сделка с прихващане или цесия. Между 30 септември и 6 октомври са направени цесии, прихващания или промяна на договори за депозити на стойност над 1 млрд. лева.

Предстои парламентарната комисия да изготви доклад за казуса КТБ и в него да бъдат описани всички схеми на управлението на банката.

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо ново под слънцето, че КТБ е действала като пирамида е ясно да всични ни. Да казват кога ще екстрадират Мустака и ще го изправят пред съда.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КТБ е била всичко - и пирамида, и трапец за политици, и кръг за приятели.
10
0
 
3
 
! Отговори
99499 преди 8 години
На Цочев не съм фен,ама човекът не е далече от истината: КТБ беше и си е същинска пирамида, а Цветанов трябва да бъде подведен под отговорност
9
1
 
4
 
! Отговори
V преди 8 години
Наистина ли бре Цонев? Ти не беше ли в комисията по финансов надзор в парламента при Ореха? И ни чухте и не разбрахте нищо ли????? Аре бе Цонев да беше питал Пеевски ,та той беше сянка на Василев,нали? А Пеевски не седи ли плътно до Местан в парламента? Като си отговориш на тези въпроси ,знай неструваш ,нали?
8
0
 
6
 
! Отговори
ДАНЧО ДАНЧЕВ преди 8 години
НЯКОЙ ДА Е ЧУВАЛ ЗА СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИЯ ДАНЧО ДАНЧЕВ ?(не става дума за Данчо Пръча)ТА ТОЗИ ДАНЧО Е БИЛ НАЗНАЧЕН ЗА ШЕФ на ЗАД "ВИКТОРИЯ" КАТО Е ИЗТЕГЛИЛ НАД 111 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ КТБЦВЕТАНЧО МУ ГИ Е ДАЛ НА ДРАГО СЪРЦЕ ЗАЩОТО САМИЯ ТОЙ ( Цветан Василев ) Е ШЕФ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ на ЗАД "ВИКТОРИЯ". НА ТЪРЖЕСТВАТА СВЪРЗАНИ С ТАЗИ ФИРМА, ПРИСЪСТВА И СЕГАШНИЯ МИНИСТЪР ГОРАНОВЕМЕЛ ЕТЕМ и ПЕЕВСКИ КАТО МИНИСТЪР И ЗАМ. МИНИСТЪР ТОГАВА СА ДАЛИ НА 'ВИКТОРИЯ" ОКОЛО 25 ДОГОВОРА С ДЪРЖ. ФИРМИ
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМЕНАТА, ИМЕНАТА, ИМЕНАТАааааа ... ВАШ'ТА М...
6
0
 
12
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Повръща ми се когато "човек" като Данчо Ментата раздава квалификации или морал!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1990 година имахме самочуствие ,въпреки че е било фалшиво.Сега ме е срам ,че живея в тази Държава!
4
1
 
11
 
! Отговори
7 преди 8 години
КТБ била пирамида а сега е дойна крава за някои.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма ли кой да затвори устата на Данчо Ментата - солташака на Пеевски?
2
0
 
19
 
! Отговори
жорж преди 8 години
Финансова пирамида но това не пречи на кума ти да има ПРЕФЕРЕНЦИАЛЕН депозит.
1
0
 
25
 
! Отговори
софия преди 8 години
А какво стана с Христо Бисеров??????

Спонсорирани публикации