Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете

Управляващи и опозиция обещават да не плащат за коментари
Обновена: 13 май 2015 07:46 | 13 май 2015 07:45,
96
Ще сразят ли "армията"? Политици срещу троловете
Снимка: архив, Reuters

Месеци преди местните избори предизборните обещания започнаха. Управляващи и опозиция се отказват от услугите на платените коментатори в интернет с подпис. От Реформаторския блок влизат в битка с подмяната на общественото мнение чрез платени коментари, пише Нова телевизия.

Всички знаят за троловете, но от услугите им на първо място трябва да се откажат основните им работодатели - политиците. Затова партиите решиха да си стиснат ръцете. В споразумение, с което обещават повече да нямат трудови взаимоотношения с армията от коментатори и да не подменят общественото мнение. Споразумението на Реформаторския блок ще подпишат почти всички, макар и някои с неохота.

Троловете нямат имена, нямат лица, нямат и мнение. Работят, за да лансират мнението на някой друг. За да възхваляват или клеветят. Зависи за какво им плащат. Техните най-щедри клиенти са политиците, но не само.

"Армията" от около 2000 души се активизира най-силно по време на избори. Пишат с различни фалшиви имена, но обикновено едно и също и законът не може да ги спре, защото всеки опит за промяна на законодателството може да бъде употребен за ограничаване на свободата на словото.

Предложенията на IT специалистите и онлайн медиите е филтър на коментарите. Подобно на принципа, по който електронната ни поща отсява така наречения спам. Друго предложение е затягане на контрола при регистрация във форумите, така че да излизаме от анонимност, ако искаме да пишем в интернет. Не на последно място е саморегулацията.

От БСП определиха като тролове и част от експертите и анализаторите, които гостуват в телевизиите и поискаха да заклеймят и тях.

Подписи ще има следващата седмица, ако някой не се откаже.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До млад червен бунак БУНАК БУНАК ЩЕ СИ ОСТАНЕШ---НЕ ГЛЕДАЙ В ПАНИЦАТА НА РУСНАКА---ТАМ ПОНЕ ИМА БОРШ А В ТВОИТА.----ЗЛОБА
5
0
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ПАРТИЙТЕ СИ СТИСНА ХА РЬЦЕТЕ----АМИ ТО НЯМА РАЗЛИЧНИ ПО ИДЕИ ПАРТИИ ВСИЧКИ СА ЗА КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПИЕ И ЯДЕ НА БЕЗПЛАТНАТА ЗА ТЯХ НО СКЬПО ПЛАТЕНА НАРОДНА ТРАПЕЗА----НЯКОЯ ПАРТИЯ ДА СЕ Е ОТКАЗАЛА ОТ СУБСИДИИ--НЕ ДА Е ПОИСКАЛА НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ--НЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ НАПРЕДЬК---НЕ -----ОСТАВКА НА ВСИЧКИ ПАРТИИ УПРАВЛЯВАЛИ Б--ЯОТ 1989 ДО СЕГА ОСТАВКА
4
18
 
10
 
! Отговори
млад червен бунак преди 8 години
Другари, ние ще хвалим джудженцето за някоя друга капейка, нали?
3
2
 
18
 
! Отговори
другарки и другари преди 8 години
"филтър на коментарите" ? Да живее "свободата" на словото в БГ ! - или ще пишете доволни и щастливи ,или ви триеме- никакви критики и недоволства . Абе другари , много на комунизЪма прилича тая работа!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ау... Ще изчезнат СТРАНДЖАТА и оня другия, който се представя като "политилог", "социолог", "пенсионер-прокурор" и пр. тъпизми. И кой сега ще възхвалява ГЕРБ?
1
0
 
14
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
:)) Егати статията ! На мен никой не ми плаща. Чесна пионерска.....