15 000 заявления за BG гражданство "висят"

Липсват нужните документи, с които да го докажат
14 май 2015 09:32,
16
15 000 заявления за BG гражданство "висят"
Снимка: Reuters, архив

Над 15 000 заявленията за българско гражданство по произход "висят", защото им липсват нужните документи. Данните изнесе зам.-правосъдният министър Петко Петков.

"Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които към удостоверението за български произход няма официални документи, които да го потвърждават", обясни той пред Нова тв.

Преобладаващата част от тях - над 10 000 - са хора, които живеят в Македония: "Част  от тях са от Албания, Косово, Сърбия, Украйна и Молдова".

Зам.-министърът припомни и че Върховна административна прокуратура е извършила проверка в Държавната агенция за българите в чужбина. При нея е установено, че голяма част от издадените удостоверения за български произход от агенцията са издадени без да съществуват никакви доказателства за произхода на лицата.

"Няма държава, в която може да бъде установен произход, без наличието на официални документи, въз основа на нотариално заверена декларация за произход", подчерта Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Декларация + изпити по български и история на България е достатъчно. Сърбите след 08.01.1945-та са изгорили всички документи на българите (освен че са избили 130 000 /интелигенцията в Македония/). Има хора, потомци на войници от армията ни през ВСВ, които няма как да докажат, че са такива след като сърбите са изгорили документите. Е това ако не са българи?!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво има да доказват ако са от Болград, Тараклия, Измаил или Крим - прибирай ги тука да не изчезнеме!
8
0
 
2
 
! Отговори
+/- преди 9 години
В нашата страна е трудно да докажеш,че си жив или мъртъв,ако не е обявено пък какво си говорим за друго...
7
1
 
15
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Ми като им липсват документи се дават откази, ако не се изпратят документите до 2 седмици примерно или до месец. Какво толкова има да висят? Да дойда аз да работя вместо вас ли?
6
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Тази агенция трябва да е под непрекъснат контрол от службите. Без съмнение тези над 10 000 са получили българско гражданство срещ заплащане, т.е. там е яка корупция. Кой знае колко и от ИДИЛ са станали българи, a за албанци да не говорим!
5
4
 
4
 
! Отговори
odessa преди 9 години
pasporti, samo na besarabskite bylgari.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще чакат! Ние как чакаме албанския асвал който талпата договори преди време!
3
4
 
15
 
! Отговори
Комаров преди 9 години
Многократно съм повтарял, че даването на паспорти е много погрешна политика. По-голямата част от получилите български паспорти заминават веднага с тях в други страни. Гражданите от други страни от доказан български произход трябва да получават право без много формалности и по съкратена процедура да живеят и работят в България, и само след трайно установяване в България /след примерно 5-10 години/ да получават паспорти.
2
0
 
21
 
! Отговори
??? преди 9 години
Ако са от БЮРМ да ги препратят в албанското посолство , неблагодарна *** , само се сещат че има БГ и , че дядо им е БЪЛГАРИН ,когато искат да обиколят европа безвизово , КАКВО НАПРАВИ ТЯХНАТА ПРОДАЖНА ШАЙКА ЗА БГ ,
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10.000 заявления на хора от Македония се разглеждат и междувременно сме дали статут на 7000 сирийци и 500 иракчани само за 2 месеца? Уот да Фак??????