Близо 3000 деца – жертви на насилие у нас годишно

Само в една трета от случаите обаче има адекватна намеса
8
Близо 3000 деца – жертви на насилие у нас годишно
Снимка: flickr

Близо 3 хиляди деца стават жертва на насилие у нас всяка година, по данни на Националната мрежа за децата. Само за хиляда от тези случаи обаче има адекватна намеса с цел закрила.

В същото време, по данни на Европейския съюз, близо 1 милион български жени са пострадали от форма на насилие.

Според неправителствени организации механизмът, по който институциите в България работят при случаи на насилие над деца, не действа ефективно.

Представители на фондация "П.У.Л.С.", на сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола" и на Национална мрежа за децата настояха България да подпише Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Чрез ратификацията страната ни ще бъде задължена да създаде работещ механизъм за бърза защита на жертви на насилие, постоянно да обучава институциите, включени в механизма как да реагират, както и да изгради достатъчно и добре оборудвани кризисни центрове.

Координационен механизъм, в който са включени представители на различни държавни институции и сега съществува в България, като той е задължен да се свика до 24 часа след подаване на сигнал за насилие над дете или дете в риск от насилие. Институциите обаче реагират бавно, според организациите.

В един от последните случаи - дете и неговата майка, върху които е оказано насилие от баща, бивш военен служител, са били необходими пет дни, за да се задейства механизмът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: жертви на насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Я стига с тези глупости бе!? Имало насилие над жените? Ами ще има разбира се, как няма да има? Женските безобразия край нямат! И те се слагат наравно с мъжете? Щели да командват? Хайде де? От де на къде? Къде се намират те бе? Щом се правят на мъже, каквито не са, мъжете ще ги съдират от бой, за да си знаят мястото. Където свършва буквата на закона, започва мъжкото правосъдие. Боят е най-ефективното лекарство срещу опасната зараза наречена феминизъм, а те да си лаят. Равни с мъжете ама друг път.
4
1
 
0
 
! Отговори
v преди 8 години
Бивш военен...ако се направи една статистика за насилието в семействата на военни, ченгета и т.н., цифрата ще е 90%. Нещо лошо ги свикват да удрят и налагат и да се мислят за голямата работа. Комплексирани хора.Като цяло българския мъж е по-склонен да налага волята си с шамари и малтретиране.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интерсно, под тази статия няма коментари... Трябва да не е интерсно много това за което става дума или просто е измислица от журналистите. Така ще да е. Иначе нямше как да толкова тихичко.
2
2
 
1
 
! Отговори
гоше преди 8 години
От опит казвам- всяка намеса на полиция в семейни отношения води до последващи проблеми за полицаите.
1
2
 
8
 
! Отговори
не само преди 8 години
Със сигурност са много повече, и за съжаление не са само от др етноси. Българинът масово е *** и агресивен...но щом му се позволява, ще малтретира :(((

Спонсорирани публикации