Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?

Големите търговски вериги изядоха хляба на продавачите на пазара
Обновена: 18 май 2015 15:09 | 18 май 2015 15:07,
85
Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?
Снимки: Dnes.bg

На фокус – малкият и среден бизнес у нас. В поредица от материали Dnes.bg ще се опита да разнищи проблемите на дребните предприемачи в България – проблемите, пред които са изправени, и решенията, които те откриват, за да съществуват.

Да имаш малък бизнес и да се бориш за него е битка за оцеляване. Зависиш от всичко и от всички. И най-малкото нещо може да те извади от строя за дълго, понякога и завинаги. Тази горчива истина са изпитали на гърба си хиляди българи през последните десетилетия.

Пазарът в столичния квартал "Надежда" е тъжният символ на това. До преди десетина години пълен с търговци и продукция, днес - десетки ръждясали и празни сергии. И само три, зад които стоят продавачи.

"Пазаруват хората, не са спрели да пазаруват. Но не пазаруват на нашия пазар". Това е обяснението за мрачната картина на Надка. Тя е една от жените зад самотните сергии на пазара. Тук е от повече от десет години. Иначе цял живот е зад щанда - на пазара откакто дошла демокрацията, а преди това - в "Плод и зеленчук"-а.

"Големите вериги ни изядоха хляба", споделя Надка един от основните проблеми на продавачите на плодове и зеленчуци. Разказва, че в околността на пазара има поне пет хипермаркета. Хората предпочитат да отидат там и да си купят всичко, от което имат нужда, вместо да обикалят от магазин на магазин.

Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?

Другият проблем на пазара се оказва метрото. "Хубаво е, чисто е, много е удобно, спор няма. Но откакто го пуснаха, хора престанаха да минават оттук", споделя мъката си жената. Заради подземната железница спрял и рейсът 150, който имал спирка точно на пазара. "Знаеш ли колко хора си изкарваха хляба тука? А сега сме останали три семейства", кахъри се Надка.

Разказва и че да си търговец днес по принцип не е лесно. "Едно време, преди 10-ти, си беше друго. Не беше твое, но беше спокойно. Докарват ти стоката, не тичаш ти да се грижиш. Сега трябва сам да си осигуриш  всичко",  обясни Надка.

Но не е сама, помагат й дъщеря й и синът й. Разтоварват продукцията, прибират я. Бизнесът й е семеен, фирмата им е от 20 години.

Сега често работи и на загуба. +Ето, докарала съм 10 кила ягоди, продала съм две - три кофички", дава пример жената. Да, признава, че е скъпо, но го обяснява с лошото качество на българската продукция и нуждата да се взима стока от чужбина.

"Всичко е отвън . Има наша, българска ягода, но хем е скъпа, хем горчива и кисела, не става. То да те е срам да я продаваш", споделя жената.

Коментира малко и политиката. Признава, че ходи да гласува, но не вярва много на политиците. "Всеки гледа да се добере до властта, но нищо не прави за хората", споделя мъката си жена. Не я топлят и обещанията за вдигане на пенсията. Нейната е 187 лева.

И заради това стои на пазара. Помага си с нещо, въпреки че е трудно. "Но да плача ли? Бориш се. Вместо да стоиш вкъщи и да се въртиш в един омагьосан кръг. А тука си между хората", разказва жената. "И с тоя приказка, с оня приказка, мине ти денят"…

Иска ли да каже нещо на някой, от когото зависи да й се подобри животът? Да – да пуснат автобус 150 отново през пазара!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
12
 
24
 
! Отговори
Пепа преди 8 години
"Едно време, преди 10-ти, си беше друго. Не беше твое, но беше спокойно. Докарват ти стоката, не тичаш ти да се грижиш. Сега трябва сам да си осигуриш всичко"Ей от такива носталгици, свикнали само на държавна работа, без да им пука ни за качество, ни за нищо (каквото докарат, това продаваме), пък тя заплатката си върви не можем да се откъснем от соц мисленето вече 25 години. Ами как да станем като западняците, като манталитета ни е соц? И сега им е кофти, нали всичко сами трябва да правят
37
7
 
12
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
До избирател-безпартиенИзглежда прекалено много хора се хранят по веригата /разни прекупвачи/ докато стигне продукцията до крайният потребител! Само погледни жената от снимката - не ми се вижда да е енергична и лъчезарна, а тромава, намусена, т.с вечното мрънкало /последната във веригата// Вероятно има за какво да е недоволна, но като клиент това не ме касае разбира се! пп. проблем е мързелът и невежеството придружено с психика на далавераджията /за бърза печалба/
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ya pitayte togava RIOKOZ zasto zadiljavat rabotnizi za zdravni knijki i prochie sled kato hilyadi klienti hodyat do toaletna bez da si mia ruzete ipipat stokata a kvo se kajete za tova
35
1
 
12
 
! Отговори
ca$h and berry преди 8 години
Те и бананите се берат "зелени" , узряват чак по трюмове на кораби или на пазара увити във вестник .....
34
1
 
36
 
! Отговори
гьжтнь преди 8 години
Аз съм дребен производител и продавам стоката си на пазара. Всеки си избира каквото иска и никога не съм давал лоша стока между другата, тъй като не се налага. Ако има някакъв дефект просто отделям на по-ниска цена и пак се продава. Дори 10кг. на ден да намалиш това са 2-5лв. Не си струва да лъжеш хората и да ги губиш като клиенти. С доматите обаче, е неприятно като се случи някой да ги стиска по няколко пъти и после да ги остави, тъй като веднъж смачкани, до вечерта ще се развалят.
33
1
 
19
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Големия проблем е в алчноста на нашите уж наречени търговци . В надежда беше най скъпия пазар в София и нямам обяснение за това. Така , че всички алчни търговци да фалират и ще се радваме . Иначе казано простотията няма край .
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за другите градове, но на пазарите Чаталджа и Колхозен почти никога не ти дават сам да си избираш плодове и зеленцуци и винаги те цакат 50% хубави и 50% кофти.Да им умира бизнеса тогава :)
31
12
 
12
 
! Отговори
Ще умра от смях :) преди 8 години
Всички много разбирате от бизнес, ама съм сигурен, че не сте продали и една найлонова торбичка през живота си. Искате високо качество и перфектно обслужване, но и ... ниски цени :) Няма такъв филм, мили деца ! Доброто качество и специалното отношение СЕ ПЛАЩАТ !Който иска ниска цена не трябва да мрънка, че получава и ниско качество. Разберете го и ще живеете по-щастливо :)
30
4
 
29
 
! Отговори
Владиков преди 8 години
Истинската причина хората да не пазаруват от сергии е, че лъжат и с токата и с кантара и с цените и с произхода на стоката. Не ти дават избор , а ти пробутват в черни торбички *** скрити зад големите купчини лъжлива стока. Ги е ба ментереджиите. Цял живот са на сергия и са научили само как да прецакат клиента.Отдавна пазарувам само от супермаркетите и никога не бих стъпил пък на пазара.
29
5
 
7
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
На пазара би било да намеря прясна и звежа продукция, директно от производителите, а не застояла стока каквато е в супермаркета! Ще е нормално ако цените на пазара са по викоги от тези в големите вериги, но трябва да се обърне внимание на качеството / продаваноти и обслужването/!
28
6
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne sa za sajalenie tezi prekupvachi. na nashia pazar,kogato doidat za parvi pat-idvat s razdrankani koli,a sled 2-3g.s mikrobusi,a niakoi si kupiha i apartamenti ot tova che ne otchitat realnia si dohod. nito edin targovec ne dava kasov bon,i nikoi ne gi sankcionira. i tova s blagosloviata na NAP.
27
1
 
24
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
"Големите вериги ни изядоха хляба"-----И да, и не! малкият и средният бизнес /квартални магазинчета, квартален пазар/ работят на друг принцип от големите вериги! Кварталният магазин трябва да обърне повече внимание на обслужването / отношението познанството с клиентите и прясната храна/ ! Този рев, че големите вериги са виновни е резултат от невежество на някой търгаш! Съжалявам! Иначе големият проблем в БГ, е че парите губят покупателната си способност - потреблението се свива
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе незнам, но специално плодове и зеленчуци не купуввам от големите маркети, прясно месо също, просто там тези стоки са под всякаква критика
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много тъжно, но това е животът. Може би пазарите няма да изчезнат, само поколенията търговци ще се сменят. Тази година коментирахме с майка ми, че и на двете ни прави впечатление колко млади хора продават мартеници, а по принцип това е "запазен" бизнес на бабите.
24
6
 
36
 
! Отговори
s преди 8 години
Абе не знам каква е стоката тук и там, обаче в Кауфланд например оглеждам стоката от всички страни, пипам я и я правя каквото си искам и ако ми хареса я купувам без някой да ми пръхти насреща.Ако пък не ми хареса, просто я оставям и продължавам без някой да подвиква подире ми, колко не съм прав, че не я харесвам, например. А пък най мразя на сергията някой селски хитрец да ми играе на "тука има-тука нема" или да ми прави фокуси и да пробутва скапани чушки и домати от ръкавите си.
23
8
 
13
 
! Отговори
За Пазара! преди 8 години
Във веригите продават предимно ***! Аз гледам да пазарувам от пазара.
22
2
 
19
 
! Отговори
Messi преди 8 години
Като чета част от коментарите още малко ще изкарате жената,че е производител!!!По пазарите са основно прекупвачи,а като дойде някой производител и реши да продава на нормална цена и става ужас - веднага го налазват местните "хиени".
21
2
 
21
 
! Отговори
един брой НЕгласувал преди 8 години
"Иначе цял живот е зад щанда - на пазара откакто дошла демокрацията..."Демокрацията не идвала в България, тук няма демокрация, а има див капитализъм!
20
0
 
11
 
! Отговори
Кроки преди 8 години
Масово лъжат по пазарчетата, иначе на Красно село е страшен пазарът и стоките са по-добри отколкото в големите вериги.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За всеки влак си има пътници.Скоро едно Мазерате спряло до пазара се товареше с марули и чесън.Не губете надежда,вие от Надежда

Спонсорирани публикации