Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?

Големите търговски вериги изядоха хляба на продавачите на пазара
Обновена: 18 май 2015 15:09 | 18 май 2015 15:07,
85
Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?
Снимки: Dnes.bg

На фокус – малкият и среден бизнес у нас. В поредица от материали Dnes.bg ще се опита да разнищи проблемите на дребните предприемачи в България – проблемите, пред които са изправени, и решенията, които те откриват, за да съществуват.

Да имаш малък бизнес и да се бориш за него е битка за оцеляване. Зависиш от всичко и от всички. И най-малкото нещо може да те извади от строя за дълго, понякога и завинаги. Тази горчива истина са изпитали на гърба си хиляди българи през последните десетилетия.

Пазарът в столичния квартал "Надежда" е тъжният символ на това. До преди десетина години пълен с търговци и продукция, днес - десетки ръждясали и празни сергии. И само три, зад които стоят продавачи.

"Пазаруват хората, не са спрели да пазаруват. Но не пазаруват на нашия пазар". Това е обяснението за мрачната картина на Надка. Тя е една от жените зад самотните сергии на пазара. Тук е от повече от десет години. Иначе цял живот е зад щанда - на пазара откакто дошла демокрацията, а преди това - в "Плод и зеленчук"-а.

"Големите вериги ни изядоха хляба", споделя Надка един от основните проблеми на продавачите на плодове и зеленчуци. Разказва, че в околността на пазара има поне пет хипермаркета. Хората предпочитат да отидат там и да си купят всичко, от което имат нужда, вместо да обикалят от магазин на магазин.

Една жена зад щанда: Сървайвър е! Но да плача ли?

Другият проблем на пазара се оказва метрото. "Хубаво е, чисто е, много е удобно, спор няма. Но откакто го пуснаха, хора престанаха да минават оттук", споделя мъката си жената. Заради подземната железница спрял и рейсът 150, който имал спирка точно на пазара. "Знаеш ли колко хора си изкарваха хляба тука? А сега сме останали три семейства", кахъри се Надка.

Разказва и че да си търговец днес по принцип не е лесно. "Едно време, преди 10-ти, си беше друго. Не беше твое, но беше спокойно. Докарват ти стоката, не тичаш ти да се грижиш. Сега трябва сам да си осигуриш  всичко",  обясни Надка.

Но не е сама, помагат й дъщеря й и синът й. Разтоварват продукцията, прибират я. Бизнесът й е семеен, фирмата им е от 20 години.

Сега често работи и на загуба. +Ето, докарала съм 10 кила ягоди, продала съм две - три кофички", дава пример жената. Да, признава, че е скъпо, но го обяснява с лошото качество на българската продукция и нуждата да се взима стока от чужбина.

"Всичко е отвън . Има наша, българска ягода, но хем е скъпа, хем горчива и кисела, не става. То да те е срам да я продаваш", споделя жената.

Коментира малко и политиката. Признава, че ходи да гласува, но не вярва много на политиците. "Всеки гледа да се добере до властта, но нищо не прави за хората", споделя мъката си жена. Не я топлят и обещанията за вдигане на пенсията. Нейната е 187 лева.

И заради това стои на пазара. Помага си с нещо, въпреки че е трудно. "Но да плача ли? Бориш се. Вместо да стоиш вкъщи и да се въртиш в един омагьосан кръг. А тука си между хората", разказва жената. "И с тоя приказка, с оня приказка, мине ти денят"…

Иска ли да каже нещо на някой, от когото зависи да й се подобри животът? Да – да пуснат автобус 150 отново през пазара!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
senseipetz преди 8 години
Na zapad sergiiete se otli4awat ot supermarketite s towa i zatowa uspjawat, poneze tjahnata produkzia idwa ne ot zelencukowata borsa na koiato po4ti samo wniósni bokluci se prodawat, a ot proizwoditeli na instinski produkti, ne zelenite boze deto imat wkus na buze.. Da po skupi si ot supermarketa, no zatowa puk moze6 i da go pomiri6e6 4e e uzrjalo a ne zeleno kat trewa.. togawa njama i da ima konflikti koi izjal hljaba na kogo..
17
1
 
4
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Освен да си направиш "непуко",какво друго?
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пазарувам на пазара в Младост 1. С малки изключения винаги всичко сама си избирам, хората са любезни. А що се отнася за веригите... то само те да бяха. Я вижте колко нелегален внос на плодове и зеленчуци има в БГ.А хорицата, като женицата от снимката, трябва да ги уважаваме. Защото те работят въпреки държавата. А на критикарите ще кажа, това че сте излязли от село не ви дава право да гледате от високо на съселяните си. Не е възпитано.
15
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne mi e jal za tezi prekupvachi.vsichko na gotovo chakat. vzemat stokata ot edno miasto,zakarat go na pazata,vdignat mu cenata-i chakat balami.do koga shte gi hrantutim tezi , ne na prekupvachite, da na proizvoditelite.
14
4
 
40
 
! Отговори
да допълня :) преди 8 години
Тази жена е много учтива, често пазарувам от нея салати, лук и т.н. Не си спомням да ми е вадила нещо от друг чувал, а само точно това, което съм си избрал. Цените и са съвсем прилични, а стоката пресна, или много намалена.Дори това, че е дала интервюто безвъзмездно,без да е длъжна, и без да обижда никой - този факт говори сам по себе си.
13
0
 
15
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
А на пазара Красно село не дават да си избираш ябълките!!
12
4
 
12
 
! Отговори
prokurora преди 8 години
Който не скача, е червен. Нали искахте пазарна икономика, искахте да правите бизнес всичките и какво стана. И на пазара, и във веригите зеленчуците са скапани. На пазара е масова практика е евтини македонски зеленчуци да бъдат продавани за български, така че не ми пука.
11
6
 
19
 
! Отговори
Messi преди 8 години
В големите търговски вериги стоката не е по-добра,но наистина поне мога да си я избера!На пазара винаги поне един домат ти пробутват скапан!
10
7
 
3
 
! Отговори
Пазарна икономика .. преди 8 години
Е какъв 150 , като 83 минава оттам ?
9
7
 
12
 
! Отговори
. преди 8 години
Аз лично от големи вериги почти не пазарувам - само от пазара в Младост. Там има и плодове, и зеленчуци, и месни, и млечни продукти. Има и биомагазин. Пробутвали са ми гадни неща, но пак отивам там, защото мисля, че така малко помагам на хората.
8
16
 
18
 
! Отговори
9 преди 8 години
Как аз като ходя по пазарите ми дават да избирам, любезни са и всичко е ОК? Къде пазарувате вие, бе хора? Във Факултета ли? А плодовете и зеленчуците по веригите са невероятни *** и то събирани от цял свят. Където се появи нещо евтино и некачествено, те го купуват и го продават на бедни пазари като този в БГ-то. После изнасят парите от страната, а такива като теб се чудят защо не се получават нещата в България.
7
13
 
37
 
! Отговори
:) преди 8 години
Веднага се появиха коментатори, които се нахвърлиха върху жената. Откъде знаете, че ТЯ удря в кантара и пробутва лоша стока? Ревете срещу такива скапани от бачкане хорица, а когато Тиквата , Съсела или *** крадат милиарди от бюджета или загробват 3 поколения с кредити мълчите като бити .... ! Толкова сте жалки !
6
3
 
30
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Живея в държава в криза , в една от провинциите с най-нелюбезните жители и въпреки това като си идвам в БГ и се отчайвам от обслужването в барове , ресторанти, градски транспорт , администрация. Най ме учудват ЧАСТНИЦИТЕ -никакъв интерес да привлекат клиенти. Всички сърдити сякаш им дължиш нещо
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хората си пазаруват от пазарите, плодове, зеленчуци, но има разлика и в пазарите, има такива които са по скъпи от "големите вериги" и продавачите са много нелюбезни тарикати " не може да избираш, давам наред ... и ти слага развелени плодове ;) Аз си пазарувам от пазарите, от нормалните хора, виждам че продават добре ... добра стока, добра цена, добро отношение а за другите ... каквото повикало
4
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не купувам плодове и зеленчуци от пазара:- Не мога да си избирам стоката.- Лъжете на дребно - неясно изписани цени, няколко цени за една и съща стока, неверен кантар, и т.н.- Всяка маруля има отделна цена.- Не издавате касова бележка, кое колко тежи и колко струва.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което пише в самата статия е доста подвеждащо. Първо, относно десетките сергии, които били някога. Живея в Надежда от зората на демокрацията. Сергиите на пазара никога не са били повече от двадесетина. Второ - относно метрото. Метростанцията се намира съвсем близо - на около стотина метра.
2
8
 
59
 
! Отговори
да бе да преди 8 години
Не търговските вериги, а отношението към клиентите изяждат хляба ви. Как очаквате да пазаруеат от вас, като лъжете с кантарите, уважаеми продавачи зад щанда? Как очаквате да пазаруват от вас, след като не позволявате на клиента да си избере сам плодвете и зеленчуците. Как очаквате да купят нещо от вас, след като пробутвате наред с добрата стока и скапана? Да продължавам ли?
1
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продавайте хубава продукция, на която можете да докажете произхода, с какво е пръскана, къде е гледана, бъдете любезни и отзивчиви.... накарайте ни да пазаруваме при вас, но е по-лесно да се мрънка и обвинява някой друг

Спонсорирани публикации