Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!

Министърът и не очаква ентусиазъм от тях, нямали мотивация
Обновена: 19 май 2015 14:08 | 19 май 2015 11:54, Камелия Цветанова
193
Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!
Снимка: БТА

Според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин докато не се вдигне общото равнище на доходите, не може да се очаква ентусиазъм от всеки млад човек да почне работа.

Калфин изрази позицията по време на форум за младежката заетост, организиран от УНИЦЕФ.

Още по темата

Проблемът с мотивацията е много сериозен и решението по думите му минава през увеличаване на заплащането, тъй като същите тези младежи се съгласяват да работят тежка селскостопанска работа в чужбина.

Калфин информира, че преди предстоящия летен сезон от туристическия бранш са заявили много свободни места, но не успяват да намерят персонал, вероятно и заради заплащането.

"Проблемът с младежите, които нито работят, нито учат, нито са в някаква форма на квалификация има няколко измерения - изявен е както регионално, така и по отношение на етническите общности и по различно качество на образование", обобщи министър Калфин, цитиран от БТА.

Според изнесени днес данни около 24% от младежите в България до 29 години и около 22 на сто в групата между 15 и 24 години не се занимават с нищо.

Според Калфин усилията на държавата и социалните партньори са насочени в четири посоки - довършване на образованието, убеждаване на младежите да се регистрират в Бюрата по труда, професионална квалификация, както и създаване на трудов пазар там, където в момента не съществува.

Калфин припомни, че от тази година, съвместно с образователното министерство и с помощ от Германия, Швейцария, Австрия, започва осъществяването на проекти за т.нар дуално обучение.

Около 100 трудови медиатори, младежи, ще убеждават други млади хора да се регистрират в Бюрата по труда, каза Калфин.

Предстоящите промени в Кодекса на труда, които предвиждат възможност за еднодневни договори ще подпомогнат около 100 хиляди души, посочи Калфин. По думите му оживления на пазара на труда ще се постигне и с предстоящото до края на годината въвеждане на ваучери за услуги в дома, помощ за гледане на деца и други.

Очаква се да се създаде възможност и за земеделските производители да наемат безработни.

В момента министерството работи да се намери вариант още от тази година земеделските производители да бъдат насърчавани с публични средства да наемат безработни, съобщи министър Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освободете студентите от данъци и осигуровки до 400лв. както е в Германия до 450 евро
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплатите ниски, високи няма да коментира.Но специално за младите хора ... Живея в голям областен град и когато се случи да съм в отпуска, не мога да намеря къде едно кафе да изпия. Всичко е пълно, това не е от нямане.Не знам откъде, от мама, от тати, наркотици ли, но народът и по-точно младите хора имат пари.За какво им е да работят и да се развиват?
29
1
 
28
 
! Отговори
юрист преди 8 години
Неплащането на заплата трябва да се третира като престъпление - обсебване, измама или дори кражба. Дълг между физически или между юридически лица е деликт. Но, когано юридическо лице дължи/държи, обсебва и не дава на другимо неговото- изработена заплата на физическо лице е престъпление.Неплащането на заплата води до кредитно задлъжняване, мизерия и глад, а това са тежки и общественоопасни последици.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чакайте *** като Калфин да Ви оправят заплатите :)
27
1
 
15
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Е тия като теб са най-вредни. Печелят на гърба на капиталисти или самите те са капиталисти, но иначе са убедени социалисти. Хора с подобни комунистически убеждения, които преди години ни агитираха че от съветския комунизъм по-хубаво няма първи заминаха в САЩ след 89 година. Лично аз познавам 5 бивши партийни секретари чиито деца днес са вСАЩ, а трима от тези пет още преди 15 години отиоха да живеят във вражеската страна Америка. Сигурен съм, че и сега продължават да ратуват убедено за комунизъм.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Облекчете стартирането на собствен бизнес, много от тия млади хора биха се захванали с някакъв собствен дребен бизнес, ама бюрокрацията им убива целия мерак
25
1
 
24
 
! Отговори
истината преди 8 години
Собствениците на фирмите са си осигурили за тях минимум 50 % от печалбата като заплатаЗа държавата - данъци, такси, рекет 40 %А за тези, които им работят 10 %това се нарича в България БИЗНЕС
24
2
 
18
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Ми не съм соц ***, работя като мениджър в международна банка, имам и участие във фирма, та горе-долу знам как стоят нещата със заплатите- не че не могат да се вдигнат, просто не искат.
23
0
 
25
 
! Отговори
работник преди 8 години
Калфин,Проблема може да се реши много просто /но съм сигурен, че няма да го направите/.Спрете да рекетирате бизнеса ! Престанете да толерирате обръчите от фирми на пишман назначени бизнесмени !Така заплатите ще се вдигнат двойно и тройно.За доказателство посочвам факта, че над 30 милиарда влогове има в български банки и тройно в чужди. Все пари на политически рекетьори.А, иначе нямало пари за заплаи и инвестиции ?!
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** в началото на прехода искаха да са "бизнИзмИни".Добре.Фалираха, взеха им кой каквото имаше и се кротнаха.Сега искат да са на заплатка щото е по-лесно. Не се носи отговорност и за един некадърник по УбавУ нема от това.Накрая започнаха да припират и за по-високи заплати и ако може "партия" на печалбата на бизнеса. Делчо на печалбата ама на загубата............ аааааааа, той шефа да се оправя.*** селска, мор за вас!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иска тинейджъра 4 часа на морето само да бачка но да искА 500-800лв няма какНе, моя позната беше продавачка на Сл. Бряг миналата година, работи 2 месеца без нито един почивен ден, по 12 часа всеки ден, за 750 лева чисто на месец, осигуровки на минималната .Единствения бонус беше, че не е плащала за квартира.
20
3
 
24
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Не съм фен на др.Калфин но за заплатите е прав.Относно това че имало пазарна икономика, има но не и тук.Фирма с милиони печалба а дава мин. заплати.Относно това че берът ягоди и др.такива работи явно не го правят за без пари.Ако тези " смешни" пари дето ги взимат навън ги взимат тук младите ще работят.Това че ние сме гърбили за без пари незначи че и младите трябва да го правят.
19
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 8 години
Нашите пишман бизнесмени "работодатели" трябва да ги оградят с телена ограда като на турската граница и да започнат разпити от къде им е първия милион . Те са чиста проба перачи на крадени от държавата пари . Иначе всичко е ясно - няма държава , няма пазарен принцип , няма истински бизнес , няма да има и заплати. Прецакани са вече две поколения.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да стане др.с 500лв път обяд най евтиното градината на детето ток вода и мизерия иначе не съм безработен с вишо съм кел фаида европеец без образование има вашия стандарт господин мин. Тук ще тръгнеш да правиш нещо те те убиват още на първата крацка а после мързелували работа имало то на немеца кучето има по добър стандарт от работника у нас
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизборна шега :))
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Къде са тези образовани *** че не ги виждам беееееееее!!???
15
1
 
35
 
! Отговори
да попитам г-на преди 8 години
А какво да кажем ние, старите кучета, които работим от 30 години и повече и получаваме мизерните, български заплати!? Ние каква мотивация имаме!? А и с тези заплати сме събрали къщи и сме отгледали деца........, за да се превърнем на края в работещи бедни! За нас каква мотивация трябва да има според г-н министъра!?
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро позната , младо момиче, току що завършила висше, започна работа в Социални грижи с нетна заплата под 300 лева- около 280.Е, това нормално ли е, може ли млад човек да живее с тези пари, да създаде семейство?
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки ден чета новините от това блато *** и ми става драго на душата."Касиерка ужили 500 пловдивчани с карти за градския транспорт""Нов труп изникна в София!""Ретрограден Меркурий ражда недоразумения""Български производители: Задава се нов казус "КТБ", но в търговията""Пран сутиен води до "прани" гърди""Зловеща статистика: 300 деца от домове са починали"Както виждате от всякъде цари един оптимизъм. Обсъждат се едни дълбокомислени теми.Абе направо ..."прелест"
12
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като нямат мотивация да работят, ги хранят мама и татко. Жалват се взаимно по цял ден по кафенетата как няма хубава работа и накрая решават да хванат самолета за чужбина да берат ягоди за смешни пари.Нещата трябва да започнат още от средното образование. Да се научат младите на труд.

Спонсорирани публикации