Кали vs. Звезди от "Ахат": Чалгата в Античния театър?

"Прашки на такава сцена! Не съм съгласен", заяви рокпевецът
Обновена: 21 май 2015 14:10 | 21 май 2015 11:40,
117
Кали vs. Звезди от "Ахат": Чалгата в Античния театър?
Снимка: Нова тв

Кръшни танци, разголени тела и предизвикателни рими – комбинация, която отново предизвика скандал. Въпросът "за" или "против" попфолка се пренесе на сцената на Античния театър в Пловдив.

Полуголи изпълнителки и прашки на такава сцена, на която са се творили закони и където се е правило изкуство още преди 20 века, аз лично не съм съгласен да има. Това заяви рокпевецът Звезди пред Нова телевизия.

Изказването му дойде по повод скандала, който избухна, след като Община Пловдив отказа на музикалната компания "Пайнер" да проведе юбилейните си концерти на сцената на Античния театър. 

А причината за отказа била сцената - метална конструкция с дървени подпори и обшивка в много лошо състояние. Дървените пейки също били в окаяно състояние. За да няма инциденти всички мероприятия били отложени. А парите за наем върнати на "Пайнер".

Още по темата

"За мен лично това, което се случва, е просто недоглеждане на някой в общината", смята певецът от група "Ахат". 

На противоположното мнение обаче бе фолкпевицата Кали. Тя заяви, че "зад цялата тази история с ремонта и с опасността да се съберат твърде много хора на тази сцена стоят личните музикални предпочитания на кмета на Пловдив, който не харесва попфолк".

По думите й е дискриминация, когато на почитатели на определен стил музика се отнема възможността да я слушат.  "В Youtube 10-те най-слушани песни в България са попфолк. Нали знаете, че потребителят налага какво да се предлага на този пазар. Това е бизнес!", смята Кали. Според фолкпевицата децата се възпитават първо у дома, после в училище и чак накрая идва ролята на музиката.

"Рокмузиката е вид култура. Това другото за мен не е. Сцената на Античния театър е само за определена култура", заяви от своя страна Звезди.

В същото време Кали разкри, че компания "Пайнер" е искала концертът да се осъществи на централния площад, за да може почитателите да отидат и да чуят любимите си изпълнители безплатно. Но тъй като не е имало друга алтернатива от самата община са предложили концертът да се състои в Античния театър.

"Всички изпълнители се бяха подготвили с подходящи тоалети, за да не опорочават тази сцена. Музиката също бе подбрана", уточни фолкпевицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
11
 
5
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Да бе,щото Сайпръс Хил или Рамщайн нямат разголени мацки из клиповете им или в клубовете,които посещават,че дойдоха в бг-чалга клуб да видят нещо разголено
52
11
 
2
 
! Отговори
Край преди 8 години
Казах край. Не искам да живея като холандец, нито като германец. Добре си живея като българин. Казах край. Закривам дискусията.
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До крайАко искаш да живееш като германец, холандец или датчанин, не може да слушаш музика като в Пакистан. Има връзка м/у тези неща. Не ми говори за парадигми, когато с просто око се вижда къде е цивилизационния избор.
50
16
 
4
 
! Отговори
край преди 8 години
ДА ЖИВЕЕ ЧАЛГАТА. ДА ЖИВЕЕ ПОПФОЛКА във всички негови проявления. Нека пребъде във вековете и Зала 1 на НДК като стане като античния театър в нея нека пак се изпълнява БЪДЕЩИЯ ПОПФОЛК нека винаги по бъллгарската земя се раждат жени като Галена Кали, Преслава. Кзах и закривам дискусията. Елитните рокаджии да върват в Каварна да са къпат.
49
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Относно аргумента , че чужденците много се "кефели" на българската чалга - естествено, като нещо екзотично, което не се среща при тях ,пък и безплатната голота също допринася - за така оскъдно облечени танцьорки и певици обикновено в белите държави си плащаш :) Искам да знам колко от тях си купуват чалга албуми да си ги слушат като си тръгнат - знам обаче, че музиката на Мистерията на българските гласове е включена в световноизвестни парчета. Някой да не се обърка.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До свинаряАми и аз като посетя някаква егзотична дестинация, много "харесвам" местни диващини.
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До свинарячужденците които уж харесвали чалга -харесват повече чалгарките -всъщност ако изключим звука на телевизора -доста от клиповете стават за гледане за част от мъжката публика !
46
2
 
26
 
! Отговори
1chovek преди 8 години
Чалгата е срамно нещо.Освен това не е вярно, че тя се налага по чисто пазарен начин в България.В България първо кои хора имат много пари? Престъпниците, които не спират да крадат от народа вече 25 години, ето кои!Същите тези простаци и крадци налагат чалгата, защото обичат простащината - и плащат за нея, промотират я. Само вижте колко чалгаджийки се ожениха или преспаха с хора от криминалния контингент или забогатяли, меко казано съмнително!Така че чалгата не е пазарен феномен, а изкуствен.
45
3
 
17
 
! Отговори
смехурко преди 8 години
цитат:"Нали знаете, че потребителят налага какво да се предлага на този пазар. Това е бизнес!" - смята Кали. Мила Кали, ако зависеше от масовия потребител земята все още щеше да е плоска и Слънцето да се върти около нея. Аман като се запрехласват по слушаемост на модулираните им студийно гласове и гледаемост на разголените им ***... пфу...
44
0
 
3
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Никъде не съм споменавал,че чалгата има общо с българската култура,но както е тръгнало в скоро време българската култура ще е чалга
43
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Попфолка бил музика за народа -се изказа представителката на този жанр Кали ..(то само името и виж,както и разни Галени ,Малини ,Ягоди ,Сливи ...) -а аз бих казал ,че това е музика за простолюдието ,за селския труженик който като се върне вечер уморен ,да пие две ,три ракии и да хване жена си за *** ....по акомпанимента на такива всемирни хитове като "Упса -дупса " и подобни от този род!!
42
11
 
5
 
! Отговори
край преди 8 години
Някой робуват на парадигмата - запад /висока култура и цивилизация/ -изток /ниска култура/ Грешка. В момента пороците в по-голямата си част идват от запада - наркомании, педофилия, движения чайлдфри, кончита вурст, и пр. се носят на вълните на рока към България.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До свинаряТо в тази чалга песните звучат еднакво казвам го защото един път отидох с приятели на такова парти и ви се стори, че всичко звучи еднакво.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
свинаря какво общо има чалгата с българска култура. чалгата е 80% сръбска и гръдска музика изпяна на български език.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КрайТолкова велик че в електронните музикални магазини няма думата чалга а има думата метъл.
38
8
 
5
 
! Отговори
край преди 8 години
Свинарчето е много право - колкото рока има място в театъра толко и чалгата - а за мен и двете могат да се пускат там. Не е редно само в църка. Концерта на Пайнера на Александър Невски дето прави - грешка беше. Не е редно разголените лепотици да мятат гюбеци на на стълбите на църквата.
37
12
 
5
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
М/у другото,много чужди рок банди дошли в България,са се изказвали публично,че харесват бг чалга, те просто не са комплексирани като много бг хора,които си мислят,че като отричат чалгата,ще изглеждат по умни
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рок музиката е част от международната култура, която промени мисленето на огромна част от хората през втората половина на 20 век. Тя отразява обществените процеси и носи послания, понякога нелицеприятни, но такава е действителността. Поп-фолка е ориенталска музика като ритъм и хармония, би трябвало да е абсолютно чужда на българина, но може и да греша щом толкова млади ине толкова млади българи се припознават в тези ритми. А като послание е олицетворение на простащината -"парички", ..чки...
35
15
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Първата работа на чужденците дошли в България е дасе изкефят на Чалга. Поради що се срамите. Пайнера е велик бизнесмен. направи цяла индустрия. Вярно попфолка вече залязва отминава му времето. Обаче на рока не му се връща.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поздравления за вкуса на кмета. Ако е вярно това, което е казала.