Чуждици завладяват българския език

Това доказва, че речта ни е много жива, убеден е експерт от БАН
24 май 2015 13:32,
78
Чуждици завладяват българския език
Снимка: Reuters, архив

Чуждиците превземат езика ни, съобщава Нова телевизия. Според прогнозите на езиковедите все повече нови думи ще навлизат в речта ни.

Вицът за блондинката, която я накарали да кликне, а тя клекнала, остава далеч в 90-те години на миналия век. Защото дори и обичайният заподозрян хумористичен герой днес е запознат със значението на тази дума.

Вече казваме "сърфиране в нета” вместо ”търсене в глобалната мрежа”. "Чатове” вместо "разговори”. "Адване на френдове” вместо "сприятеляване”. Всичко това е един съвсем нов "eкспириънс” в комуникацията.

"Съвсем нормално е езикът да се развива и даже онова, което наблюдаваме в момента, доказва, че е много жив”, коментира проф. Владко Мурдаров от Институт за български език към БАН.

"Няма нищо опасно чуждите думи да влязат в езика. По-важно е, когато включа в речта си чужда дума аз да знам какво означава тя. От страна важното е да употребя чужда дума, така че вие да ме разберете”, подчерта той.

"Да кажеш „поствам” е много по-кратко, много по-ясно и по-лесно би се разбрало от другите хора, отколкото да кажеш "публикувам информация във Фейсбук”, което е много дълго и отнема време”, коментира момиче, което признава, че не се разделя със смартфона си. Не минава и ден без тя да използва чуждици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
хммм преди 9 години
това с адване на френд беше най-***. Някой тук да е чувал нещо от рода на ,,като се пребера ще те адна френд,, или довечера мисля да ,,адна малко френдове,, Съвсем да не говорим че ,,чатове,, съвсем не е изместило ,,разговори,, двете неща са съвсем различни
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Думата " френдове ",смешно е, защото думата не се използва точно , нито на английски ,нито има значение на български ! Даже завършва с българско окончание ( ове ) . Е кой измисли такава дума( дето й казвате чуждици в българския език ? )
42
1
 
10
 
! Отговори
wer преди 9 години
Напоследък думата хеликоптер се използва по медиите вместо за всеки българин разбираемата въртолет.
41
15
 
9
 
! Отговори
111 преди 9 години
Английският език съдържа над 1 млн. и 25 хиляди думи. Доказано е, че той е най-богатият език на света. Другото са провинциални фантазии на полуобразовани хора.
40
5
 
9
 
! Отговори
ф преди 9 години
Колко много неграмотност и патриотични фантазии в празните глави на българите.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ БОГАТИЯТ ЕЗИК Е НАШИЯТ. ЗНАМ 5 ЕЗИКА НО НА НИТО ЕДИН НЕМОГА ДА НАЗОВА ЕДИН ПРЕДМЕТ ПО НЯКОЛКО НАЧИНА. ТОВА БОГАТСТВО НА ЕЗИКА НИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПАЗИ А НЕ ДА ВКАРВАМЕ ЧУЖДИЦИ ОТ ДРУГИ ЕЗИЦИ КОИТО СА МНОГО БЕДНИ.
38
0
 
22
 
! Отговори
Тотален преди 9 години
Тая новина я лайквам инстантно и даже може да я шерна във фейсбук, ей така за фън.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз се радвам, че тенденцията е всички турцизми да остават в историята и тяхното място закономерно да заемат английските чуждици. Последните хора ползващи турски чуждици ще са изчезнали до максимум 60-70г. и езика ни ще е в огромната си част англицизиран, вследствие на технологиите
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :ZИ жаргонът, и диалектите съставят богатството на един език.А нашите диалекти са наистина изключително богати. Жаргонът пък се мени според промените в социалната структура на съответното общество и много зависи от това, дали в даден период се извършват интензивни промени и в бита, и в икономиката, и в политиката.
35
0
 
4
 
! Отговори
:Z преди 9 години
А къде ви е жаргона бе ***?
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 36Само пубер на 18 би си помислил че английският е по-богат като думи от българският. Та Българският е поне с 20% повече думи от англиският и на 50% по-сложен като език, най- малкото заради родовете.
33
3
 
14
 
! Отговори
От 26 преди 9 години
Не знам какво точно не ви хареса в моя коментар, но всеки що годе добър филолог ще ви каже - отдавна е доказан фактът, че английският е доста по-елементарен от нашия език.Подчертавам, добър филолог, а не човек, посещавал нашенско висше училище в период, в рамките на който този ВУЗ е имал задачата да подготвя преди всичко учители за основните училища и преводачи на средно равнище. Дори СУ, по партийна повеля, изпълняваше тази задача, макар че преподавателите от царско време бяха все още живи.
32
0
 
12
 
! Отговори
BG преди 9 години
Ха, ха - добро утро ! Продажни и *** журналисти, некадърни ! Аз направо предлагам, българския език да се развие съвсем като направо си преминем към английския !!! Та, журналята да не се мъчат горките че и "великия" учен от БАН дето ги е наръсил тия простоии !После образованието и науката в България били скапани - ами вижте само на какви сме дали професорски титли !!!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами Българският език е пределно богат защото има много чудици за разлика от английският. На български можеш да кажеш и руското одежди, на български дрехи.. можеш да лажеш и перде на турски, а на руски е завеса...а ние ги използваме и двете, а можем и да кажем с българското- параван,преграда, було,...
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В миналото се използва и думата "менгюши" за обозначаване на понятието ОБИЦИ.18 е прав - езикът ни е забележителен, но, Бог знае защо, в часовете по български език и литература на този факт не се отделя много внимание, нито пък в университета има лекции, посветени специално на тази тема. Само някои преподаватели, които водят кръжоци, учат студентите си на интересни неща относно историята и особеностите на езика ни.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влязох от любопитство в гугъл мапс за да разгледам Солун.Може да не вярвате но никъде не видях надпис на английски или някой друг език.Това говори много по-вече от обясненията на някои ,,академици,,.Проверете и се убедете сами.Мисля,че по същата причина всички френски политици се возят само на френски автомобили.Причината според мен не се корени в някакъв шовинизъм ,а в това да се пази националната идентичност на страната.
28
3
 
4
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 9 години
ASCHKOLSUN....KWALITETEN BIZNES....AMA BULGARISCH.....
27
1
 
4
 
! Отговори
Добри Войников преди 9 години
ЦИЛИВИЛИЗИАЦИОН!!!???
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментар 26 е адресиран и до коментатор 22.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 22Изобщо даже не си правя труда да търся кой език има повече думи. Самият факт, че когато тръгна да превеждам от английски става ясно че англичаните имат за определена дума една най-много 2 думи, а на български са поне 3-4. И това е в резултат че българският има много чуждици, но не английски. Само да не ти споменавам колко чуждици имаме от турски. Но те са част от българският език.Казах ти- дай ми пример с английска дума, че да ти изскоча със синоними на нея на български. да видим кой