Чуждици завладяват българския език

Това доказва, че речта ни е много жива, убеден е експерт от БАН
24 май 2015 13:32,
78
Чуждици завладяват българския език
Снимка: Reuters, архив

Чуждиците превземат езика ни, съобщава Нова телевизия. Според прогнозите на езиковедите все повече нови думи ще навлизат в речта ни.

Вицът за блондинката, която я накарали да кликне, а тя клекнала, остава далеч в 90-те години на миналия век. Защото дори и обичайният заподозрян хумористичен герой днес е запознат със значението на тази дума.

Вече казваме "сърфиране в нета” вместо ”търсене в глобалната мрежа”. "Чатове” вместо "разговори”. "Адване на френдове” вместо "сприятеляване”. Всичко това е един съвсем нов "eкспириънс” в комуникацията.

"Съвсем нормално е езикът да се развива и даже онова, което наблюдаваме в момента, доказва, че е много жив”, коментира проф. Владко Мурдаров от Институт за български език към БАН.

"Няма нищо опасно чуждите думи да влязат в езика. По-важно е, когато включа в речта си чужда дума аз да знам какво означава тя. От страна важното е да употребя чужда дума, така че вие да ме разберете”, подчерта той.

"Да кажеш „поствам” е много по-кратко, много по-ясно и по-лесно би се разбрало от другите хора, отколкото да кажеш "публикувам информация във Фейсбук”, което е много дълго и отнема време”, коментира момиче, което признава, че не се разделя със смартфона си. Не минава и ден без тя да използва чуждици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой език не е най-велик. Всеки си има красотата и богатството. Обогатяване е да се знаят и чужди езици, но това не означава да се загърбва матерния.Който не го разбира се оставя да го завладеят като роб в духовен план
23
4
 
5
 
! Отговори
18, Извинявам се, преди 9 години
Намесвам се в чужд диалог,но предлагам тема за размисъл: Ние имаме думата "ОБИЦА", но употребяваме и синоними, които според речника имат други значения -"клипс" (малки, закопчаващи се обици), "халки" (халковидни обици), "треперушки" (използвана в миналото дума за обиците с висулки).Хората които говорят "много богатия" английски език, нямат дума със смисъл "обица", а използват словосъчетания, които в превод означават "ухо-халка" и "ухо-капка".Така, срещу едничката наша дума ОБИЦА, те имат две
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧУЖДЕНЦИТЕ СА ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОДБЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ
21
6
 
3
 
! Отговори
Grujo преди 9 години
Da sme blagorni na slavianite che sa ni dali pismenost i taka sme stanali gramotni,i po malko da si izmisliame istorija
20
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само неграмотни и необразовани хора смятат българския език за най-великия на земята.
19
7
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Английският бил по-богат на думи от българският???????-Бихме повярвали на безсмислицата, че българския език е по-богат от английския - но посочи колко думи съдържа българския език! Посочи статистика! Втора, защо като е толкова богат, ние непрекъснато заемаме думи от английския? Нали ние трябва да даваме бъларски думи на бедния английски език - ама просто не се случва!
18
0
 
11
 
! Отговори
за поп Груьо преди 9 години
Ходиш да пазаруваш, а за цената на стоката се ПАЗАРИШ. Знаете ли на колко езика е възможно да се преведе "имало едно време"? А знаете ли кои са най развитите граматически езици в света с най много глаголни времена? Продължавайте да се подценявате, но с беден език богати мисли трудно се оформят! Богатството на речника е богатство на мисълта и умен човек с беден речник няма. Виж, глупав с богат речник ще намериш, но едно е да се научиш да говориш, а друго да те научат да мислиш.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой твърди че една от най-глупавите нации на земята има смислен език??Само този факт показва колко сте глупави.Но пък и уточнява колко точно сте глупави.Само АБСОЛЮТНИЯТ *** не знае че е глупав.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Английският бил по-богат на думи от българският???????МуахахахахаххааххахахахахахахахахахахахахаххаахОоо, не мога повече с тези ***!Отивам да пия бира! Муахахахахахахахахахахахаххахахаха
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15Как един език се обогатява с хиляди думи годишно? Ти у ред ли си?
14
1
 
8
 
! Отговори
бай Груй преди 9 години
Ако сега отнякъде се повяви цар Симеон Велики няма да можем да се разберем с него.
13
15
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Българският език е може би най-богатият език откъм думи в света и пак не си го уважаваме-Безумно далеч си от истината! Най-богатият език е английският и се обогатява с хиляди нови думи годишно. Англ. език съдържа над 1 млн. и 25 хиляди думи. БГ езика е далеч от него - много далеч. Само един пример - човек като взема да превежда научни текстове вижда, че просто няма съответстващи термини на български.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 12Те затова и такива заплати получават от БАН- 500 лева. Иначе се сърдят що са им такива.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изключително сложен език е българския. Може би в света само 2-3 езика са по-сложни от него. Даже и аз не знам как се пишат някои думи...това е море от думи. Наздраве за 24-ти май!
10
0
 
11
 
! Отговори
къде сте баняджиите преди 9 години
Ами къде спят мисирките от БАН? Защо не предложиха български думи за тези чуждици? Явно човек, за да стане БАНаджия, трябва по природа да е заспал, да не прави нищо и да е готов да получава заплата без да работи и мисли.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българският език е може би най-богатият език откъм думи в света и пак не си го уважаваме.
8
3
 
8
 
! Отговори
поп грую преди 9 години
ама и западняците заимстват думи от нашия езикпримерно шоп,видели че шопите много ходят да пазарят и те веднага шопинг правятпък за мен шопинг е превръщането на провинциалиски в шопки
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Масовото навлизане на чуждици е всъщност просто проява на най-обикновен мързел. Доста хора ги мързи да превеждат за това говорят на смесица между български и английски, дори и когато английските думи си имат точни български съответствия.
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Журналистите също са виновни за замърсяване на българския език. В стремежа си за по-добро изразяване, започват да използват чужди думи, а това не е нужно. Българският език е достатъчно богат. То не бяха "билдинги, иновации, дентисти, мърчъндайзери..." Това не е ли криворазбрана цивилизация?
5
4
 
5
 
! Отговори
at преди 9 години
stoto vseki na interesen i na vagen se pravi, zatova....mizernizi