Конфликт с ромите ще ни срине като нация

Съвет: Българите да започнат да мислят за тях както американците за негрите
Обновена: 30 май 2015 10:49 | 30 май 2015 07:45, Камелия Цветанова
591
Конфликт с ромите ще ни срине като нация
Снимка: Булфото, архив

След напрежението в Гърмен социологът Андрей Райчев коментира, че българите може да се чувстват много нещастни, но наистина голяма беля може да стане само по ромската линия.

Още по темата
"Конфликт между българи и роми може да ни срине като нация и държава. Блестяща, интересна и перспективна страна като Югославия се превърна в руина заради етническия конфликт", заяви той в интервю за в. „Преса“.

Според него българите трябва сериозно да помислят какво рискуват, защото по време на прехода националистическият дискурс беше забранен, защото самите българи не си го позволяваха, а с края на прехода забраната падна и колкото и да изглежда далечна най-мрачната перспектива, непоправимото може да стане за часове.

Българският етнос, който е свикнал да живее в страна, където има страхливи цигани и мълчаливи турци, вече няма да може да живее така, както е свикнал, смята Райчев.

Според него гетата са изтървани, връщане назад няма и трябва оттук насетне да се научим да живеем по трудния начин.

„По различни оценки ромите са между половин и един милион души, турците са още един милион, тоест двете малцинства са близо два милиона от общо седем. България не предприема, разбира се, никакви сериозни мерки за демографската ситуация. Тя не е съвсем изпусната, но след няколко години ще бъде. Българите трябва да започнат да мислят за ромите както американците за негрите, както французите - за имигрантите от бившите колонии, тоест като за част от живота си. Ще се случи и друго. България ще започне да внася гастарбайтери, ще има и съвсем нови чужденци. И ние си въобразяваме, че можем да я караме постарому?“, казва той.

Райчев смята, че има опити за политическа употреба на ситуацията в Гърмен, но те не са нови.

„Патриотите сочат с пръст ДПС, ДПС - патриотите. Познато. Ако политическа сила бе инспирирала ситуацията, щях да бъда спокоен. „Атака“ навремето ходеше пред джамиите, но до война не се стигна. Страшното е, когато огънят лумне сам. Докато някой го пали, можеш да вземеш мерки срещу подпалвача“, твърди социологът.

Той смята, че напрежението между българи и роми е на ниво „хора“.

„Роля играе огромната културна дистанция. Ще дам само един пример. Българите като хора на модерността поставят децата в челото на своите ценности. Ромите обичат децата си, но приютите са пълни с ромчета. Те следват патриархалния модел отпреди няколко хиляди години, съществувал навсякъде и запазил се при тях. Идете обаче в старчески дом да видите има ли циганин. Няма. Ние обичаме родителите си, но българинът мисли за възможно да ги прати в старчески дом в някаква ситуация. При ромите това е абсурд! При тях пирамидата на ценностите е обърната, ценен е старият човек. Културната дистанция между ромите и нас е трудно заличима. Пряката интеграция на ромите е невъзможна не само в България, проваляла се е и на други места по света“, посочи Райчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: българиромиГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нима е останало нещо като нация?.
180
2
 
32
 
! Отговори
Атълмейн преди 8 години
Райчев ционистката ти реторика няма да мине ****муно. Нали от ционистите идва престъпната и морално деградираща реторика за мултилултурализма за да отслаби всички други нации с тая нелепа идея докато в изрел правят точно обратното, там е най-големия расизъм. Защото те едно правят сами а друго искат от останалите в стил правете каквото говоря а не каквото правя. И само не ми се измъквай с вечното "сравнението с Изрел е неуместно" защото е изключително уместно!
179
2
 
17
 
! Отговори
CC преди 8 години
До 272.Ами как какво става, става това че Днес.бг е един сайт който бълва провокации и междуличностна и етническа омраза. Постоянно, мине не мине време се пише за пушенето - носторйват се пушачи против непушачи, или се размахва етническия проблем. Някой плаща на това сайтче да сеят раздор в обществото. Иначе когато кажеш нещата с истинските им имена трият коментарите, много милеят да не засегнат чувствителните душички на определени контингенти. Не им се връзвайте, също и на оня шизофреник Райчев
178
3
 
25
 
! Отговори
G.I.JOE преди 8 години
Искам си обратно омразния АК47, 62 година, сумката с трите пълнителя и противогаза. А кво да правя с тях, ще намеря. Ми дайте го този етнически конфликт. Ще се сетим, че някога казармата беше задължителна и братята въртяха основно кирки в КЕЧА. Другите помним как се щрака затвора!
177
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Военните казват:"Ако искаш мир готви се за война".
176
1
 
21
 
! Отговори
Атълмейн преди 8 години
Райчев ти ж*лка тв*р, не си ли ти един ционист и българофоб? Ти сам си се обявил че нямаш никакъв морал а се интересуваш само от парите а си тръгнал да учиш далеч по достойните от тебе. Всичките ти приказки са лъжи а ти си слуга на слугите на дявола, дано ти се въздаде скоро за отровните ти думи *** тв*р. Това което господарите ти искат няма да се случи в България, проклетия мултикултурализъм няма да стане в Булгария, смесването няма да стане в България, падението няма да стане в България
175
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
рядко съм слушал толкова глупости на едно място. Пъров при ромите няма хора над 30-35 години, втоор те не могат да си позволят старчески дом, трето те не искат да живеят извън гетата, защото всичко е насочено към експлотиране на индивида, докато българите мислят за това дали на индивида може да му се осигури достойна старост. Старческият дом не е наказание.ОСвен това не мисля, че искането някой да си плаща данъците и акт 16 е етнически конфликт. Не виждам защо са замесени турците?
174
0
 
31
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Добре, че народа ни не е бил на това мнение 500 години, понеже всички щяхме да сме с *** в момента. Не може да се иска от нас да се примирим с това беззаконие. Ако държавата не желае да се справи с проблема остава да се справим ние, с всички последствия, които ще понесат и управляващите за бездействието си!
173
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес бг, влизам и на първа 2 статии за етнически конфликт, като в едната стои в заглавието ключовата дума "гражданска война". Какво ви става бе хора?
172
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Райчев,не ни сравнявай с бивша Югославия.Там проблемите бяха на друга основа.Май малко си чел или умишлено ни заблуждаваш.Ти най-добре знаеш,че при бай Тошо имаше дисциплина и ромите не смееха да гъкнат.Свободата която им дадохте те превърнаха в слободия.Това трябва да промените,*** не да ни давате *** съвети.
171
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък предлагам ако искате мир в бг. Трябва да признаете етническите малцинства иначе мир никога , или се махайте
170
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хайде сега, ромите са тук от столетия и никога нито са били роби, нито са живели в резервати. просто от османската империя досега все са минавали метър, все са били под радара, все са си правили каквото си искат. по времето на соца ги караха да работят и да ходят на училище и никак не им се искаше. просто в 21 век това не може да продължава. искат да имат материялни блага, които не могат да бъдат набавени с правене на дървени лъжици или гъносване, затова - крадат, нямат какво да предложат просто
169
1
 
11
 
! Отговори
патриот преди 8 години
Аз предлагам всеки гражданин, който няма завършено средно образование да кара казарма 6м. Нещо като строителни войски.Там да се обучава в ред и дисциплина,да полага обществено полезен труд.
168
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес е бил нападнат свещеника в село Гърмен от 7 ромчета.Взели са храната и са поискали пари.Човека е в шок.Докога ще търпим?
167
0
 
4
 
! Отговори
F-YOU преди 8 години
Predatelite i bezrodnicite nikoga ne svarshvat. Sorosoid mrasen .Ne se napluska komun neshtasten.Predi 9ti biahte internacionalisti ,sled 10ti stanahte globalisti. Vazhnoto e da ste vse otgore na hranitelnata veriga.PREDATELI NESHTASNI KOMUN SVINI
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
>Докато някой го пали, можеш да вземеш мерки срещу подпалвача, твърди социологът.напълно съм съгласен !!!значи Андрей Райчев в затвора за разпалване на етническо напрежение
165
0
 
14
 
! Отговори
Защо триете, бе?! преди 8 години
Тц, тц, тц... хора не си правете труда да драскате в тоя *** сайт. Всички мнения с голяма доза истина и сериозност биват изтривани! А преди да стигнеш до там, че да си напишеш мнението изглеждаш една дузина реклами и забравяш за какво изобщо пишеш.А, най-порнографското е, че този сайт публикува по три новини на ден, за целия ден, а останолото е преписки и превод на разни безмислени статийки от чужди сайтове и най-якото - галерия от няколко десетки снимки - всяка с отеделна импресия на стра
164
0
 
26
 
! Отговори
346 преди 8 години
Тоя дърт комунист да не ни дава примери с изкуствено създадена ос СССР държава. Конфликтът в Югославия си беше съвсем естествен резултат от геноцида им над българите в македонско, и на други народи живели тук преди "обединяването" им. *** от друга страна, никога не са извоювали територии тук и никога не са имали държава, за да имат претенции, че нещо им принадлежи. Тая комунистическа пропаганда си я набутай някъде.
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НАЦИСТкато в ДНР и ЛНР? нали
162
3
 
5
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Т.е. току що признахте, че *** са мнозинство и са по-неконтролируеми от албанците!