Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния

Причината е драстичното намаляване на ДДС в северната ни съседка
5 юни 2015 08:10, Елка Василева
169
Паника: Заливат ни с евтини храни от Румъния
Снимка: архив, Reuters

От 1 юни Румъния намали ДДС за храните и безалкохолните напитки от 24% на 9%. Това притесни българските производители, които очакват хората от пограничните райони масово да започнат да пазаруват при съседите. Високите такси за Дунав мост 2 обаче спират наплива засега, пише "Стандарт".

Съседите свалиха ДДС на 9%, а у нас скокът на тока ще вдигне цените, опасява се бизнесът.

Свалянето на ДДС за храните в Румъния от 1 юни хвърли в паника родните производители. "Поне 30 на сто спад в оборота на търговията на дребно с хранителни стоки в крайграничните градове ще има до 15 юни", прогнозира Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й след първите 15 дни сценарият ще бъде още по-лош.

"Докато в Румъния хранителните стоки поевтиняват, у нас тенденцията е обратна - поскъпват", посочва Кукушева. Според нея нормативното оправдание за това е скокът на тока от 1 юли.

Кукушева е убедена, че много български потребители ще пазаруват ежедневно от Румъния и че румънските търговци ще прекарват стоката си у нас. "Само хлябът няма да премине Дунава, защото при него има специфичен вкус и рецептура. Но всичко останало - мляко, месо, сирене, олио, ще идва от Румъния", алармира Кукушева.

По думите й това ще доубие и без това полуживата ни икономика. Според Кукушева задължително и у нас трябва да се намали ставката на ДДС за храните, за да се спре с източването на ДДС и да се преборим със сивата икономика - все явления, които ги няма в Румъния. "Държавата в момента я няма, има тотална сива икономика, а връзката с бизнеса е скъсана", посочва Кукушева.

"Ставката за ДДС за храните трябва да се понижи и у нас, за да се преборим със сивата икономика. Моят бизнес е изцяло на светло, но се боря с конкуренти, които работят в сивия сектор, и борбата е неравна. Виждаме, че в Румъния ефектът от по-ниското ДДС е само положителен", посочва  пък бизнесменът Димитър Маджаров, производител на месо, млечни продукти и колбаси.

По думите му намаляването на ставката на ДДС за храните в Румъния няма да се отрази на бизнеса с месо у нас, защото при вноса трябва да се плати нашето ДДС. "Вероятно само в районите, които са близко до Румъния, ще има ефект, защото хората ще ходят да пазаруват от там", прогнозира бизнесменът.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключва възможността и България да въведе по-ниска ставка ДДС за храните, както направи северната ни съседка. "Като пресметнем ползите от това намаление за румънската икономика, нищо чудно да пристъпим и ние към такъв вариант", допусна той пред Нова тв. Все пак Лукарски уточни, че това е само една хипотеза, която засега не е била обсъждана в правителството.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви по-рано, че правителството няма намерение да въвежда диференцирани ставка ДДС. "Първо, България далеч няма най-високия ДДС. Второ, облагането на добавената стойност с единна ставка е най-добро от гледна точка на администриране и най-неутрално от гледна точка изкривяване на потреблението", обясни тогава Горанов. По думите му пропорционалното облагане е "облагане, с което са се управлявали империи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
20
 
8
 
! Отговори
НАПист преди 8 години
Защо държавата ни не подаде оплакване в ЕК срещу Румъния, че смъкна ДДС-то си за храни и така атакува пазара ни?
33
37
 
5
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
... ако касовата бележка не се пази на границата храната да се конфискува. Така ще защитим нашата икономика и хазна.
32
37
 
7
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Трябва да се вземат мерки за пограничните райони, за да не се допуска хората да купуват масово евтини храни с ниско ДДС от Румъния. Да се въведе ограничение на храните които всеки може да носи обратно към БГ-то, и ако носи повече от минималното да му се надчислява и да плаща разликата в ДДС-то на границата, т.е. около 10%, един вид плосък данък. За целта, да стане задължително ако се носи храна насам да се пази и касовата бележка за покупката за да може да се сметне десятъка ДДС.
31
0
 
25
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
евтини не винаги означава лоши... хайде български производители и търговци, смъквайте цените сега, да видим до къде ще издържите...
30
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тиква,гледай какво правят руънците.и да не си казал пак ,че се по добре от тях.айде тиква,действай.
29
1
 
15
 
! Отговори
* преди 8 години
До 51:По-скоро, като бременна жена на интервю за работа!
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Продавачките в българските магазини те посрещат така сякаш си влязъл да им искаш пари назаем.
27
0
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
При липса на държава в територията България трябва да си Андрешко и да не даваш пари на оБИРНИЦИТЕ
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--20по голяма *** от нашите министри и депутати няма както и по голяма *** от мръсните ци*ани !!!
25
0
 
39
 
! Отговори
Indianec v BG преди 8 години
Бизнесът врещи: "Защитете ни от конкуренцията. Ние не сме във сивата икономика." Ало Маджаров, Как би оцелял, ако не ползваш похвати и схеми на сивите икономисти? Всички сте еднакви - произвеждате ***, а тези от вас, които искат да работят качествено и с минимална печалба, отдавна не виреят. Умният кърлеж смуче, без да убива. Българският кърлеж смуче докрай и е обречен да умре от глад, ако не се разсели овреме. Хау!
24
0
 
51
 
! Отговори
:) преди 8 години
За нас в Русе няма абсолютно никакъв проблем всяка събота да си пазаруваме храната за седмицата в съседен Гюргево! Цените на храната са значително по-ниски, а и никога не съм видял негативно отношение към нас, за разлика от вечно навъсените продавачки а нашите магазини, които си мислят, че когато те обслужват ти правят едва ли не голяма услуга и трябва да си им благодарен.
23
3
 
24
 
! Отговори
dodo преди 8 години
От АТАКА когато го предложиха всички казаха че нямало как да стане но виждаме в другите страни може
22
1
 
13
 
! Отговори
x преди 8 години
Да живее контрабандата.
21
0
 
49
 
! Отговори
* преди 8 години
Нека си кажем истината в очите: много български 'бизнесмени' си мислят, че ще станат милионери за една нощ. Проблемът при бизнесът 'по нашенски' е, че печалбата не се реинвестира а се потребява. За един 'бизнесмен' е много по-важно да си смени колата, или жената или жилището или пък да направи поредната луксозна почивка, отколкото да плати заплатите на хората, които го правят богат.Хора, няма логика цените в Била-Виена и Била-София да са еднакви!Треперете 'бизнесмени'!
20
0
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
До ИстинатаВ туризма се перат много пари.Нещата не се нормални.
19
4
 
23
 
! Отговори
Танг преди 8 години
Червените ***, искащи да ни направят 16-яя республика, не им харесва какво се случва в северната ни съседка. Как корупцията наистина се бори, полицията наистина работи, винетната система е европейска, дребният и среден бизнес се насърчава, данъците се плащат, хората работят, а и най-вече не ги мързи. Иначе - нека е ***. Те вървят с уверена крачка към Европа, а ние лежим пияни в собствената си *** ***. И така мислим да си останем, явно.
18
1
 
32
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Като намалиха ДДС-то в туризма, туристическите услуги да не би да са поевтинели? Нищо подобно крайната цена остава висока, а разликата вместо в държавата отива в джоба на мутрата псевдобизнесмен за нова кю седмица.
17
2
 
48
 
! Отговори
елена преди 8 години
До росрумънските храни са по истински ,нямат менте сирене,мляко салам с една дума не лъжат
16
0
 
32
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
29 Одисейчо.Понятието че в ЕС има директива за свободно придвижване на стоки и капитали.Тоест,различни държави сме Румъния и България ,ама сме и едно!!!Те могат спокойно да продават стоките си тука,както и ние да пазаруваме от тях.Това е принципа в ЕС!!Като на малко детенце ти обяснявам!!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2, печелиш Нобелова награда по икономика за тази година ! Издави рибата в язовира бе !