Европари за заетост – без траен ефект срещу безработицата

Оперативните програми допринесли основно за инфраструктурата
8 юни 2015 17:27, Надежда Бочева
5
Европари за заетост – без траен ефект срещу безработицата
Снимка: архив, Ройтерс

Ефектите от финансирането на заетостта с евросредства са незадоволителни – те са краткосрочни и не може да се каже, че е постигнат траен ефект за намаляване на безработицата. Това е един от изводите на анализатори от Института за икономически изследвания към БАН, които представиха днес оценки за приноса на еврофондовете чрез оперативните програми „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) и „Конкурентоспособност” за периода 2007-2013 г. Данните са представени и в годишния доклад на Института за развитието на българската икономика.

Като цяло икономистите отчитат, че основният принос на еврофондовете към икономическия растеж идва по линия на инвестициите в публичен капитал – основно транспортна и техническа инфраструктура, пътища и жп линии, пречиствателни станции, социална инфраструктура, енергийна ефективност.

Според данните на Института общо прирастът на БВП с използване на евосредствата през различните години на еврочленството варира от 0,01 през 2007 г. до 0,61 процентни пункта през 2014 г. Тенденцията е нарастващо влияние на усвояването на фондовете към растежа на страната.

Частният физически капитал е с по-нисък дял при усвояването на евросредствата. Затова приносът на частния физически капитал, финансиран от ЕС, към потенциалния растеж достига 0,03 пр. п. през 2014 г. в резултат на проекти по „Конкурентоспособност“ за модернизация и повишаване на енергийната ефективност.

С евросредства се финансира и значителна част от приноса на научноизследователската и развойна дейност (НИРД).  Близо 300 млн. лв. са инвестирани през 2007-2014 г. по линия на Оперативна програма „Конкурентоспособност“ и отчасти на Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР). Тези средства допринасят за икономическия растеж с около 0,1 пр.п. през 2014 г.

Анализаторите правят извода, че приносът на европейските средства, инвестирани в България през периода 2007-2013  г., за дългосрочния икономически растеж в страната е бил основно по линия на натрупване на публичен капитал.

Ефекти върху заетостта

Инвестициите в човешки капитал с евросредства през 2007-2014 г. са значими –  около 724 млн. лв. Те са концентрирани в училища и университети. Затова значими ефекти от тях се очакват в средносрочен и дългосрочен период (между 5  и 15 г.). През 2014 г. техният принос към потенциалния растеж идва основно по линия на ОПРЧР – финансирани стажове и обучения, заявиха икономистите. По техни изчисления инвестициите в повишаване на заетостта по линия на ОПРЧР имат принос от 0,09 пр. п. през 2014 г.

От анализа става ясно, че по ос 1 на ОПРЧР през годините са обучени 360 064 човека. Ефектите от тази заетост са частични, включително заради кризата, когато имаше ръст на безработицата – икономистите отчитат, че за периода 2007-2013 г. заетите намаляват с 300 000.

Още от анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
единственото за което служат тези пари е да гонят работниците и на тяхно място да се взимат хора от борсата , като по този начин фирмата си спестява осигуровки и други плащания , които се поемат от държавата и разните евро фондове. Имам познати , дето се натискаха и се наложи да им го кажат в прав текст , че колкото и добре да работят- за фирмата е по изгодно да си вземе необучени от бюрото по труда
2
1
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
много ясно ,че се усвояват едни пари без да има реален ефект . Наскоро тръгна едно разследване в една от най-големите провинции и говорим за милиарди Евро потънали по джобовете на кметства , фирми , синдикати- стотици подсъдими . Та щом по европата е така , какво да очакваме в БГ
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички европари потъват в бездънните джобове и пеликанските гуши на Кратун, Талпата, Даскаличката, оня дето вика Фнифай, забравих му името и още 3-4-*** около тях.А народът ръкопляска на крадците, щото е ***.