Училищата превърнаха децата в стока

Школата бранят дори побойниците, защото носят пари
11 юни 2015 07:00, Александър Попов
44
Училищата превърнаха децата в стока
Снимка: Булфото, архив

Делегираните школски бюджети превърнаха децата в стока и никакви десет заплати при пенсиониране на българския учител няма да променят статута му в обществото. Това пише в свой анализ в "Стандарт" учителката по български език и литература Цеца Петрова.

Според нея родителски амбиции, чиновнически мимикрии, непочтени интереси на външни за училището структури - това са унижението и унищожението на учителския труд.

"Трябва всички да сме наясно, че сринатият авторитет на учителя прави децата безпомощни и агресивни. "Подкрепящата среда" за провинилите се ученици трябва да значи поети отговорности и от ученика, и от неговия родител. Това сега не е така. Новият закон не постановява ефикасни процедури срещу нарушенията на реда в училище. Виждам в това основната причина за всички останали проблеми. Реформата в българското училище се бави", смята Петрова.

"Подменихме класическите безалтернативни методи в образованието с уж "иновационни образователни инициативи". Нароихме безброй безобразни учебници. Научихме децата, че ученето не е труд, а разни безобразни "проекти". Измислихме какви ли не основания всичко това да е така. Когато търсим отговорности, ги търсим единствено и само от учителя. Защото знаем само неговото име. Всички останали отговорности са анонимни. А те създават училищната среда. Защо? Отговорът за всички е ясен. Тежко осребрена за малцина вина на невинните и неграмотност, която се превръща в качество на поведението на младите хора, и ни застига с присъщата си примитивност и унищожителност навсякъде", заявява още Петрова.

По думите й, делегираните бюджети превърнаха училището във феодално място. Всяко дете носи на училището определена сума, а така децата се превръщат в стока. Налага се училището да опазва провинилите се, насилниците, за да не губи пари. Между училищата се води битка за ученици.

Стига се до дисбаланс. Някъде пустеят училища без ученици, другаде се струпва огромен брой деца с всички последици от това.

Делегираните бюджети изместват фокуса на внимание, осуетяват самото учене. Финансирането на държавното училище е несъпоставимо с това на частното, защото условията в тях са несъпоставими и коренно различни.

"Държавни пари за частни училища ще бъде новият тежък удар върху българското училище и ще увеличи тежките социални различия в обществото. Важна причина за неудовлетворителните резултати е огромната численост на паралелките - 30 ученици трудно ще получат еднаква грижа и внимание. Има частни училища с 5 ученици в час. Коментарът е излишен", допълва учителката.

Според нея е необходима обществена дискусия при важни промени, а не високомерен отказ на диалог или имитиране на такъв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
18
 
! Отговори
BG преди 8 години
Хората създали делегираните бюджети и финансирането на бройка в университетите трябва да бъдат изгорени на клада !!!! Тези *** съсипаха държавата !Как може такова малоумие - ами естествено че като ти зави заплатата от бройката ще търпиш и побойници и наркомани и всякакви в училище и университета ! Факт е че в момента университетите в България НАРОЧНО !!! намаляват нивото преподаване за да могат да привличат повече студенти ! Щото е простите са повече от умните, пък се плаща за бройка !
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и студентите станаха стоки. Вижте как се приемат куцо и сакато вече и с двойки, само и само да има бройка, нищо че после и един ден няма да работят по специалността. Вече местата са повече от кандидатите, само бройки да има.
12
8
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Така е, но ГЕРБ не управляват от 1 година България.ГЕРБ управляват вече 5 години България с кратко прекъсване по времето на Орешарски.Сега вече Бойко не може да се оправдава с предишните.Изтеглиха рекорден 16 000 000 000 заем !Здравеопазването е пълна катастрофа !Образованието - трагедия !Социалната сфера ... Само братята роми са доволни от нея ! ...Колко години трябва да минат, за да проумеем, че вървим в погрешната посока.Посоката на България трябва да е на Изток !
11
1
 
28
 
! Отговори
Ха така преди 8 години
Учителката казва истини, но рискува да я накажат. Системата трябва да се променя, но повечето учители си мълчат, защото са приели да изпълняват, не да мислят-"то има кой". Те вече не са народни будители, това не се изисква. Учениците са на власт, но накрая кой ще спечели от анархията? Те, учителите, родителите, държавата, никой, някой?
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не училищата, а онези двамата от "седенката" - Д. Вълчев и Орешарски. А 90% от овчедушия български народ се възмущаваше от стачката, която в крайна сметка беше за бъдещето на България. Може да е клише, но "*** народ, бедна държава".
9
1
 
18
 
! Отговори
edin преди 8 години
Ето това е истината за бьлгарското училище!
8
12
 
18
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
България наистина умира !Лято е, а народът е скован от безпаричие ...Тотална деградация !Тотална дебългаризация !Тотално обедняване на народа !И всичко това се случва 1 година след като на власт дойдоха ГЕРБ с обещания за по-добър живот от онзи, който имахме при Орешарски.Както и да го погледнеш - животът на българите се влоши за тази 1 година.Голяма вина имат управляващите и за това, че влошиха отношенията ни с братска Русия. Колко години трябва да чакаме ?Оставка !!!
7
3
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Не училищата и не учителите, а Системата !Отказахме се от нашата добра система на образование, за да пренесем механично западната система на самообразование.Това доведе до катастрофа образователната ни система.Такова чудо, такова невежество и неграмотност не е имало дори през турското робство. Факт !
6
22
 
6
 
! Отговори
TEEN преди 8 години
"ще увеличи тежките социални различия в обществото"И защо това да е лошо ? Къде има държава на тази планета в която да няма социални различия ? И тази била учителка дълги години, а ? Работила е цял живот по три часа на ден, ползвала е три месеца отпуск в годината, а са очевидни менталните и качества.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме КОЙ измисли делегираните бюджети, резултат на което е описаното в статията - ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ - министър на образованието преди 8 години. Ей тоя е за линч.
4
3
 
25
 
! Отговори
МММ преди 8 години
Министерството, а не училищата, превръща децата в стока. Учителите са тези, които се съпротивляват на натрапените им "ценности".
3
6
 
16
 
! Отговори
нострадамус преди 8 години
България,умира!
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стандарт. Като носиш американско знаме на фанелката.
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не училищата, а чиновниците и *** политици, министри, депутати, създадоха система, която превърна учениците в стока.Махнете делегираните бюджети и спрете да слагате за министър на образованието гршки на природата, като сегашния, предишния и т.н. Разбийте учебникарската мафия, и дайте повече власт в ръцете на самите учители.