Животът на българина: В двустаен с нискобюджетни мебели

Секциите до тавана вече не са на мода
Обновена: 26 юни 2015 13:47 | 26 юни 2015 08:37, Александър Попов
88
Животът на българина: В двустаен с нискобюджетни мебели
Снимка: Булфото, архив

За последните десет години и преди период на криза, и в криза двустайното жилище остава най-предпочитано за българина като разпределение, възможност за покупка и управление на имота. Това коментира за БТА гл.ас. д-р Иво Костов от катедра "Икономика и управление на строителството" във Варненския икономически университет.

Подобни домове традиционно са обзаведени с нискобюджетни мебели, най-често са без библиотеки, но без лишения от удобства, показват наблюдения на изпълнителния директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Елица Ненчева.

Трайният интерес на българина към малките жилища е и заради това, че поддръжката му изисква по-ниски разходи, а когато купува подобен имот с инвестиционна цел, той добре си прави сметка, че малките жилища се отдават под наем по-лесно, коментира Иво Костов.

През последните години в новото строителство трайно се наложи под двустаен апартамент да се разбира дневна с кухненска част и спално помещение, отбеляза Костов. Търсят се предимно по-малки кухни, библиотеката е част от обзавеждането, която липсва в повечето домове, въпреки че напоследък има доста кампании за популяризиране на четенето и производителите на мебели се надяват с това да се върне и интересът към този вълшебен шкаф, коментира Ненчева.

По думите й стандартната мебелировка преди 1989 г. от типа - в хола секция до тавана, отстъпва на модерните като визия и материали мебели. Въпреки ниския бюджет, който българинът е склонен да отдели за мебели, той не се отказва от меката мебел и спалнята, макар и под формата на разтегаем диван.

Не се отказваме и от това да обзаведем детска стая, дори и в двустайно жилище, като за целта се купуват предимно легла тип сандвич или двуетажни. Независимо от това, че пространствата на новите жилища са по-малки, българинът се опитва да вложи повече иновационни решения, коментира Ненчева. Използват се нови механизми и материали, които правят продукта доста по-гъвкав за употреба.

По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост водещи в листата на продажби на мебели в страната с дял от 30 на сто са мебелите от дървесина за спални, столови и всекидневни, дюшеците и матраците са с дял от 11 на сто, а на трето място - с дял от 10 на сто, са мебелите от пластмаса или ратан, ракита, бамбук.

Около 42 на сто от жилищата във въведените в експлоатация новопостроени сгради за последните десет години са двустайни, допълни наблюденията си със статистика Костов. Следват тристайните - около 32 на сто, едностайните - около 12 на сто, четиристайните - осем на сто и 5-стайните и с 6 и повече стаи - съответно с по три процента.

По думите на Иво Костов при едностайните апартаменти се забелязва, че след 2009 г. има драстичен спад на броя на въведените в експлоатация жилища. Тенденцията се обръща през 2014 г., когато спрямо 2013 г. има ръст от над 47 на сто на броя на въведените в експлоатация едностайни жилища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: жилищаапартаменти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
26
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Аз съм наследник на 3 имота в София. Имам апартамент в идеалня център в сграда, типична за прекрасното софийско строителство от около 1920-та година. Тотално реновирана. Под наем там са дипломати, защото пришълец от провинцията не може да си позволи подобен наем. Да го продам? Никога. Защото пари имам и изкарвам достатъчно и за мен това жилища има голяма стойност, която не се измерва с пари. Имам вила в Симеоново- прекрасна локация. Изредиха се сума инвеститори да строят блок там- е няма как.
27
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
до 32И без насърчаване от закон навсякъде се строят коптори и катуни!Ти чЕкай да станем като Швейцария!
26
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз подкрепям :) Да не говорим, че сега няма никаква сметка да даваш под наем, повечето ми познати имат минимум по 1-2 наследствени апартаменти, които от чудене какво да правят са пуснали под наем. Но това много сваля цените, колкото и да се оплакваме от селяните, идващи в София, пак предлагането на квартири е огромно в сравнение с тях, освен това трябва да се направят множество ремонти, а накрая взимаш наем около мин. заплата и не се знае дали изобщо ще излезеш на плюс. Продавайте,не се чудете
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НикоНико това е резултат от централизацията. Ако закона насърчи производства и строителства във всички краища на страната ни ще бъдем една Швейцария, даже още по-добре защото имаме и море
24
3
 
19
 
! Отговори
До Петър /13 преди 8 години
В грешка си! Няма кореняк софиянец чиято баба живее в Обеля. Кореняка чака наследство в центъра. Де да можех да накарам баба ми да се премести в покрайнините, ама уви. :D :D :D
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двустайните излизат много по скъпи от тристайни и четери стайни жилища. Българите задушени от мафиотската управленческа система , все по-рядко се усмеляват да правят семейства и деца,Ако едно нещо не се плаща от един държавата- мафия го взема двойно от друг.
22
17
 
23
 
! Отговори
Нико преди 8 години
Как живее западно европееца:Под наем в жилище 30 квадрата плаща безумни цени за градски транспорт и 100 вида данъка.Хайде да не сме таквиа нихилисти, България е на първо място в света по собствени жилища.Чувството на Българина за дом , за своя дом е все още живо.
21
3
 
32
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Принципно българинът си гледа дома, това е страх и безперспективност, ясно е. Лично аз съм наследник на няколко имота и имам късмета да не мисля за жилище, но, вярвай ми, пътувал съм по цял свят и всеки човек от средната европейска класа има жилище. Жилище, за което плаща огромни суми. Ще ти дам пример. Имам роднини в САЩ с доходи от порядъка на 500+к долара годишно. Купиха къща за около 2 милиона, ще я изплащат до пенсия. Това е световната икономика. Бедняците живеят под наем цял живот.
20
5
 
27
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Анонимен 25Подкрепям, но още не сме дорасли за това. Още си спомням първата си квартира, 2000-та година в един блок зад Плиска. На първия етаж живееше възрастна жена, чийто деца бяха заминали да живеят в Щатите. Жената нямаше пари да си плаща парното и тока и живееше в невероятна мизерия. Въпреки това и през ум не и минаваше да продаде скъпото жилище и да изживее оставащите и 5-6 години каро бял човек. Вярваше, че трябва да остави апартамента на децата, които я бяха зарязали като куче.
19
27
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стотици милиарди се инвестират в покупка на жилища. българина все едно ще живее 1000 години та само за личен дом мечтае. развитите държави са го доказали, че по-добре да инвестираш парите си в бизнес, отколкото в имот с пари от банка и в крайна сметка в желанието си да оставим нещо на галеното ни поколение си разбиваме живота. ние сме на едно от челните места по лично имущество на глава от населението и с никаква икономика, защото парите ги загробваме в жилища
18
2
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
до 10Едно време ни караха да вземем петилетката за 3.5-4 години!Сега банкерите ни карат да работим на две-три места, докато цъфнем ухилени на некролог!
17
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама разбира се, че няма библиотека, иначе къде ще сложи плазмата. А кухнята и дневната да са в едно помещение е изключително нефункционално, дори с мощен абсорбатор цялата смрад се наслоява директно в дивана. Нискобюджетните мебели също са тъпотия- след 15-20 години етажерките и шкафчетата от Икеа ще са също толкова грозни и отблъскващи, колкото ни се виждат сега соц секциите до тавана.Почитателка съм на минимализма, но смятам, че малкото, което има в един дом трябва да е качествено и непреходно
16
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък искам да отида да живея на село в къщичка с градинка. От както Желю Желев премахна жителството, София се превърна в гето. ***, пульо, кьораво и сакато се довлече...
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сп??нсНали днес не е като преди защо сравняваш с тогава ?
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мечтата на главанеца пък е да има телефон нокия последен,модел голф четворка и апартамент в железник
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мечтата на главанеца пък е да има телефон нокия последен,модел голф четворка и апартамент в железник
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сп??нспри *** е дежурния червен
11
19
 
13
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
Няма ли да се появи дежурния червен и да ни обясни как при соца имахме 5-стайни обзаведени с поръчкови мебели.
10
13
 
52
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Анонимен 12Мечтата на шопа, да живее до полата на мама докато може. После да наследи панелката на баба в Обеля и да щрака с пръсти докато живее от наема, който му плаща селянина докато събира пари за апартамент в София.
9
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мечтата на селянина, да дойде в София и да си купи апартамент